Ble innbyggerne i Pompeii forgiftet?

Pompeii gate
Et stort vulkanutbrudd ble Pompeiis endelikt, men kanskje byen allerede var farlig for innbyggernes helse. Foto: Granham-H, CC.

I år 79 e.Kr. ble Pompeii rammet av et stort vulkanutbrudd fra Vesuv, og på kort tid ble hele byen begravd under et tykt lag av sten og aske. Katastrofen kostet minst et par tusen mennesker livet. Men en ny dansk undersøkelse antyder at innbyggernes liv allerede var truet på grunn av giftig drikkevann.

Gift i byens vannforsyning

Oldtidens romere utviklet et avansert vannforsyningssystem som forbedret byenes sanitære forhold betraktelig i forhold til datidens standard. Men det ble brukt bly i vannrørene, og noen historikere mener dette kan ha gitt innbyggerne i Roma og andre større byer alvorlige helseproblemer på grunn av forhøyet blyinnhold i kroppen, og til syvende og sist ha vært medvirkende til Romerrikets fall.

Men lektor i kjemi Kaare Lund Rasmussen fra Syddansk Universitet anser ikke denne hypotesen for å være særlig sannsynlig da kalkavsetninger raskt ville forseglet rørene i de fleste tilfellene og markant minsket blyforekomsten i drikkevannet.

Til gjengjeld viser den nye analysen fra Syddansk Universitet av et stykke vannrør fra Pompeii at det i tillegg til bly også inneholder et alarmerende høyt nivå av metallet antimon. Dette metallet gir en mer akutt forgiftning enn bly. Symptomene på antimon-forgifting inkluderer voldsomt oppkast, diaré og lever- og nyreskader. I verste tilfelle kan man få hjertestans.

Pompei vulkan
Det var Vesuvs aske som ødela Pompeii. Men kanskje asken bare kom forgiftningen i forkjøpet. Foto: Pug Girl, CC.
Pompei ofre
Avstøpningene av menneskene som ble fanget i byen etter Vesuvs utbrudd, er det beviset på katastrofen som gjør sterkest inntrykk på de fleste besøkende i dag. Foto: Hardo Müller, CC.

Større risiko tett ved Vesuv

Analysen av et lite stykke vannrør er ikke nok til at Kaare Lund Rasmussen tør å fastslå med sikkerhet at antimon-forgiftning har vært utbredt i Pompeii eller et generelt problem i Romerriket.

Men det er stor sannsynlighet for at nettopp innbyggerne i Pompeii i flere tiår var utsatt for en forhøyet konsentrasjon av antimon i drikkevannet på grunn av byens nærhet til vulkanen Vesuv. Nær vulkaner forekommer det nemlig ofte et naturlig innhold av antimon i grunnvannet.

Opplev Pompeii på en reise til Campania

Reiser du til regionen Campania i Sør-Italia, kan en utflukt til Pompeij anbefales på det varmeste. Med den dramatiske historien i bakhodet er det fascinerende å gå en tur i de gamle gatene i restene av byen, som har en velfortjent plass på UNESCOs verdensarvliste.

Samtidig er Pompeii bare ét av mange høydepunkter du kan oppleve på en reise til Campania. Dette er nemlig også regionen som rommer en av verdens vakreste kyststrekninger, Amalfikysten, og pulserende Napoli.

Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Mikkel H.

Det perfekte jobben for Nutella-elskere? Ferrero søker prøvesmakere i Italia

Er du glad i Nutella har du nå muligheten til å sikre...
Les mer