Bestig vulkaner i Sør-Italia

Vulkanen på øya Vulcano
Øya Vulcano er - som navnet antyder - et av stedene i Sør-Italia der du kan bestige vulkaner

Sør-Italia er rik på aktive vulkaner, slukte vulkaner, frodige vulkaner og snøkledde vulkaner. De sydende og rumlende fenomenene er lunefulle og inspirerer til ærefrykt. Lokalbefolkningene har lært å leve med de domnerende naturkreftene, og vulkansultne reisende fra hele verden oppsøker disse særpregede naturfenomenene for å vandre på, fotografere, sette seg selv på en manndomsprøve, vise sine barn noe helt enestående eller bare prøve en annerledes ferie.

En minneverdig vulkan-odyssé

Når lavaen strømmer ut fra en vulkan, virker det som om kloden har fått et dypt sår og blodet siver ut. Men det er ingen fare forbundet med å besøke de sør-italienske vulkanene så sant dere følger noen gode råd, som f.eks kle dere med varmt tøy, lytt til lokale råd, ta med masse drikke, bruk sunn fornuft og følg alle de gjeldene regler om å ferdes på en vulkan. Dessuten har flere av vulkanene vært slukket lenge og kratrene på enkelte av de aktive heller på en måte som gjør at lavaen alltid strømmer ned på motsatt side av den de besøkende ferdes på.

Kabelbanen til Etna
Taubanen på Etna

De søritalienske vulkanene gir deg ikke bare muligheten for å fotografere og bestige dem. Du kan også besøke landsbyer i vulkanskråningene, dra på øyhopping mellom vulkaner ute i havet eller oppsøke eksotiske filminnspillingssteder ved foten av vulkaner. De søritalienske vulkanene omfatter hovedsakelig Vesuv, Etna og de syv Eoliske Øyer nord for Sicilia. In-Italia har ferieboliger i nærheten av alle vulkanene så du kan besøke dem enten på en rundreise eller håndplukke en enkelt etter smak, behag, tid og lyst. En minneverdig vulkan-odyssé kunne for eksempel starte på Sicilia, deretter fortsette ut til de Eoliske Øyer og til slutt ende ved Napoli.

Etna, Sicilia

Når du ankommer med fly til Catania på Sicilia, er det første du møter Europas største vulkan (3.323 m.o.h.) og Italias høyeste fjell sør for Alpene. Denne eksplosive vulkanen har en ujevn overflate med mange små kratere, kløfter og lavaformasjoner. De siste tiårene har Etna hatt adskillige utbrudd – ofte er det indre gasstrykket ikke høyt nok til at sprute lavaen opp gjennom et av de fire toppkraterne, og i stedet bryter den ut gjennom siderne (flankeutbrudd). I desember 2015 hadde Etna et spektakulært utbrudd, det største på over 20 år, der man fikk opplevd det fascinerende fenomenet «dirty thunderstorm» da det begynte å lyne i vulkanens askesky. En utflukt til toppen av Etna med taubane, jeep eller buss (evt. med lokale guider) begynner ofte nordfra via landsbyen Linguaglossa.

Etna set fra byen Enna
Etna sett fra byen Enna på Sicilia

Når Sicilias dominerende dame Etna kler seg med snø i vinterhalvåret danner hun en malerisk bakteppe for mange byer på den sicilianske østkysten, som for eksempel klassiske Taormina med sin vakre beliggenhet, det greske amfiteateret fra før vår tidsregning og den forrevne klippekysten ved Giardini di Naxos.

Les mer om vulkanen Etna her

Salina, De Eoliske Øyer

Fra Taormina kan du med leiebil eller tog (må bytte i Messina) kjøre til Milazzo, der det går båt til de Eoliske Øyer (også kalt de Lipariske Øyer). De består av syv billedskjønne vulkanøyer midt i Middelhavet – med hver deres spesielle karaktertrekk: Stromboli kjennetegnes av at den stikker opp av havet som en kjegle og har utbrudd ca. hvert 18. minutt, og på Vulcano er det muligheter for å ta svovelholdige gjørmebad. Salina er den frodige øya med hele to slukte vulkaner i nesten 1.000 meters høyde, hvor du på toppen kan se resten av De Eoliske Øyer ligge for dine føtter.

Vulkan på øen Salina
En av de to slukte vulkanene på øya Salina

Bestig enten Bregnefjellet med sine gigantiske ørnebregner nede i krateret, eller Porrefjellet du du i bunnen av krateret som åpnes ut mot kysten finner Italias mest idylliske lille by, Pollara, som har dannet rammene for noen av scenene i den Oscar-nominerte filmen Il Postino (Postbudet) fra 1994.

Les mer om øya Salina her

Vesuv ved Napoli, Campania

Fra De Eoliske Øyer kan du seile direkte til Napoli, der du med togruten Circumvesuviana kan kjøre rundt hele Napolibukten til Sorrento. Vesuv ligger i bunnen av Napolibukten med sin slående profil og Napoli til høyre, Sorrentohalvøya med Sorrento, Positano og Amalfi på venstre side, og rett frem kan du skimte småøyene Ischia, Procida og Capri. Du kan komme deg helt opp på Vesuvs kraterkant og gå tur mens du stirrer ned i det sorte indre eller ut på de flotte utsiktene.

Vesuv
Vulkanen Vesuv pakket inn i et slør av dis

Vulkanen har demonstrert sine destruktive krefter gjentatte ganger opp gjennom historien, men disse begivenhetene har paradoksalt nok også ført med seg positive elementer: Pompeii ble dekket av opptil seks meter aske etter Vesuvs utbrudd i år 79 e.Kr., og utgravningene viser velbevarte, gode og tankevekkende eksempler på livet i en romersk by. Også ernæringsmessig sett har utbruddene gitt visse gevinster: den askeholdige jorde ved foten av Vesuv er ideell for grønnsaksdyrking – spesielt tomater, som brukes hyppig på Napolis verdensberømte pizzaer. Etter eksplosjonen den gangen forble vulkanen aktiv de kommende 1000 årene,før den falt til ro i år 1100 helt frem til 1631, da den igjen forårsaket store ødeleggelser. Vulkanens siste destruktive arbeid fant sted i 1944 og den har dormet siden da, men alle vet at det bare er et spørsmål om tid før den nok en gang vil våkne opp.

Les mer om Pompeii like ved vulkanen Vesuv her

Tags fra artikkelen
,
Skrevet av
Mer fra Allan

Kombiner badeferie i Lazio-regionen med en av Italias mest særpregede byer

Besøk Sabaudia sør for Roma – en ung by i naturskjønne omgivelser...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *