Bruschette con fichi e noci

Bruschette
Fiken og valnøtter er ikke den vanligste toppingen på en bruschetta, men det er absolutt verdt å prøve når fikenene er i sesong

La Bruschetta (flertall: le bruschette) er opprinnelig en piatto povero, det vil si en fattigmannsrett. Grunnen er egentlig ikke så merkelig – i begynnelsen var det nemlig et mellommåltid spist av bønder i Campania, og som bestod av en skive ristet brød som smaktes til med olivenolje, salt, pepper – og noen ganger litt hvitløk. I dag har bruschettaen spredt seg over hele Italia, samt utenfor landets grenser, og berikes dessuten med en uendelig variasjon av ingredienser – den mest kjente av disse er uten tvil solmodne tomater.

En liten «fun fact» er at navnet bruschetta visstnok stammer fra ordet brusca som betyr børste, altså børstene de napolitanske bøndene brukte til å strigle hestene og oksene sine. Bruschettaen minner om børstens form og ru overflate, og ble derfor oppkalt etter denne.

I denne oppskriften – som egentlig mer er ment som inspirasjon enn en oppskrift – vil jeg gi deg noen tips til mitt favoritt-fyll til en bruschetta. Ferske fikener har begynt å dukke opp på markedene i Milano i disse dager og jeg kunne ikke være lykkeligere. Jeg elsker fiken. Og som fyll på en bruschetta sammen med ricotta, valnøtter og litt honning er det verdens beste forrett! Prøv selv så skal du få se!

Bruschetta med aprikoser
En annen idé til fyll er ricotta med smørstekte aprikoser og rosmarin. Valgmulighetene er uendelige…

Åh, og en ting til. Bruschetta uttales med hard k, og ikke med sch-lyd. Altså «brusketta». Kan være greit å vite til neste gang du skal bestille retten i Italia og vil fremstå som en ekte italiener…

Den mest kjente klassikeren fra Napoli er naturligvis pizzaen – her gir Mamma Luisa deg sine tips og gode råd til hvordan du lager den på ekte italiensk vis!

Fakta:
Tilberedning: 10 minutter
Antall porsjoner: 2

Ingredienser:

  • 2 skiver brød av god kvalitet (det må gjerne være litt tørt, det gjør ingenting)
  • 4 ss ricotta
  • 2 ferske fikener
  • Et par valnøttkjerner
  • 1 ts flytende honning
  • Salt
  • Pepper

Tilberedning:
Rist brødet på en tørr stekepanne eller i en brødrister.

Legg rikelig med ricotta på. Skjær fikenene i skiver og legg dem på ricottaen. Topp med honning og valnøtter og smak til med salt og pepper.

Buon appetito!

Tags fra artikkelen
,
Mer fra Louise Laurenius

Navigli: Milanos kunstneriske oase

Gjennom Roma strømmer elva Tiberen. Torino har sin Po-elv. I Firenze flyter...
Les mer