Dykk ned i kaffekoppens velbryggede univers

Kaffe og bønner
Italiensk kaffe er tingen...

Italiensk kaffe er sagnomsust og verdensomspennende – for hvem har ikke tatt espressoen, cappuccinoen eller caffè latten til seg i løpet av årene? Kafékulturen og latte-generasjonen ble født i Norge så tidlig som på 50-tallet, mer spesifikt med åpningen av Kaffebaren i Steen og Strøms førsteetasje i Oslo i 1959.

Inspirasjonen var kafélivet man kjente sørfra, hovedsakelig fra Paris – og intensjonen var å gi forbrukerne et alternativ til de tradisjonelle vertshusene hvis man ville ha øl, og et alternativ til konditoriene hvis man ville nyte et kakestykke. Nedenfor setter vi italienske kaffetyper under lupen, gir gode råd til kaffebrygging, kommer med artige kaffefakta fra Italia og anbefaler opplevelsesrike italienske kaféer.

Den italienske kaffens mange ansikter

Espressoen er utvilsomt den mest kjente italienske kaffetypen i Norge. For italienerne er ikke espresso bare en rask koffein-shot. Det er en personlig stil – eller smakssak om du vil – hvordan den helst skal brygges og serveres, f.eks. kunne en italiener aldri finne på å innta cappuccinoen på ettermiddagen da denne kun drikkes om morgenen. Men hvordan foretrekker italienerne egentlig espressoen deres?

Espresso ristretto (kort): Noen drikker espresso i en kort versjon, der bryggingen avbrytes halvveis slik at man får en konsentrert og meget mørk kopp.

Espresso lungo (lang): Andre drikker espressoen i en forlenget form der man lar dobbelt så mye vann renne gjennom som i en vanlig espresso. Må ikke forveksles med en Caffè Americano, som er en espresso tilsatt 2/3 kokende vann – sistnevnte er likest kaffen vi som oftest drikker på de nordlige breddegradene.

Espresso macchiato (flekket): Andre igjen drikker den med en smule melkeskum på toppen for å mildne kaffesmaken litt.

Espresso corretto (kaffepunsj): Og andre drikker den med en dæsj grappa i – eller en annen form for brennevin.

Espresso romano (romersk): En mindre kjent variant av espressoen er denne versjonen som inneholder noter av sitron. I gamle dager i Roma gned man kaffekoppene rene med sitron, noe som etterlot et hint av sitronsmak til den neste kaffekoppen – og dermed oppstod denne romerske varianten der man altså gnir koppen med sitron, brygger espressoen og pynter med en strimmel sitronskall.

Espresso Marocchino (kakao): 1/3 espresso i bunnen, deretter 1/3 varm melk og til slutt 1/3 kakao i den rekkefølgen (noen liker å bruke Nutella i stedet for kakao!)

Kaffe i glas
Kaffe, kaffe, kaffe….det er ikke bare italienere som elsker italiensk kaffe!

Den italienske kaffebryggingens ABC

Hva er forskjellen på vanlig kaffe og espressokaffe?
Det er mange faktorer som spiller inn når man skal navngi forskjellene på en vanlig pose kaffe og en pakke espressokaffe, for det handler ikke bare om hvilke bønner som brukes eller hvordan kaffen kvernes.  Du får nemlig en forskjell i smaken ved at espressokaffe (og her er det snakk om kaffe produsert gjennom ekte espressomaskiner) er i kontakt med vannet i langt kortere tid enn ved vanlig kaffebrygging; at vannet har et visst trykk når det trekker gjennom kaffen slik at den rette konsistensen oppnås av de frigjorte oljene og aromastoffene; og at bryggevannet har en bestemt temperatur. Disse faktorene betyr blant annet at kaffen blir mildere i aromaen, inneholder mindre koffein og oppnår en mer intens smak og mer bitterhet og syre. I tillegg utgjør det faktum at espressokaffen er finmalt (finere en kaffen vi bruker på norske kaffetraktere), ferskmalt og av en lettmørk til mørk ristning bestående av hovedsakelig Arabica- og en smule Robusta-bønner en vesentlig forskjell. En vellykket espresso kan kjennes på cremaen – det mørkebrune, kremete laget som dekker espressoens overflate.

Hva er forskjellen på en espresso og en mokka?
Mokkaen trekkes på det italienerene kaller en caffettiera – italiensk mokkakanne til hjemmebruk, mens espressoen brygges på elektriske espressomaskiner, som alt etter kvalitet kan gi kaffen det rette trykket (9 bar i motsetning til mokkakannens 2½ bar) og den rette temperaturen (90-96 grader i motsetning til mokkakannens ca. 100 grader). Det lavere trykket gir mokkaen mindre fyldighet og sødme, og den høyere temperaturen mer bitterhet.

Hvordan optimeres den italienske mokkaen?
Bønnene er ikke det eneste som bestemmer kaffens smak, men siden en mokkakanne ikke kan produserer samme vanntrykk som en espressomaskin er det noen andre faktorer som kommer inn i bildet når det gjelder smaken av mokkaen. Det er nemlig viktig å huske at jo lenger man lar mokkakannen koke, jo bitrere blir kaffen – for å få en mildere og mer aromatisk kaffe bør man derfor stille kokeplaten på middels varme i omtrent 5 minutter eller til den har trukket helt gjennom. Deretter anbefales det å drikke den med det samme for å få best mulig utbytte av kaffens duft- og smaksunivers.

Kaffebønner
Kaffebønner klare for kverna…

I tillegg er det viktig å rense kannen grundig før bruk, da gammel kaffegrut i maskineriet gjør kaffen bitter. En tredje faktor som spiller inn på sluttresultatet – og som gjelder all kaffe – er hvordan kaffen oppbevares. Oksygen forårsaker uopprettelig skade på kaffens aroma. Det beste er derfor å oppbevare kaffen i en lufttett beholder og i originalemballasjen.

Artige kaffefakta fra Italia

 • Studer kaffe på universitetet
  I 2000 åpnet kaffe-giganten Illy et universitet for alle kaffeelskere. Universitá del Caffè di Trieste, Kaffeuniversitetet i Trieste, er et verdensomspennende foretak hvis formål er å tilby undervisning og fordypelse i kaffekulturens univers fra brygging til salg. Faktisk har universitet mer end 4.000 kursdeltagere årlig. Universitetet er åpent for alle, professjonelle som entusiaster, som gjerne vil mestre kunsten å tilberede den perfekte kaffen. Du kan lese mer hos Illy for ytterligere informasjon.
 • Den italienske kaffetrangen flytter hjem
  Kafferitualene har endret seg i Italia siden 1990. Tallene viser at det har skjedd et fall på 20% i salget av de små, sorte kaffeshotsene på barene rundt omkring i Italia. Men dette endrer ikke at kaffe fortsatt er deres foretrukne drikke etter vann; en italiener drikker i gjennomsnitt 650 kopper espresso om året. Nå drikker italienerne kanskje ikke lenger så mange av deres daglige doser kaffe på den lokale baren, men inntar heller det sorte gullet på jobben eller hjemme.
 • Italienerne går på kompromiss med smaken
  Som en forlengelse av historien ovenfor kan vi nevne at espressomaskiner til hjemmet, som stadig oftere pryder flere og flere av de norske kjøkkendiskene, blir mer og mer utbredte i Italia – de finnes til og med i frisørsalongene. Dette kan være en av forklaringene på det manglende salget i de italienske kaffebarene da disse maskinene står for 1 av 10 espressoer. Forklaringen er simpelthen at det er billigere – altså er prisen blitt viktigere enn smaken, det kremaktige kaffeskummet og den klassiske porselenskoppen.
 • Espressokaffe i Norge er 309% dyrere end i Italien
  Derfor kan det på det kraftigste anbefales å ta med favorittkaffen sin hjem fra Italia alt etter forbruk og smak, eller holde utkikk etter gode tilbud i italienske matvarebutikker, som Smak Av Italia i Oslo-området.

Opplevelsesverdige italienske kaféer

Mange italienere liker å innta dagens porsjon koffein stående, mens de nonchalant kneiser med hodet for å kaste de sorte dråpene ned i svelget. Ikke desto mindre er det i Italia et stort utvalg av opplevelseverdige kaféer og kaffebarer med mulighet for å sitte ned og drikke kaffen sin i ro og mak.

Kaffekopper
Italia er fylt med gode kaffebarer

1] Caffè Di Simo
Via Fillungo 58
Lucca – Toscana
For å besøke de mest idylliske, historiske kaféene i Toscana skal du hverken dra til Firenze eller Siena, for der er mange av de vakreste, gamle lokalene i dag dessverre overtatt av de langt mer pengesterke motebutikkene. Lucca byr derimot på flere sjarmerende kaféer som kun har gjennomgått minimale endringer de siste generasjonene. Et storartet eksempel er Caffè Di Simo i byens ledende gågate, Via Fillungo 58. Her kom byens mest kjente sønn, operakomponisten Giacomo Puccini, og mange av hans kolleger (Pietro Mascagni, Alfredo Catalani og flere andre) ofte. Kaféen formelig oser av fordums storhet. Betjening, interiør og klientell skaper en kvalitetspreget atmosfære – et utmerket sted for nostalgikere!

Les mer om Lucca her

2] Museo Atelier Canova Tadolini
Via del Babuino, 150/A-B
Roma – Lazio
I Den Evige Stad venter en kafé-opplevelse utenom det vanlige midt mellom Spansketrappen og Piazza del Popolo. Stedet byr både på kafé, te-salong og vinsmaking. Disse fortryllende drikkene inntas i et historisk, kunstnerisk miljø blant statuer, uferdige kunstverk, skulptør-verktøy og rå marmorblokker klare til å bli bearbeidet. Stemningen minner mest av alt om hvordan det må ha vært i den danske skulptøren Bertel Thorvaldsens private verksted under hans lange opphold i Roma – snakk om nøye museumskafé med gjennomtenkt innredning. Kaféen er faktisk også et tidligere verksted – her arbeidet og utviklet den kjente neo-klassisistiske skulptøren Antonio Canova nemlig mange av sine største verk.

Les mer om Roma her

3] Le Stanze
Via del Borgo San Pietro, 1/A
Bologna – Emilia-Romagna
Nyt kaffen din i et kapell omkranset av freskomalerier og historikk. Le Stanze midt i Bologna er både en hipp cocktailbar, designerestaurant og stemningsfull kaffebar. Denne herlige miksen befinner seg i familien Bentivoglios kapell fra 1500-tallet med fresker og enorme lysekroner. I mange kretser har baren rykte på seg for å være blant de flotteste og hotteste barene i hele Italia. Innredningen er spesielt vellykket da Le Stanze har klart å kombinere historiske detaljer med både vintage og moderne preg og farger. På dagtid er baren mest preget av hygge og stemning, mens kveldstimene hovedsakelig byr på høy musikk og festligheter.

Les mer om Bologna her

4] Gran Caffè Defilla
Corso Garibaldi, 4
Chiavari – Liguria
Bli skjemt bort midt i Chiavari: Gran Caffè Defilla åpnet i år 1900 og ble raskt et kulturelt, mote-messig og litterært samlingssted, og den dag i dag har kaffebaren til bevart sitt historiske særpreg til det fulle. Stedet ligger under de karakteristiske buegangene som Chiavari er prydet med, og her er det naturligvis utendørs sitteplasser å oppdrive. Men den største opplevelsen får du innendørs i det noble og herskapelige miljøet. Her hersker det en overflod av kaffetyper, liguriske spesialiteter, konditorkaker og hjemmelaget, italiensk is. Fredager, lørdager og hver kveld i løpet av sommeren sørger pianobaren for den rette stemningen. Stengt på mandager.

Les mer om Chiavari her

5] Caffè Poliziano
Via Voltaia del Corso, 27/29
Montepulciano – Toscana
Enhver besøkende i Montepulciano bør ta turen forbi byens vakreste kafé. Den ble grunnlagt helt tilbake i 1868, men dens nåværende utseende stammer fra begynnelsen av nittenhundretallet. En kopp kaffe i baren koster faktisk ikke mer her enn andre steder i byen, men du bør unne deg den lille luksusen å sitte ved et av bordene i en av de to stilfulle salongene eller – hvis du er så heldig å få plass – på den lille balkongen der du får utsikt over et landskap du sent vil glemme.

Les mer om Montepulciano her

6] Antico Caffè Greco
Via dei Condotti, 86
Roma – Lazio
Antico Caffè Greco ligger langs Via dei Condotti 86 i Roma og er byens eldste kafé. Den ble grunnlagt i 1760 av en greker, derav navnet «Greco». Kaféen ligger på skrått overfor den skandinaviske foreningen og har derfor hatt stamgjester som H.C. Andersen, Thorvaldsen og andre skandinaviske kunstnere på 1800-tallet. Med sin beliggenhet i sentrum, tett på Spansketrappen, er den svært godt besøkt og er spesielt populær blant kjente italienere. En vakker kafé som i dag er intet mindre enn bevaringsverdig. Prismessig sett er stedet litt dyrt, men byr på en helt spesiell atmosfære som virkelig bør oppleves.

Les mer om storbyferier i Roma her

7] Bar Turrisi
Piazza Duomo
Castelmola (Taormina) – Sicilia
Bar Turrisi ligger i Castelmola, som er en liten by som ligger høyt hevet over Taormina på Sicilia. Dens beliggenhet gjør at du har en helt fantastisk utsikt over Naxos-bukten fra barens øverste terrasse, som man når via de smale smijernstrappene som forbinder dens tre etasjer.
Baren er mest kjent for to ting:
– Familien Turrisis egen mandelvin (vino alla mandorla), fremstilt etter en gammel familieoppskrift og servert iskald.
– Lokalenes utsmykninger, som er dominert av falloser i alskens størrelser og materialer, f.eks. tre og keramikk.
Hvis du blir sulten av alle inntrykkene på vulkanøya kan du bestille en salat, sandwich, pizza eller is.

Les mer om Taormina her

Tags fra artikkelen
,
Skrevet av
Mer fra Caroline

Steder i Italia du kanskje ikke har hørt om, men HELT klart bør besøke!

Italias skjønnhet og kultur er så stor og kompakt at landet umulig...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *