5 grunner til å reise til Piemonte

Vinmark og landsby i Piemonte
Vinmark og landsby i Piemonte

Lonely Planet har nettopp offentliggjort deres liste over de beste regionene i verden å besøke neste år. Listen toppes av Piemonte, som ifølge reiseguiden lenge har vært en godt bevart hemmelighet blant reisende som elsker kunst og god mat. Det vil kanskje endre seg nå da den berømte reiseguiden har rettet søkelyset mot den norditalienske regionen. Piemonte kaprer den prestisjefylte førsteplassen foran andre enestående regioner rundt om i verden som det skotske høylandet og Normandie i Frankrike. Lonely Planet gir selv 5 gode grunner til hvorfor du skal reise til nettopp Piemonte ved foten av Alpene i 2019:

San Carlo-pladsen i Torino
Torino var Italias hovedstad fra 1861 til 1865.

1. Den vakre hovedstaden Torino

Vi er nok flere som lurer på hvorfor regionshovedstaden Torino stadig havner i skyggen av Italias andre storbyer som reisemål. Det skyldes kanskje at hjembyen til de store Fiat-fabrikkene har fått rykte på seg å bare være en stor, grå industriby. Men dette kunne ikke vært mer feil. Torino er riktig nok en av Italias viktigste industribyer, men den har også mye annet å by på. Som Lonely Planet poengterer kan du på en reise til Torino oppleve storslått arkitektur og fordype deg i det piemontesiske kjøkkenets herligheter på klassiske kaféer og restauranter mens du betrakter det yrende livet på de elegante piazzaene. Enten du er her på en regnværsdag eller du ønsker å søke ly for den hete middagssolen, kan du i store deler av sentrum spasere under store, elegante arkader som opprinnelig skulle beskytte den kongelige Savoy-familien mot været. I dag gir arkadene deg mulighet til å gå tørrskodd på oppdagelse blant merkevarebutikker langs eksklusive Via Roma før du slår deg ned på berømte Caffè San Carlo, hvis overdådige utsmykninger er verdt et besøk i seg selv. Gå heller ikke glipp av Torinos mange spennende museer. Har du kun tid til å besøke ett bør det være det egyptiske museet; Museo Egizio, som er det beste av sitt slag utenfor Egypt. Selv om du ikke er spesielt interessert i historie eller arkeologi vil du garantert bli fascinert av museets mumier, som kan betraktes tett på. Disse og de mange interessante gjenstandene kan både voksne og (litt større) barn fort bruke et par timer på å studere.

Vinmark ved Barolo i Piemonte
Vinmark ved Barolo i Piemonte.

2. Barolo

Piemonte er ikke ukjent for gourmeter. Hit har de reist i flere tiår fra hele verden for å utforske regionens kjøkken og ikke minst viner. Lonely Planet fremhever Barolo, som også kalles for “kongenes vin”. Samtidig er Barolo navnet på den lille landsbyen der Falletti-slekten grunnla den berømte vinen. Men Barolo er bare en av de mange sjarmerende landsbyene og gode vinene du kan oppleve på en vinreise til Piemonte. Piemonte deles nemlig opp i hele 59 vindistrikter, og er den av Italias 20 store vinregioner som har flest viner med DOCG-utmerkelse (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Men det er likevel noe befriende lite snobbete over vinproduksjonen i området. Mange av Piemontes vingårder er åpne for besøkende og gir deg muligheten til å se produksjonen av Barolo, Barbaresco og andre anerkjente viner på nært hold.

Lago d'Orta
Lago d’Orta med Isola San Giulio. Foto: Florian Plag, CC BY 2.0.

3. Lago d’Orta

Piemonte er Italias nest-største region (etter Sicilia) og rommer store variasjoner i landskapet med alt fra den store, flate Po-sletta til Italias høyeste fjell; Monte Bianco (4810 m.o.h.). Men noen av de mest populære reisemålene ligger rundt regionens innsjøer. Spesielt friluftsentusiaster nyter godt av de mange sykkel- og turstiene rundt innsjøene, som ofte er preget av en frodig og urørt natur. Samtidig ligger det utallige småbyer ved innsjøenes bredder, som ikke bare har fantastiske beliggenheter, men også formelig oser av autentisk italienske atmosfære uten spor av masseturisme. Lonely Planet fremhever Ortasjøen, som ligger rett vest for den mer kjente Maggioresjøen på grensen til Lombardia. Her kan du spasere en tur og absorbere stemningen i den lille middelalderbyen Orta San Giulio, som har utsikt mot den lille øya Isola San Giulio.

Trøffel på risotto
Trøffel på risotto. Foto: Bluumwezi, CC BY 2.0.

4. Alba

Reiser du til Piemonte på høsten er det opplagt å besøke Alba i den sørlige delen av regionen. Her foregår nemlig jakten på den ettertraktede hvite trøffelen, tartufi bianchi, fra oktober til desember. Flere steder får du muligheten til å være med på jakten og se når de spesialtrente hundene forsøker å snuse seg frem til de verdifulle, underjordiske soppene. Trøffelfestivalen La Fiera del Tartufo er dessuten en enestående kulturell opplevelse for hele familien med oppvisninger, veddeløp og naturligvis et stort trøffelmarked. Les mer om Italias trøfler her

IIvrea
Under den store appelsinkampen, Battaglia delle arance, blir vogner med soldater angrepet av folket på bakken. Foto: Lupo, CC BY-SA 2.5.

5. Vill matkrig i Ivrea

Italias største matkrig finner sted i forbindelse med en tre-dages festival i Ivrea i februar, hvor tonnevis av appelsiner flyr gjennom luften på byens sentrale torg. Opprinnelsen til denne bisarre tradisjonen, som er flere hundre år gammel, er litt uklar, men visstnok er appelsinkampen en gjenskapning av et lokalt bondeopprør mot en tyrann på 1100-tallet. Kun deltagerne oppe i vognene, som blir “beskutt” fra alle sider, bærer en beskyttende hjelm. Kommer du for tett på den fargerike appelsinkampen risikerer du derfor å reise hjem med et blått øye.

Reiser til Piemonte

De fem opplevelsene og severdighetene ovenfor er bare toppen av isberget av hva du kan oppleve på en ferie i denne spektakulære, norditalienske regionen. Har du lyst til å utforske Piemonte selv? In-Italia Reiser har gjort det enkelt for deg å finne et bra feriehus i Piemonte, som kan fungere som det perfekte utgangspunktet for en opplevelsesrik ferie. Finn din reise til Piemonte her.

Tags from the story
Written By
More from Mikkel H.

Nå kan du komme helt til topps i Colosseum

For første gang på 40 år åpnes det nå for adgang til...
Read More