Bordatino fra Agriturismo Le Querciole – toskansk landsuppe

Ribollita
Den berømte toskanske suppen Ribollita. Foto: LupoCapra. Bildet er brukt under regler gjeldende for Creative Commons - Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

Bordatino er synonym for den berømte, toskanske suppen Ribollita. Du står altså nå med oppskriften på en eldgammel toskansk suppe som ble til av restene fra gårsdagens bord. Det er en vanlig rett, og i denne versjonen fremstår den som en slags polenta, men den er noe mer flytende enn en klassisk norditaliensk polenta, dessuten er hovedingrediensene palmekål og bønner.

Denne oppskriften tilhører Giuanluigi fra det skjønne landstedet Le Querciole i Toscana. Gianluigi er fra Pisa, og er derfor lei av å innrømme at denne oppskriften opprinnelig stammer fra området rundt Livorno – men han gjør det. Det er nemlig svært sannsynlig at ordet bordatino stammer fra ordet di bordo (altså om bord på f.eks. et skip), og henviser til at suppen ble laget om bord på de store seilskipene som pløyde over verdenshavene på 1700-tallet. Den opprinnelige oppskriften benytter røde bønner, mens de hvite bønnene som ofte blir brukt i Toscana er også gode i suppen. Gianluigi bruker derfor cannellini-bønner eller den tradisjonelle bønnen piattella pisana, som også er en hvit bønnesort.

Fakta:

Tilberedning : ca. 90 minutter (men bønnene skal legges i bløt over natten og forkoges)

Antall personer : 4

Ingredienser:

  • 150 gr kokte hvite bønner (lagt i bløt over natten) – kokes i henhold til anvisning på pakken, men ta vare på kokevannet, ca. 1,5 l
  • 250 gr maismel (grovkornet)
  • 6-7 blader toskansk palmekål (det kan være vanskelig å få tak i, i stedet kan du bruge vanlig grønnkål)
  • 1 dl flådde tomater eller tilsvarende mengde passata
  • 1 tss tomatkonsentrat
  • «Odori» av 1 stengel bladselleri, 1 gulerot, 1 løk og en klype fersk persille
  • Olivenolje
  • Salt og pepper

Tilberedning:

Finhakk de såkalte «odori» (duftene). I Pisa kaller man denne kombinasjonen av bladselleri, gulerot, løk og persille for «odori». Det hele sauteres i litt olivenolje i en stekepanne i cirka 5 minutter.

Når løken er myknet og gjennomsiktig tilsetter du palmekål (evt. grønnkål), skåret i mindre stykker, sammen med tomatkonsentrat og flådde tomater. La det hele småkoke i cirka 15 minutter.

Tilsett ca. 1,5 l varmt kokevann fra bønnene, og smak til med salt. Kok opp suppen og senk deretter varmen til middels og la suppen småkoke videre under lokk cirka en halvtimes tid.

Som prikken over i-en tilsettes maismelet gjennom en sil slik at det ikke klumper. Suppen skal så koke videre i 30-40 minutter. De siste 5-10 minuttene tilsettes de allerede kokte bønnene slik at de får varmen i seg igjen. Du bør holde øye med at suppen ikke blir for tykk; dette justeres best med vann. Smak avslutningsvis til med salt og pepper.

Serveringen slik Gianluigi gjør det på Agriturismo Le Querciole i Toscana:

Gianluigi foreslår en ganske enkel servering, der suppen stilles på bordet rykende varm kun tilsatt en dekorativ stråle olivenolje. Og brød er aldri en dum idé å ha som tilbehør til en skål med varm høstsuppe.

Har du enda ikke bestemt deg for hvor sommerferien 2017 skal gå kan jeg varmt anbefale et opphold hos godeste Gianluigi på Agriturismo Le Querciole i Toscana. Gården har fått hele 4,5 av 5 fra våre gjester. Bestill din toskanske ferieuke allerede i dag.

Buon appetito!

Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Mamma Luisa

Lær å lage Le Fave dei Morti – allehelgensmåkaker

Le Fave dei Morti betyr «de dødes bønner» og lages i anledning...
Les mer