Dario og hotellet i Barbarenes Land

Kveldsutsikt fra Hotel Su Lithu på Sardinia
Kveldsutsikt over Barbarenes Land fra Hotel Su Lithu

I hjertet av Sardinias gamle «bandittland», La Barbagia, finner vi et tettspunnet vev fylt med sagn og myter. En av de mest forbløffende fortellingene handler om Darios og Susannas hotell, Hotel Su Lithu, som gjorde bankenes tvil til skamme og i dag er en unik port til et av Europas vakreste og mest uspolerte gjetersamfunn.

Vi har besøkt Dario på Sardinia og spurt ham om historien bak det unike hotellet, hva hotellet og dets gjester betyr for ham – og om det sagnomsuste barbarlandet som omgir Hotel Su Lithu…

Hva er historien bak Su Lithu?

Det er faktisk fortellingen om min far som ville trekke folk fra havet innover i Sardinias innland. Hele familien min kommer fra fjellene rundt Bitti – men arbeidet har i flere tiår vært å finne ute langs kysten ved Costa Smeralda. Far bygde hoteller ved vannet, men en dag fik han nok av å se de stakkars utlendingene ankomme til den ene betongdekte kyststrekningen etter den andre. Han besluttet seg derfor for å bygge en oase i hjembyens gjeterområder, og gikk til flere banker for å låne penger til prosjektet.

Folk trodde ikke sine egne ører: mente han virkelig at turistene ville reise hele veien inn til et forrevet kalkuttak for å bo blant får og bønder? Men min far insisterte, og nå er det på vårt 15 år at jeg og min kone Susanna tar imot eventyrreisende her på Su Lithu. Hotellet ble bygget helt fra bunnen av med inspirasjon hentet fra hyttene som folk bodde i rundt år 1900.

Hotel Su Lithus facade på Sardinien
Su Lithus byggestil er inspirert av gamle sardinske tradisjoner

På det tidspunktet krydde jo La Barbagia av kreative sjeler som forfatteren Grazia Deledda (som mottok Nobelprisen i litteratur i 1926, red.) og skulptøren Francesco Ciusa – det er dem vi hyller med rom fulle av farger, vevde tekstiler og kunsthåndverk.

Hvorfor er La Barbagia så spesielt?

Fordi fjellene er så ugjennomtrengelige at folk alltid har latt oss være i fred. Det var romerne som gav området, som omfatter Sardinias nordøstlige sentrum, navnet ‘La Barbagia – Barbarernes Land’. Her lever man fortsatt i en helt annen rytme, for vi er gjeterfolk og er vant til å reise med dyreflokkene våre, og det gir en helt enkel og ydmyk måte å oppfatte verden på. Og inntil 50 år siden var Barbagias fortsatt et sted lovløse flyktet opp til for å gjemme seg. Det ryktet henger fortsatt igjen, og derfor kan vi ha paradiset vårt for oss selv (Dario ler)!

Den vilde natur omkring hotel Su Lithu på Sardinien
Den ville naturen rundt Hotel Su Lithu inkluderer klipper og fosser

Turister som kommer hit sier at stedet er aldeles uforglemmelig, og de faller i total svime over naturen og gjestfriheten. De kommer hit med barske bilder i hodene sine som sikkert stammer fra Lonely Planet, og opplever heller en overraskende mykhet: her forsvinner du inn i skoger av korkeik, ser kilder springe frem, kjenner duften av urter i klippesprekkene, får fortalt historier om feer og troll, kort sagt: opplever det enkle fjellivet. Det er så få mennesker her at man kommer helt tett på hverandre. Her er turisten – jeg foretrekker egentlig å bruke ordet ‘reisende’ om gjestene våre – ikke kun en av mange som han eller hun ellers ville vært ute ved kysten, men et ekte individ som vi respekterer. Her legger de all planlegging bak seg og blir en del av øyeblikket.

Kan du beskrive et slikt øyeblikk på Su Lihtu?

Såvisst, en av de beste ekskursjonene jeg noensinne har organisert var med en gruppe amerikanere som ville se hvordan man lager vin. Jeg hadde planlagt alt ned til hver minste detalj, men da vi kom ut til vinbonden hadde han helt glemt avtalen! Familien satt utenfor bondehuset uten sko på og spiste en improvisert lunsj, men da de så amerikanerne og meg, bød de naturligvis på en bit brød. Etter det gikk det slag i slag, og fordi det hele skjedde i en fullstendig avslappet stemning av improvisasjon, gikk det hele opp i en magisk, høyere enhet.

Det har fått meg til å tenke over hva det er vi kan gi gjestene våre, og vi lar derfor ofte tilfeldighetene råde når vi organiserer turer for Su Lithus beboere. Vi sørger kun for at rammene er på plass, f.eks. på våre populære gastroturer da vi plukker frukt i frukthagen vår eller besøker Bittis konditorier, gjetere og slaktere.

Swimmingpool på hotel Su Lithu, Sardinien
Der er ikke så mye barbarisk over svømmebassenget på Hotel Su Lithu….

Eller når vi drar sammen ut i naturen og bestiger Monte Albo, og deretter returnerer til hotellet for å nyte en grillkveld sammen her på terrassen.

Innenfor de rammene kan alt mulig forunderlig skje: Når språk fra hele verden løfter seg opp mot himmelen og blandes til én begeistret stemme er jeg lykkelig.

Vurderer du å bestille overnatting på Hotel Su Lithu?

- klikk her og les mer om ledige datoer, priser og fasiliteter
Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Marie B.

Bo midt i smørøyet i Liguria med fjell, utsikt og strand

De fleste er etterhvert vant til å måtte gi avkall på noen ferieønsker...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *