Bevione og dens utømmelige skaperkraft

Bevione i Langhe-distriktet
De landlige omgivelsene rundt Bevione er en vesentlig del av vingårdens identitet

Noen viner fortsetter du å nyte selv om den siste munnfullen for lengst er drukket. Slik er det både med dråpene og opplevelsene på gården Bevione i hjertet av Piemonte. Her samler Davide og Antonella gjester fra hele verden i en stille hyllest til freden, naturen og Langhe-distriktets mørke rødviner. Dråpene nekter å forlate smaksløkene og minnet om smaken får stamgjester til å returnere til en av Italias mest innovative regioner år etter år.

Jeg har besøkt gården i Piemonte og hatt en spennende samtale med Davide om hva som satte hans og Antonellas livsprosjekt i gang, hvilke motivasjoner og drømmer som lå bak, om landskapet, klimaet og menneskene i området, om Piemontes identitet – og naturligvis om deres spesielle forhold til gårdens gjester.

God fornøyelse!

Hva er hemmeligheten bak Beviones popularitet?

Det er at det ikke bare ligger drømmer, men et konkret livsprosjekt bak alt vi foretar oss her. Og det kan gjestene merke. Egentlig hadde både Antonella og jeg store karrierer i Torino innenfor IT og handel, men da vi fikk lyst til å stifte familie begynte vi å tenke over de viktige tingene i livet. Om hvor vi ville la barna våre vokse opp. Vi ville skape en enklere og mer jordnær hverdag, og besluttet oss derfor for å følge et spor fra fortiden – nemlig å vende tilbake til Langhe-distriktet, der besteforeldrene våre opprinnelig kommer fra.

Bevione i Piemonte
Huset med fjellene i bakgrunnen

Området ligger cirka 60 km sør for Torino, og her har man dyrket noen av Italias beste viner i århundrer. Vi bestemte oss for å virkeligggjøre drømmen vår om et liv i en annen rytme her, og det har vi nå gjort i 15 år – vi fant og kjøpte noen gamle, forlatte gårdsbygninger og renoverte dem, og nå bor vi her, omgitt av vinranker og nøttetrær. Det er så vakkert her: vindistriktet Langhe består av bølgende bakker på 300-500 meters høyde, med Alpene som stolte naboer i horisonten. Og mikroklimaet er mildt både for vin og mennesker takket være havvindene som blåser inn over oss fra Liguria.

Vi driver stedet selv – jeg er for det meste ute i marken og arbeider, og Antonella tar seg av husene. Så vi er hele tiden i direkte kontakt med gjestene og snakker med dem for å åpne sansene deres. Min kone lager all maten selv og en lokalt anerkjent 5-retters meny som folk nyter i restauranten vår ved siden av. Gjestene er enten familier eller karrieremennesker som kommer hit for å slappe av og ta en pause fra den hektiske hverdagen. De går rundt på bare bein og i shorts mellom vinrankene, og lar dressen være igjen hjemme – og jeg arrangerer litt vinsmaking med dem.

«In vino veritas» – Sannheten finnes i vinen, ifølge et latinsk ordtak. Gjelder det også her?

Ja! Vinen er en fantastisk inngang til Piemontes identitet – den avspeiler befolkningen perfekt. Smak på et godt glass rødvin herfra. Det kan være en Barolo, Barbaresco eller en Dolcetto, som vi selv dyrker her på Bevione av den ultralokale druen med samme navn. Du blir overveldet av dens komplekse smak og volum. I forhold til Toscanas søte og bløte dråper er Piemontes viner verdensberømte for sine tanniner, styrke, kropp og stringens. Det beste er at vinen blir i munnen i flere minutter etter. Du kan med andre ord fortsette å drikke den lenge etter at du er ferdig, den inntar tunge og gane og pirrer sansene dine som aldri før. Det sies at vinene her er så potente og utfordrende at har man først gitt etter for dens kompleksitet smaker all annen vin som vann.

Vinbord på vingården Bevione
Vin og god mat står i fokus når du besøker vingården Bevione

Slik er det også med menneskene. Vi utmerker oss med fremdrift, gjennomslagskraft og myndighet. Vi elsker store prosjekter, bare tenk på Fiat i Torino, den italienske filmindustrien og Nutella, som ble skapt her i nabobyen Alba og som fortsatt lages av lokale hasselnøtter!

Jeg tror vår utømmelige skaperkraft er inspirerende for folk som kommer utenfra. Og turismen har langt i fra dikerte markedet og dets tilbud her – vi har opprettholdt vår autentisitet. Vi forsøker ikke å lure noen, men gjør ting vi vet er i harmoni med vår natur. Hvis en gjest kommer ned i vinkjelleren mens jeg jobber får han lov til å følge med på respektabelt vis – jeg begynner ikke å endre vanene mine og tilpasse dem til hans ønsker, for han er med på samme nivå som om han var en kollega eller en god venn.

Piemonte er ekte! Vi lever og puster her – landskapet og byene er ikke museer, men virkelige rammer rundt folks liv. Denslags etterlater et ettertrykkelig minne i munn og sjel.

Har du lyst til å høre mer om vingården Bevione?

- klikk her og se priser, fasiliteter, anmeldelser og mye mer!
Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Marie B.

Ro, vennlighet og middelalderlig sjarm i Bergamo

Det er sikkert flere enn meg som gjerne vil finne et helt...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *