Bøfler i baronens seng

Bøfler på Tenuta Vannulo
Bøffelgården Tenuta Vannulo er verdt et besøk hvis du er i Campania....

Det er tidlig om morgenen, og solen sender sine første stråler oppover de blå fjellene. Både mennesker og dyr har så smått begynt å åpne øynene, og de mange vannbøflene strekker seg bedagelig på deres latexmadrasser mens Mozarts blide toner vekker deres ører. Enkelte bøfler nyter allerede dagens første massasje, og flere venter på en forfriskende dusj før de stiller seg i kø for å bli melket og spise frokost.

«Drømmer jeg eller er jeg våken», sier Jeppe på bjerget da han våkner opp i Baronens seng. I mine ører høres denne beskrivelsen også ut som den rene drømmen om en luksus-ferie på et eksklusivt slottshotel. Men en ferie for bøfler – det har jeg aldri hørt om, ikke før nå.

Det virker kanskje litt amerikansk med det første, men det er det ikke for jeg befinner meg på et gammelt herregård i Sør-Italia, tett på de greske templene i Pæstum og ikke langt fra den verdensberømte Amalfikysten.

Jeg er på besøk hos familien Palmieri som har drevet bøffelgården Tenuta Vannulo i flere generasjoner. Men i 1988 tok de en kontroversiell beslutning som gav gjenlyd langt utover landets grenser. De valgte nemlig å omskape stedet til en økologisk bøffelgård med produksjon av mozzarellaost etter helt spesielle prinsipper. De andre «bøndene» i området synes de var ganske sprøe, men familien Palmieri har den filosofien at glade bøfler produserer god melk som blir til god ost, og det har de ikke planer om å endre på, for det har nemlig vist seg å være en svært god idé, både for mennesker og dyr.

Bøffelmælk laves til mozzarella-ost på Tenuta Vannullo bøffelfarm
Bøffelmelk lages til mozzarella-ost på Tenuta Vannulo bøffelgård

Mozzarella har blitt en populær vare i de norske supermarkedene, men husk at man slett ikke kan sammenligne de hvite gummiballene i plastinnpakning eller den revne versjonen du kan kjøpe her hjemme, og det «hvite gullet» som er årsaken til at store deler av regionen Campania er omdannet til én stor vannbøffelgård.

Mozzarella-ost skal nemlig fremstilles av bøffelmelk, ellers kan den ikke kalles mozzarella da det er et beskyttet navn. Men det har ikke helt gått opp for oss her i Norge. Samme type ost fremstilles nemlig også av kumelk, og det er vanligvis den vi kjøper som mozzarella, men i Italia kalles den «Fior di Latte» eller «blomst av melk». Du kan også få kjøpt bøffel-mozzarella i Norge. Men den koster vesentlig mer, og begge typer har vært oppbevart lenge før de kommer til butikken, noe som er en dødssynd sett med italienske øyne.

I regionen Campania sier en gylden tommelfingerregel nemlig at mozzarella skal spises innen 24 timer og at den ikke må ha vært på kjøl. Det går an å bruke den dagen etter, men i så fall kun til matlaging der den blir varmet opp. Den ferske mozzarella di bufala smaker fullstendig guddommelig «on the rocks» – altså uten noen former for tilbehør, men er også et fantastisk akkompagnement til en god Parma-skinke, eller i den klassiske salaten Caprese, der den får følge av solmodne tomater, friske basilikumblader og en god jomfruolivenolje.

Der hersker særdeles gode kår for bøflerne på Tenuta Vannullo bøffelfarm
Bøflene på Tenuta Vannulo bøffelgård lever under spesielt gode kår

Mitt morgenbesøk på Tenuta Vannulo begynner i den åpne stallen preget av fred og idyll, for bøflene bestemmer nemlig selv tempoet, og her er det ingen som stresser. Datteren Teresa gir meg en grundig innføring i bøflenes hverdag og jeg får både lov til å overvære deres daglige dusj, men også hvordan de blir melket i det supermoderne og fullautomatiske anlegget. Jeg opplever også hvordan de vennlig, men bestemt blir avvist i venterommet hvis det er for kort tid siden de ble melket sist, for her er det ikke noe som er overlatt til tilfeldighetene.

De små vannbøffelkalvene er noe av det søteste jeg har sett og det er vanskelig å løsrive seg fra dem, men jeg skal naturligvis også få sett hvordan melken blir forarbeidet og omdannet til mozzarella-ost i forskjellige størrelser og former. Noe av melken benyttes også til å fremstille is og yoghurt. Hvis du har blitt litt sulten underveis, og det kan nesten ikke unngås, kan du selvfølgelig kjøpe produkter med deg hjem eller smake i en av de to butikkene. Tenuta Vannulo selger kun deres egne produkter på stedet.

Som privatperson er du velkommen til å gå en tur rundt på gården, og gjennom en glassrute kan du følge de forskjellige trinnene i fremstillingen av den ekte mozzarella-osten. Hvis dere er flere kan det være lurt å bestille en guidet omvisning, men husk å gjøre det god tid i forveien. Tenuta Vannulo har også et interessant museum, og i tillegg til de to butikkene med meieriprodukter er der også en eksklusiv lærbutikk med arbeidende verksted.

Lædervarer på Tenuta Vannullo bøffelfarm
Tenuta Vannulo bøffelgård driver også med egen fremstilling av lekre lærvarer…

Hvis ikke du har mulighet for å avlegge Tenuta Vannulo et besøk behøver du ikke å fortvile, for de fleste restauranter i Campania-regionen serverer selvfølgelig fersklaget mozzarella-ost. Og hvis du er ekstra heldig kan du fortsatt også «stikke innom» de små lokale meieriene i Campanias landsbyer, der du kan få lov til å overvære den spennende prosessen når melken på forunderlig vis forvandles til en gastronomisk bit av himmelen…

Kunne du tenke deg å vite mer om bøffelgården Tenuta Vannulo? Da kan du lese mer om Tenuta Vannulo på deres egen hjemmeside her. Hvis du er interessert i å vite mer om ferier i Campania kan du lese mer om våre ferieboliger i regionen her.

Hvis du er nysgjerrig på andre lokale produkter fra Campania kan du også lese vår populære oppskrift på sitronsnapsen limoncello her.

Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Lone

Amalfikysten slik den en gang var

Drømmer du om å oppleve Amalfikysten slik den en gang var? Da tenker...
Les mer