7 ting du kanskje ikke visste om det italienske språket

Italiensk språk
Få syv "fun facts" om det italienske språket her

Flere og flere nordmenn lærer seg italiensk – eller i hvert fall noen italienske fraser – slik at de kan kommunisere på italienernes eget språk på ferien i Italia; men visste du f.eks. at italiensk har status som minoritetsspråk i Somalia – eller at Dantes litterære verker standardiserte moderne italiensk? Få syv «fun facts» om det italienske språket her.

1. Det italienske språket kan dateres helt tilbake til en rekke juridiske formler kjent som Placiti Cassinesi fra årene 960-963, selv om Gåten fra Verona, som sannsynligvis stammer fra tidlig på 800-tallet inneholder en sen form for vulgær-latin, som kan ses som en meget tidlig italiensk dialekt og anses derfor av noen språkforskere som det første sporet av det italienske språket.

Men den egentlige utviklingen av italiensk slik vi kjenner språket i dag, skjedde først gjennom kanoniseringen av forskjellige toskanske forfatteres skrifter fra 1100-tallet, og det var først med de litterære verkene av Dante Alighieri på 1300-tallet, skrevet på florentinsk dialekt, at en standardisering av det italienske språket fant sted, da hans Commedia (senere tilføyet tittelen La Divina) ble den kanoniske standarden som alle utdannede italienere brukte siden.

2. Italiensk er et offisielt språk i Italia, Sveits, San Marino, Vatikanstaten og det vestlige Istria. Det har i tillegg minoritets-status i Bosnia og Herzegovina, Kroatia, Slovenien, Rumænien, Somalia, Eritrea og Libya. Det har tidligere også hatt offisiell status i Albania, Malta og Monaco, hvor det fortsatt er utbredt som talespråk i enkelte områder.

Folk
Italiensk snakkes mange steder i verden; her av de lokale på en italiensk strand

3. Italiensk snakkes av rundt 85 millioner mennesker. I tillegg til de landene der italiensk har offisiell eller semi-offisiell status, snakkes språket også i de områdene som tidligere utgjorde Italiensk Øst-Afrika og Italiensk Nord-Afrika, samt i utvandrer-enklaver i Europa (f.eks. Albania), Australia og Søs-, Sentral- og Nord-Amerika.

4. Italiensk er det tredje-mest talte språket i EU med rundt 65 millioner italiensk-talende. I tillegg har 14 millioner europeere italiensk som andrespråk.

5. Når det kommer til regionale italienske dialekter eller språk, så er den mest talte italienske dialekten napolitansk med over fem millioner napolitansk-talende.

6. Det sies ofte at italienere elsker dobbelt-konsonanter, og dette er ikke feil. Noen ord har hele fire par konsonanter, f.eks. i enkelte bøyningsformer av verbene appallottolare og disseppellire.

7. Da Italia ble forenet i 1861 kunne kun 2,5 prosent av befolkningen snakke språket – resten snakket deres regionale språk eller dialekter. Nå ligger det tilsvarende tallet på over 90%, men det er fortsatt rundt fem prosent av befolkningen som kun, eller hovedsakelig, snakker deres regionale språk eller dialekter.

Reiser til Italia

Har du lyst til å øve på å snakke italiensk i Italia? Se alle In-Italias reiser til Italia her.

Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Lars

Romas største juletre skaper oppstyr

Det er ikke kun i Norden man liker å dekorere juletrær i landets byer...
Les mer