Eksotiske Puglias 5 farger

Puglias farger
Støvellandets hæl Puglia minner om resten av Italia, og likevel er denne eksotiske regionen helt annerledes. Det gjelder både landskapet, maten og arkitekturen. La Puglia utfordre sansene dine.

Puglia er et annet Italia! Den eksotiske regionen helt nede i hælen av Støvellandet byr på et enestående Italia slik du aldri har opplevd det før: Her er fargene mer intense, arkitekturen overrasker og det kulinariske utvalget appellerer til smaksløker som søker kvalitet og utfordring. Kort sagt: Eksotiske Puglia overrumpler sansene.

Med sin massive konsentrasjon av severdige kystbyer, spennende bygninger, eksotiske landskap og særpregede landsbyer egner Puglia seg spesielt godt for en rundreise dersom man er ute etter maksimalt opplevelsesutbytte. Med utgangspunkt i egne erfaringer og lokalkjennskap anbefaler jeg på det varmeste å fly til Napoli, leie en bil og sette kursen mod eksotiske Puglia, som kun ligger ca. 2 timer unna.

Underveis anbefaler jeg interesserte å unne seg et opphold en natt eller to i den oversette, rå og fjellrike naboregionen Basilicata: besøk den enestående, labyrintiske klippebyen Matera, eller Venosa og Trivigno hvis du heller vil beundre det forlokkende landskapet.

Eksotiske Puglia er skarp i fargene. Nedenfor illustrerer jeg hvorfor Puglias livsbekreftende og markante farger vil kunne dekke ethvert behov for å oppleve et annerledes Italia!

Hvit

Masserie
Puglias karakteristiske masserier er pompøse og monumentale herregårder, ofte hvitkalkede, som stikker opp overalt i landskapet. En masseria er typisk fra 1700- eller 1800-tallet og fungerte nærmest som et selvstendig lite bysamfunn med egenproduksjon og egen kirke.

Ostuni
Ostuni – også kalt Den hvite By

Mange av disse masseriene er i dag restaurerte med skånsom hånd og omgjort til fine og autentiske overnattingssteder. Dette er en av de beste måtene å oppleve det ekte og historiske Puglia på. Du kan bo i en masseria ved Ostuni, Fasano, Ceglie Messapica og Ugento.

Les om de to praktfulle byene Ostuni og Otranto i det sørlige Puglia her.

Ostuni
Kunstnerbyen Ostuni kalles med rette Den Hvite By da alle byens hus er hvitkalkede. Den arabisklignende byen ligger flott til på toppen av tre bakker, og gir deg muligheten til å skue ut over Adriaterhavet, som ligger ca. 6 km unna.

Trulli
Trullier er kjegleformede kalksteinsbygninger, hvis opprinnelse er meget usikker og sagnomsust … og man gjetter videre den dag i dag. Bygningene, som både kan ha formål som f.eks. beboelse, verksted og religiøst tilholdssted, kjennetegnes ved at kalksteinene ikke er satt sammen med mørtel, men sitter i spenn.

Les våre populære artikkel om byen Alberobello og trulliene her.

Det er utallige trullier i denne regionen, og de er hovedsakelig å finne i Itria-dalen sentralt i Puglia med den absolutt største tilstedeværelsen i byen Alberobello, som huser mer enn 1500 trullier. Den uforglemmelige opplevelsen å overnatte i en trullo kan realiseres i Alberobello, Castellana Grotte eller Fasano.

Alberobello med dens karakteristiske hustype trullo'en
Alberobello med dens karakteristiske trullier

Ost & meieriprodukter
I Puglia har befolkningen en tradisjon for å spise ost hver dag og integrere deres mange oster i den daglige matlagingen. Prøv en av regionens EU-kvalitetsstemplede oster, f.eks. Caciocavallo – en pæreformet ost laget av kumelk, eller Canestrato – typisk puglisk fåreost som lagres i kurver.

Castellana-grottene
I drypsteinshulene Grotte di Castellana venter en opplevelse av en annen verden. Disse hvite, underjordiske grottene er mer enn 3 km lange og 70 meter dype. Når solens stråler finner vei ned gjennom hullene oppleves ubeskrivelige scenarier som selv et moderne speilreflekskamera ikke kan gjengi. Her, langt under jorden, er den absolutt største severdigheten Den Hvite Grotten.

Gargano-halvøyas kyst
Klippene på kyststrekningen langs den grønne Gargano-halvøya i det nordlige Puglia er meget kalkholdige og pryder derfor halvøya med sin kritthvite farge.

Vieste
Den hvite klippen ved Vieste

Den hvite klippekysten kulminerer med den enorme, frittstående klippen ved enden av en lang sandstrand ved byen Vieste, eller de hvite klippene ved Baia delle Zagare.

Rød

Rødvin
Puglia har en mangeårig tradisjon for vindyrking og er faktisk, sammen med Sicilia, Italias mest vinproduserende region. Dette skyldes i høy grad Puglias store, fruktbare kyststrekninger og lettdyrkede bakkedrag, som er sterke kontraster til naboregionenes steinrike grunn. Puglia har i mange år solgt mesteparten av vinen deres som blandingsvin (tankvin) til fine franske og nord- og mellomitalienske viner med opprinnelsesbetegnelse. Dette har de vært nødt til på grunn av dårlig forretningsdrift og distribusjon, samt manglende mot til å satse på kvalitet fremfor kvantitet. Men denne trenden er heldigvis på vei til å snu og nå får de røde sortene Primitivo (elegant og kroppsrik) og Negroamaro (kraftig, barsk og rustikk smak) mer anerkjennelse. Regionen har fortsatt kun en forholdsvis liten mengde DOC-viner og derfor kan man trygt si at Puglia fortsatt har et stort kvalitetspotensiale.

Jord
Mange steder i Puglia er jorden rød – en nyanse som mest av alt minner om en mellomting mellom ild og lær. Et interessant motiv er de grågrønne oliventrær-skulpturene som stikker opp fra den røde jorden, mens antikke steingjerder omkranser det hele. Puglia utnytter den røde jorden på kreative måter – de har nemlig stor tradisjon for kunsthåndverk og steintøy – spesielt i barokkbyen Lecce.

Rød jordbund i Apulien
Rød jord i Puglia

Castel del Monte
Keiser Federik II lot i sin storhetstid i 1200-tallet den bombastiske og uinntakelige borgen Castel del Monte bygge av kalkstein og rosa marmor, og den inntar en fascinerende rødlig glød i skumringen. En bemerkelsesverdig, åttekantet bygning utregnet etter matematiske prinsipper, og som fortsatt summer av uoppklart mystikk. Når du nærmer deg Castel del Monte minner den mest av alt om en enorm kongekrone som svever over landskapet i 540 meters høyde over havet.

Grønn

Oliventrær
Puglia huser Italias eldste oliventrær og mange av dem har mer enn 3000 år på baken. Disse fabelaktige treskulpturene inntar derfor utvilsomt førsteplassen som alderspresidenter i Puglias mangfoldige natur.

Gargano-halvøyas Nasjonalpark
Som en diametral motsetning til det blå havet og de hvite, kalkrike klippene rommer Gargano-halvøya også en frodig og grønn nasjonalpark. F.eks. har bøketreet, som ellers er en sjeldenhet på disse sørlige breddegradene, ekstremt gode vekstbetingelser her og kan bli svært høye.

Gargano nationalpark
Gargano nasjonalpark ble opprettet i 1991 for å verne om det unike og vakre sammensuriet av former og farger langs kyststrekningen, i fjellene, på slettene, i skogene og ellers i middelhavsvegetasjonen

Agriturismo
Puglias landskap er svært variert: den fruktbare regionen kan bl.a. skryte av å ha Italias største lavslette etter Po-sletten i Nord-Italia – denne står i fin kontrast til Le Murge og Itria-dalens bølgende bakkelandskap. Mulighetene for å komme tett på det flotte landskapet er mange og i tillegg til de spesielle masseriene foreslår vi å bo på en agriturismo. Dette kan du gjøre i Ischiatella på Gargano-halvøya eller ved Den Hvite By Ostuni.

Gul

Fersk pasta
En av de eldste og mest elskede pastatypene i Puglia er orecchiette («små ører»), som er runde med en liten fordypning og rue på baksiden. Fordypningen gjør at pastaen omfavner sausen. Orecchiette består kun av vann, durum-mel og salt.

Les mer om orecchiette og andre pastatyper i Mamma Luisas artikkel «Pasta, pasta, pasta – og enda mer pasta» her.

Brød
Med mer enn 300 forskjellige dyrkede kornsorter i Puglia har regionen eldgamle tradisjoner for brødbaking i alskens former og størrelser. F.eks. har brød fra byen Altamura i 2003 blitt blåstemplet med den europeiske kvalitetsbetegnelsen DOP. Brødet utmerker seg ved å være bakt i steinovn som kun fyres med vedkubber av eik.

Orecchiette - den kendte pasta fra Apulien
Orecchiette – den kjente pastatypen fra Puglia

Olivenolje
Puglia er Italias mest olivenoljeproduserende regionen i Italia, og hele fem produsenter herfra har mottatt den prestisjefylte, europeiske kvalitetsbetegnelsen DOP for deres produkter.

Solen
Det føles som om solen har en egen forkjærlighet for Puglia. De varme, gule strålene følger deg overalt og gjør det best å besøke regionen om høsten eller på våren – dermed unngår man sommerens glohete varme og turisthordene langs kysten.

Blå

Havet
Puglias kystlinje består av alt fra lange, finkornede sandstrender, dramatiske klippestrekninger og små laguner med krystallklart, asurblått vann. Prøv f.eks. å seile inn i grottene under byen Polignano a Mare eller slikk sol på stranden ved Pescoluse, som også kaldes Italias Maldiver.

Kystbyene:
Polignano a Mare
Autentisk og sjelfull kystby der den gamle bydelen med sine torg og stemningsfulle spisesteder er bygget på en klippeavsats.

Otranto
Byen kan skryte av et enestående historisk sentrum og en fin sandstrand midt i byen. Fra Otranto er det kortest avstand mellom Italia og Albania, kun 58 km.

Santa Maria di Leuca
Puglias sørligste punkt frister med en fargerik strandpromenade og sydlandsk leven. Byens karakteristiske fyrtårn og slående havutsikt legger opp til romanse og lar tiden stå stille et øyeblikk.

Polignano a Mare
Polignano a Mare byr på dramatiske klippestrekninger og små laguner med krystallklart, asurblått vann

Monopoli
Sjarmerende kystby med stemningsfull havn og krokete gater. Kyststrekningen utenfor byen byr på fine sandstrender, klipper og gjennomsiktig vann – og midt i det hele ligger det majestetiske munkeklosteret Santo Stefano.

Gallipoli
Byen, som ligger på en halvøy, har et velbevart og basarlignende historisk sentrum som sender deg tilbake i tid. Ikke la deg skremme av byens skjemmende forsteder – Gallipoli betyr nemlig «den vakre by» på gresk.

Tremiti-øyene
Øygruppen Tremiti (med trykk på første stavelse) ligger nord for Gargano-halvøya og hører til nasjonalparken på Gargano-halvøya. Kun to av de fire øyene og småskjærene er bebodde: Den største øya er San Domino og hovedøya, som man også seiler til, Isola di San Nicola. Disse eksotiske øyene byr på små fiskerleier, eksotiske landskap, grotter og en uinntakelig festning på toppen av loddrette klipper. Tremiti-øyene, som ligger ca. 20 km fra Puglias fastland, var opprinnelig én stor øy – men har siden blitt splittet opp av jordskjelv. Den fjerntliggende øya Pianosa hører administrativt også til øygruppen.

Fisk & skalldyr
Med sin 800 km kystlinje fordelt på Adriaterhavskysten i øst og den ioniske kyst mod vest utmerker Puglia seg med sine tallrike fiskespesialiteter. Blant de mest populære finner du blåskjell, rå ansjoser, sardiner, makrell og mange forskjellige slags blekkspruter.

Få inspirasjon til ditt feriehus i Puglia her. Hvis du er på jakt etter det perfekte feriehuset til barnefamilier i Puglia bør du lese videre her.

Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Marcus

Prøv juving i Garfagnana

Turgåing, ridning, sykling, ski, golfspill og kano er velkjente aktivitetsformer i storslått...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *