Få inspirasjon til turgåing på ferie i Toscana

Landskap ved Siena
Toscana har noen av de vakreste landskapene i Italia og egner seg perfekt for en ferie med tursko i bagasjen...

Hvor behagelig det enn er å bare nyte utsikten fra et skyggefullt bord på restauranten, og hvor komfortabelt det enn er å bevege seg fra sted til sted i bil, blir opplevelsen av naturen alltid større og mer intens når du har brukt apostlenes hester til å komme opp på toppen. Og hvor er landskapet vakrere og mer variert enn i Toscana?

Variasjonens glede

Det sies at forandring fryder, og aldri er jeg mer enig enn når jeg går på tur. Selv det mest billedskjønne og fortryllende landskapet blir kjedelig når jeg har gått i det over lengre tid. Derfor er muligheten for variasjon alltid viktigst når jeg velger feriested og har planlagt å gå mye på tur. Toscana er dermed et opplagt valg da du får litt av alt her: fjell, skog, hav, bakker, lavland, sirlig dyrkede områder og utemmet natur, bittesmå landsbyer og store kulturbyer. Og så skal det da også innrømmes at muligheden for god mat og vin hjelper på. Man trenger jo kaloriene!

Udsigt mod bjerg ved Siena
Toscana har alt som skal til for at turgåing på ferien blir en suksess. Her et flott landskap nær byen Siena…

Muligheter og umuligheter

Det har tatt meg mange år å virkelig oppdage potensialet i Toscana som turområde. Første gang var en total fiasko, men det var faktisk helt og holdent min egen feil. Jeg hadde nemlig ikke orientert meg ordentlig hjemmefra, så jeg trodde at man kunne gå tur gjennom sentrale Toscana dag etter dag med ryggsekken langs idylliske stier: Landskapet var jo så vakkert. Det kunne man for den saks skyld også, men store strekninger ble tilbakelagt på landeveien der det ikke var noen stier, og kokvarm asfalt med passerende biler i høy fart er altså ikke de beste forutsetningene for turgåing. Jeg lærte at hvis man vil gå lange turer i Toscana må man sette seg godt inn i mulighetene først og velge et område med omhu.

Massevis av stier

De fleste tenker seg heldigvis bedre om enn jeg, og dessuten er det jo også de færreste som ønsker å gå på tur hele ferien fra morgen til kveld. Det mest vanlige er jo å ha en fast base der man oppsøker turstier av passende lengde for en halv eller hel dag – eventuelt kan disse oppsøkes med bil også. Jeg vet ikke hvor mange tusen kilometer oppmerkede turstier det er i Toscana, men du skal ikke være lenge på landet før du støter på skilt som angir lokale stier eller ser de rød-hvite merkene som indikerer en av turforeningen CAIs stier. Mange ganger vil du oppleve at stiene går rett forbi ferieboligen din, det skjer blant annet ved I Veroni, La Caminata, Casa la Vite, Fattorie Santo Pietro og mange, mange andre. Den gamle pilgrimsruten gjennom Italia, La Via Francigena, går rett forbi La Torraccia di Chiusi ved San Gimignano.

San Gimignano
San Gimignano er én av de vakre byene du kan besøke når du er på turgåingsferie i Toscana…

Her lærte eierne for noen år siden at ruten ikke nødvendigvis stopper i Roma da en pilgrim (med esel) kom ridende forbi på vei hjem … fra Jerusalem. Hvis du vil mer enn å bare spasere en kort tur bør du kjøpe et detaljert kart, for det enorme antall stier har den svake siden at mange av dem er dårlig oppmerkede. Enhver bokhandler vil heldigvis ha kart over området i målestokk 1:25.000 med tur- og sykkelstier inntegnet.

En turgåers paradis

Hvis formen og viljen strekker til kan det nordvestlige Toscanas fjellrike områder varmt anbefales. Nord for Pisa og Lucca finner vi De Apuanske Alpene som inviterer til fine turer med et usedvanlig stort og godt oppmerket stisystem. Her kan du gå fra havet ved Viareggio gjennom daler og skoger opp i fjellene. Det er fantastisk å gå her oppe mellom topper på opp mot 2000 meters høyde og se utover havet. Her er noe for alle og enhver, noen stier er så lette at du gjerne treffer på familier med mindre barn i følget, andre er utstyrte med kjettinger og ståltråd for å sikre at ikke uforsiktige turgåere faller ned. Stiene er som sagt godt markerte, men det er så mange av dem, og de krysser ofte hverandre, så et godt kart er absolutt nødvendig her. Den store fordelen med dette området er at du aldri behøver å være langt fra sivilisasjonen i form av mindre byer, restauranter og gamle seterhytter du nå kan overnatte i, samtidig som du opplever naturen i dens reneste og mest urørte form.

Bjerge i Toscana
Toscana består ikke kun av idylliske sypresse-alléer. Det er også høye fjell her, som lokker de mer eventyrlystne turgåerne…

Det er med andre ord et glimrende sted for dagsturer, for turstiene går ofte gjennom siviliserte områder som du kan kjøre til, men du vil også uten vanskeligheter kunne gå tur her i flere uker uten å måtte gå langs samme sti to ganger.

På egen kropp

Jeg opplevde selv dette området for første gang i august 2012, da min kone og jeg fløy til Pisa, tok toget til Viareggio der vi skiftet til buss og kjørte 15 km til Camaiore inne i landet. Her handlet vi inn proviant på det lokale supermarkedet og så vandret vi oppover. Vi rakk å gå en tre timers tid før vi fant en eng der vi slo opp teltet for natten. De kommende dagene gikk vi nordover gjennom fjellene. Her gikk det opp og ned – og når vi tre dager senere spaserte inn på Ristoro del Cavaliere ved Piazza al Serchio, der vi satte opp teltet mellom kaninburene og geitenes innhegning, hadde vi gått gjennom aktive marmorbrudd, klatret ned langs klippesider mens vi holdt fast i fastnaglede kjettinger, slått opp teltet der vi hadde lyst (det er tillatt praktisk tatt over alt) og møtt forbausende få andre turgåere. Det var første, men bestemt ikke siste gangen turen gikk til denne delen av Toscana. Neste gang blir det nok et par uker!

Bjergsti i Toscana
I de toskanske fjellene kan du oppleve naturen i dens reneste og mest urørte form

Vil du vite mer om turgåing på ferie i Italia?

Hvis du er interessert i turgåing i Italia generelt og kunne tenke deg å få noen tips om de forskjellige mulighetene du finner i landet, så anbefaler jeg å lese vår populære italienske turguide her.

Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Lino

Gå på oppdagelse i Monti-kvarteret i Roma

Roma er delt inn i mange forskjellige bydeler med usynlige grenser. Det...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *