Besøk vinbyen Montalcino i Toscana

Montalcino
Montalcino er en historisk by. Foto: Michael Nix. CC BY-ND 2.0

Montalcino er en søvnig og liten, men velstående fjellby som ikke har endret seg noe særlig siden 1500-tallet. Den ligger 600 meter over havet og byr på flotte utsikter over solblekede tegltak og et tidløst landskap dekket av vinmarker, der det dyrkes sangiovese grosso-druer som man bruker til Brunello-vinen; en av de høyest klassifiserte rødvinene som fremstilles i Italia. Gå en tur opp til Fortezza fra 1300-tallet, som i dag fungerer som byens enoteca hvor du kan nyte et glass Brunello-vin, eller tilbringe noen timer på Piazza del Popolos Caffè Fiaschetteria Italiana fra 1800-tallet.

Vin
Det produseres svært god vin i Montalcino. Foto: Robert BrandsCC BY-ND 2.0

På det lokale turistkontoret kan du få lister og kart over de mange lokale vinprodusentene, både verdensberømte og mindre kjente, hvis bølgende vinmarker utgjør det meste av dette idylliske, 30 km2 store hjørnet av det sørlige Toscana.

Abbazia di Sant’Antimo

Kun 10 kilometer sør for Montalcino ligger klosteret Abbazia di Sant’Antimo. Ifølge lokale sagn var det den tysk-romerske keiseren Karl den Store (742-814) som grunnla Abbazia di Sant’Antimo, selv om den nåværende bygningen først ble bygget i 1118. Dette klosteret ligger for seg selv i en olivenlund ved den gamle pilegrimsveien som forbinder Roma med Santiago de Compostela i Spania, og er oppført av lokal marmor og lysende, honningfarget alabast fra det nærliggende Volterra.

Abbazia di Sant’Antimo
Abbazia di Sant’Antimo. Foto: Darold Massaro. Public Domain

Det er aller flottest når det ligger badet i den toskanske solen sent på ettermiddagen, et strålende eksempel på middelalderlig romansk arkitektur; et av de mest fremragende i Italia.

Overjordisk sang

De syv munkene fra norbertinerordenen, som bor på en gård i nærheten, fyller flere ganger daglig kirkens hvelv med overjordisk vakker, gregoriansk sang. Med stemmene sine lykkes de å fremmane en stemning av historie og mysterier, og hensette besøkende til middelalderen. Er det en guddommelig tilfeldighet at alle syv munker synger som engler? De selv vil hevde at det hele skyldes akustikken, som er uten sidestykke…

Etter kveldssangen er det kun ti minutters å gå til Il Molino, en gammel steinmølle som i dag er hotell, og som sannsynligvis stammer helt tilbake fra klosterets oppførelse på 1100-tallet. Den ble ombygget i 1606 og fungerte som vannmølle frem til den ble restaurert i 1998. Overnattende gjester kan glede seg til nydelige og nyoppussede rom i fredelige omgivelser blant skyggefulle oliven- og frukttrær.

Les mer om reiser til Montalcino med In-Italia her.

Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Lars

Det var engang… en fin, italiensk kongefamilie

Selv om Italia har vært en republikk lenge, spøker etterkommerne av den...
Les mer