Den italienske vinhøstingen har sin tidligste begynnelse på et tiår

Vinbonde som høster druer
Vinhøstingen i Italia kom tidlig i år...

Vinhøstingen er allerede i full gang mange steder i Italia og har dermed hatt sin tidligste start på et tiår på grunn av den usedvanlige varmen og tørken som i år har rammet landet.

Mens noen vinprodusenter allerede begynte å høste vindruene deres på Sicilia i slutten av ​​juli – noe som er rundt 20 dager tidligere enn den normale høsttiden – så feires den offisielle begynnelsen på den italienske høstingen vanligvis i den nordlige delen av landet; og her ble de første chardonnaydruene plukket i Franciacorta i Brescia-provinsen nær Milano for en ukes tid siden – noe som er 10 dager tidligere enn normalt.

Den største vinproduksjonen i verden

Den italienske landbrukslobbyen forventer at den samlede italienske vinproduksjonen – som er den største i verden – vil ligge omkring 10 til 15 prosent lavere enn i fjor på grunn av de usedvanlige værforhold, som i noen områder ikke bare skyldes den ekstreme varmen og tørken, men også tidlig blomstring på våren, etterfulgt av sen frost og hagl.

Vinhøst på Sicilien
Vinhøstingen begynte allerede på Sicilia i slutten av juli i år
Vinlandskab i den nordlige region Piemonte
Vinlandskap i den nordlige regionen Piemonte, der høstingen i år offisielt begynte tidlig i august

Årets samlede produksjon vil nok fortsatt være avhengig av værforholdene i de kommende par månedene, da vinhøstingen vanligvis fortsetter helt ut i oktober – og i noen tilfeller først begynner i løpet av september.

Håp om høy kvalitet

Samtidig som det er lave forventninger til den rent kvantitative siden av årets vinproduksjonen, er det visse steder i Italia håp om at den kvalitative siden av produksjonen vil være på topp, f.eks. i Brescia-provinsen i Lombardia, hvor de periodiske regnskyllene i juni og juli, etterfulgt av intens varme, har skapt mer konsentrert sukkerinnhold i druene, noe som er ideelt for vinproduksjon.

Den intense varmen og den manglende nedbøren har også minsket sjansene for forekomsten av en annen av naturens luner – nemlig sykdom i druene – som ofte kan herje en vinprodusents nattesøvn.

Vinmark i Toscana
Vinmark i Toscana
Traditionel vinkælder
Tradisjonell vinkjeller

Italias vinsektor, som hadde et salg på 10,5 milliarder euro i fjor (2016) og beskjeftiger ca. 1,3 millioner mennesker, er for øyeblikket én av ​​de mest produktive sektorene i en ellers ganske kjempende italiensk økonomi.

Vingårdsferie i Italia

Har du lyst til å reise på en vingårdsferie i Italia? Besøk denne siden om vingårdsferie, hvor du også kan velge mellom flerfoldige fremragende agriturismo-hoteller i Italia.

Du kan også lese om Italias vin i denne spennende Italia-vinguiden.

Tags fra artikkelen
, ,
Skrevet av
Mer fra Lars

Mangler du en julegave til en som elsker Italia?

Står du og mangler en julegave til en av dine kjære i...
Les mer