5 forskjeller på din ferie i Italia for 20 år siden og i dag

20 år og nå
Hvilke forskjeller kan du som feriereisende i Italia oppleve i dag, sammenlignet med for 20 år siden? Det gir vi svar på i dette innlegget.

Her hos In-Italia har vi gitt nordmenn muligheten til å oppleve vidunderlige Italia på ferier og reiser siden 1999. Både da og nå byr Italia på kunst, kultur og landskaper som har eksistert i tusenvis av år. Sånn sett høres gjerne ikke 20 år ut som spesielt mye. Likevel er det en del ting som har endret seg på din ferie i Italia for 20 år siden og i dag.

Her er fem av dem:

Italienerne har blitt bedre i engelsk – og du har kanskje blitt bedre i italiensk

Besøkte du Italia for 20 år siden var du godt utstyrt med en liten italiensk parlør slik at du kunne gjøre deg forstått på hotellet, restauranten og det lokale markedet. For kvinnen som solgte deg tomater da kunne som oftest ikke et ord engelsk.

En lite marked i Italia

Slik er det fremdeles blant den eldre generasjonen i Italia, mens langt flere av de yngre italiani er direkte gode i engelsk. Men hvis du er som oss og ikke kan holde deg unna Italia for lenge av gangen, har du nok lært deg de mest grunnleggende italienske glosene for lengst!t

Hvis ikke kan du gjenoppfriske dem i vår minipalør.

Du tar bilder med mobilen din, men sender kanskje fremdeles et godt, gammeldags postkort

Du ligger ved det krystallklare bassenget på den lille vingården med en god bok og et glass vin innenfor rekkevidde. F.eks. her. Foran deg duver bakkene i det sene ettermiddagslyset. Det er selve definisjonen på et «kodak moment», så du lirker frem mobilen og sender et bilde og en hilsen til de der hjemme.

For 20 år siden tok du gjerne bilder med et ekte kodak-kamera, og måtte vente i flere uker på de fremkalte bildene. Og skulle du sende en feriehilsen måtte du først velge det flotteste postkortet, skrive hilsenen med en trofast kulepenn og stikke innom det lokale Ufficio Postale for å kjøpe frimerker. Mer omstendelig, men å sende postkort har absolutt sin sjarm, og den muligheten har du heldigvis fremdeles.

Du har oppdaget at det kulinariske Italia byr på mer enn pizza og pasta

Italia = pizza og pasta! Slik er det nå, og slik var det også for 20 år siden. Men den gangen hadde du kanskje kun hørt om pizza margherita, og siden da har nordmenn virkelig lært den italienske matkulturen å kjenne for mer enn bare pizza og pasta.

Elsker du også italiensk mat?

Er du som oss, elsker du garantert både villsvin, blåskjell, burrata, trøfler, kråkeboller, salsiccia, artisjokker, pecorino, Aperol Spritz og, og, og… Garantert så mye at det også stadig kommer på bordet hjemme i Norge!

Du betaler i euro

“Ventidue mille sei cento et quarantacinque, per favore”.

22 645. Svimlende summer for en lunsj på det lokale trattoria. Hvis det altså var i dag, og du skulle betale i Euro.

Men for 20 år siden var beløpet helt realistisk, for den gangen brukte Italia fortsatt den gamle myntenheten lire. Italia begynte å bruge Eurosedler og -mynter i 2002 etter å ha blitt med i den europeiske myntunionen i 1999. Men kanskje du fremdeles husker de vakre, gamle sedlene med bilder av blant annet Caravaggio og Raphael – og med de mange, mange nullene!

Du går på oppdagelse i byer og landskaper med telefonen som guide

”Til høyre etter det neste, lille smauet, eller…? Er det først etter kirken? Burde ikke piazzaen ligge akkurat her?” Hvis du i dag skal farte rundt i Romas kronglete gater, finner du sannsynligvis frem telefonen og sjekker Google Maps. For 20 år siden hadde du med deg en guidebok eller et stort, sammenleggbart kort med. Det fylte i vesken – og det avslørte deg lynraskt som turist!

Det er alltid en god idé å gå seg litt vill når man er i Italia…

Men selv om det er smart med kartet på telefonen din, møter du fremdeles trivelige verter på våre hoteller som finner frem et fysisk kart og tar seg tid til å tegne, fortelle og vise deg alle deres hemmelige yndlingssteder.

Og husk; det er alltid en god idé å gå seg litt vill når man er i Italia …

In-Italias bursdag: 20 år med reiser til Italia

In-Italia fyller 20 år 18. mai 2019. Derfor har vi samlet noen av våre fortellinger fra de siste 20 årene:

Les historien om hvordan In-Italia ble grunnlagt

Les hvilke to agriturismi en av In-Italias stamgjester anbefaler

Du kan også lese om tre feriehus som har vært med siden In-Italias første år – og som fremdeles er like aktuelle i dag! 

 

Tags fra artikkelen
,
Mer fra Emilie Fuglsang