Lær å lage en klassisk italiensk ciambellone-kringle

Ciambellone
Denne kringlen er en ekte, klassisk italiensk kake som tar seg fremragende ut på kakebordet, men også - slik man har for vane i Italia - på frokostbufféten

Denne kringlen er en ekte, klassisk italiensk kake som tar seg fremragende ut på kakebordet, men også – slik man har for vane i Italia – på frokostbufféten, der man ofte vil se den, gjerne i en variant med Nutella, eller kanskje med appelsinsmak eller en naturlig, frisk sitronsmak.

Appelsin, Nutella eller sitron; kaken skal være luftig og myk, og helst slik at man kan dyppe den i en god og kraftig caffellatte eller i ettermiddagsteen.

Fakta:
Tilberedning: 10 + 40 minutter
Antall personer: 8-10 (rund formkake)

Ingredienser:

  • 250 gr hvetemel, type 00
  • 250 gr sukker
  • 130 gr vann eller eksempelvis appelsinsaft hvis det er den smaken du går for
  • 130 gr ekstra jomfru olivenolje (så smaksnøytral som mulig) – erstatt evt. med annen smaksnøytral olje
  • 3 egg
  • 1 pose tørrgjær
  • SMAK: Vaniljekorn av en halv stang og evt. en håndfull rosiner og/eller en skvett rom, eller sitronskall av en halv (usprøytet) sitron eller litt sitronlikør, eller med smak av appelsin som foreslått ovenfor i form av appelsinsaft og evt. appelsinskall.
  • 2 ss mørk, usøtet kakaopulver
  • Smør til formen

Slik gjør du:
Pisk egg og sukker grundig sammen til en skummende blanding. Tilsett deretter olivenolje, vann, evt. litt rom eller annen flytende smakstilsetning á la sitron-/appelsinsaft. Rør deretter i melet og til sist gjæren, og etter smak rosiner eller sitronskall m.m. og bland det hele grundig sammen.

Sett komfyren på 180º C.

Smør en rund kakeform (med hull i midten) eller brødform med smør og hell ¾  av deigen oppi. I den resterende ¼ av deigen tilsetter du kakopulveret slik at det fordeler seg jevnt. Deretter heller du den siste deig-porsjonen oppi formen og rører den brune deigen ned i den hvite med spissen av en kniv, slik at du etterlater et marmoraktivt mønster. Denne siste delen kan utelates, slik at man ikke blander kakao i deigen og dermed ikke skaper denne marmoreffekten.

Selv om deigen virker for flytende skal du ikke tilsette mer mel. Konsistensen bidrar til et svært lett og luftig resultat.

Stek kaken i ca. 40 minutter i en forvarmet ovn. Test evt. kaken med en strikkepinne etter 30 minutter.

Til slutt, når kaken har blitt avkjølt, kan du velge å pynte den med melis eller – som man ofte har for vane i Italia – kandiserte bær, kandisert sitrusskall eller kanskje lekker appelsinmarmelade og sukkerkuler hvis du velger appelsinvarianten.

Apropos varianter så der man som nevnt ofte denne kaken på frokostbordet i Italia, og derfor finnes det varianter der ute som også inkluderer Nutella og andre mer frokostorienterte smaksnyanser… Kun fantasien setter grenser i de italienske hjem.

Serveringsforslag:
Kaken er perfekt for å dyppe i ettermiddagskaffen, caffellatten eller teen.

Skrevet av
Mer fra Mamma Luisa

Oppskrift på vitello tonnato – kalvekjøtt med tunfisksaus fra Piemonte

En av de eldste og mest tradisjonsrike rettene i Piemonte er Vitello...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *