Ferie i utradisjonelle italienske storbyer

Torino med de mektige Alpene i bakgrunnen
Torino med de mektige Alpene i bakgrunnen

Når vi skal ha en liten pause fra hverdagens kjas og mas, ender en stor del av oss opp med å dra på en langhelg til en storby. I diverse storbyer kan vi bli beriket med kunst og kulturtilbud, vi kan spise oss mette i uforglemmelige restauranter, og ikke minst er det enkelt å komme seg til disse metropolene av opplevelser.

Men hvorfor er det alltid byer som London, Paris og Barcelona og i Italia; Roma, Firenze og Venezia, som står øverst på ønskelisten vår over storbyferier? Lar vi oss forføre av de klassiske reisebildene vi har sett – å stå foran Buckingham Palace i London, bestige Eiffeltårnet i Paris, beundre Gaudí i Barcelona, oppleve guddommeligheten i Peterskirken i Roma, fordype seg i renessansekunst i Firenze og seile i gondol i Venezia – eller er det simpelthen fordi vi tror og har hørt at disse er de mest velegnede byene til denne typen ferie?

Les mer om våre reiser til Roma her.

I denne artikkelen vil jeg forsøke å vise at du absolutt kan bli beriket, bespist og enkelt komme deg til tre andre storbyer i Italia, der du i tillegg slipper unna mengden av turister som følger i kjølvannet av å dra på ferie til de nevnte storbyene ovenfor.

Torino

Opplev hovedbyen i regionen Piemonte, også kjent som byen ved foten av Alpene, der en hel del italiensk kultur har fått sin begynnelse som produksjonen av FIAT-biler, Nutella, italiensk film og det å sitte og nyte en aperitiff før maten. En langhelg fra torsdag til mandag i denne spennende, nord-italienske byen kan for eksempel se slik ut:

Torsdag: Avreise og innlosjering
Avgang fra Oslo til Milano Malpensa og videre med tog til Torino, som tar under to timer fra stasjonen i Milano. Når det gjelder hotell eller feriehus i Torino anbefaler jeg deg å besøke siden vår om Torino, der du kan lese om alle våre hoteller og feriehus i byen eller ringe oss på 239 60 873 og snakk med en av våre eksperter.

Fredag: Tid for å oppleve det fasjonable og kongelige Torino
Midtpunktet for Torinos pulserende liv er den fasjonable handlegaten Via Roma med sine mange både eksklusive, men også alminnelige butikker og fine arkader – og er et sted der shoppeglade turister la timene fly. Via Roma strekker seg fra Torinos sentralbanestasjon Porta Nuova til Palazzo Reale, og på vei gjennom gaten støter du på to av byens flotteste torg; Piazza San Carlo og Piazza Castello. På sistnevnte ligger herskapshuset Palazzo Madama som rommer kunstmuseet Museo Civico di Arte Antica, og barokkirken San Lorenzo, som tidligere var kongefamiliens kirke.

På det nærliggende torget med samme navn ligger Palazzo Reale, der det er mulig å oppleve en guidet tur rundt i de kongelige gemakkene, samt nyte de kongelige hagene som ligger bak palasset. Tett på palasset på Piazza San Giovanni ligger byens Domkirke i renessansestil og ved siden av den ligger klokketårnet. Av særlig interesse inne i kirken er Capella della Sacra Sindone (Det Hellige Liksvøpets Kapell), som er et fornemt eksempel på barokk arkitektur.

Lørdag: Tid for egyptisk kunst, italiensk filmhistorie og det grønne Torino langs Po-elva
Tett på Via Roma ligger Palazzo dell’Academia delle Scienze, der byens egyptiske museum holder til. Museet har den største samlingen av egyptiske artefakter utenfor Egypt. Byen kan også skryte av å huse Museo Nazionale del Cinema, som er det nasjonale filmmuseet i Italia og er et av de viktigste i resten av verden. Museet holder til i Mole Antonelliana, som er et skyhøyt tårn med en firkantet grunnmur og et høyt spir som har blitt Torinos kjennetegn. Bygningen har tatt navnet etter dens opphavsmann, arkitekten Alessandro Antonelli, og skulle opprinnelig bli en synagoge, men den har aldri blitt brukt til dette formålet. Ved dens ferdigstillelse i 1889 var det den høyeste mursteinsbygningen i verden med sine 167 meter, og i dag er den fortsatt Torinos høyeste bygning.

Floden Po strømmer smukt gennem Torino
Elva Po renner yndig gjennom Torino
Castello del Valentino er en af Torinos mange historiske bygninger
Castello del Valentino er en av Torinos mange historiske bygninger
En af Torinos smukke, gamle gader
En av Torinos pene, gamle gater

Etter nok et par timer i kulturens verden kan det være deilig å slappe av i det grønne. Det beste stedet å gjøre dette på i Torino er i Parco del Valentino, som er en herlig, grønn park der du kan starte med en spasertur før du spiser lunsjen din eller nyter en caffé latte i en av de mange snackbarene og restaurantene som ligger langs Po-elva. Under lunsjen kan du nyte stilheten og utsikten ved elva. Før middagen kan du med fordel sette deg på en av de mange søte kaféene i byen og unne deg en aperitiff. Det var nemlig i Torino at produksjonen av Vermouth på midten av 1800-tallet startet og denne spede begynnelsen har siden blitt til den verdensomspennende og suksessfulle virksomheten vi i dag kjenner som Martini. Det å ta en aperitiff er fortsatt en tradisjon i byen og holdes stolt ved like.

Søndag: Biler, fotball eller de Olympiske vinterlekene
Det er ikke kun Martini som startet sin suksess i Torino. En av Italias mest suksessfulle eksportvarer – bilene fra produsenten FIAT (Fabbrica Italiana di Automobili Torino) ble grunnlagt her i 1899, noe som gjorde det naturlig å legge museet dedikert til biler her i byen – Carlo Biscaretti di Ruffa Museo dell’Automobile. På museet er det stilt ut ikke mindre enn 150 originale biler. Deriblant den første FIAT-bilen som i 1907 vant verdens lengste bilkappløp mellom Paris og Beijing. En av byens tidligere FIAT-fabrikker heter Lingotto, og etter at produksjonen ble flyttet har fabrikken blitt omdannet til sentrum for mange forskjellige aktiviteter, som messer og kunstutstillinger.

Er du mer glad i fotball enn biler kan du besøke byens stadion Stadio delle Alpi, der serie A-laget Juventus har hjemmebane, og kanskje til og med få fornøyelsen av å nyte stemningen under en ekte italiensk fotballkamp. I 2006 var Torino vert for de Olympiske vinterlekene. Før lekene gikk i gang gjorde man en del for å forberede det historiske sentrumet til de mange gjestene som kom fra hele verden, deriblant fikk området et fasadeløft som du fortsatt kan nyte godt av. Ønsker du å besøke noen av byene der vinterlekene foregikk kan du dra til enten Bardonecchia, Pinerolo eller Sestriere, som alle ligger ca. 100 kilometer fra Torino.

Mandag: Den bittersøte smaken av sjokolade og avreise
Før turen går tilbake til Milano med toget og videre til Oslo kan du bruke de siste par timene på enda en spasertur i det historiske sentrumet. Dessuten må du ikke gå glipp av å prøvesmake noe av den lekre sjokoladen – eventuelt byens stolthet Gianduiotti som produseres i regionen og som finnes i diverse spesialbutikker og kaféer rundt omkring i byen. Er du en søtmons kan du kjøpe et ChocoPass som gir deg muligheten til å smake den beste sjokoladen byen har å by på i historiske kaféer og pasticceria-er (konditorier).

Bologna

Bologna er ikke bare hovedbyen i regionen Emilia-Romagna, men også en kulinarisk interessant by, universitetsby med Europas eldste universitet og byen med de berømte fortauene under tak. En storbyferie i denne kulturelle, midtitalienske byen fra torsdag til mandag kan for eksempel bestå av følgende:

Torsdag: Avreise og innlosjering
Avgang fra Oslo til Bologna med mellomlanding i f.eks. København, og innlosjering på et av våre mange gode hoteller i byen. Du kan lese om alle hotellene og feriehusene våre i Bologna her eller ringe oss på 239 60 873 for å snakke med en av våre eksperter.

Fredag: Kunst og spasertur i det historiske sentrumet
Når du går rundt i byens sentrum er det to sammenhengende torg du ikke kan komme utenom – byens hovedtorg Piazza Maggiore og Piazza del Nettuno med den berømte fontenen Fontana di Nettuno fra 1500-tallet med en muskelsvulmende Neptun. Etter å ha opplevd disse byrommene i det fri er det to severdigheter som er verdt et besøk. Den ene er kirken San Petronio, og den andre er Palazzo d’Accursio.

San Petronio er Bolognas største kirke, og da den ble bygget håpet byens borgere at den ville bli større enn Peterskirken i Roma. Drømmen ble dessverre ikke virkelighet da noen av midlene heller ble brukt til å bygge nærliggende Palazzo Archiginnasio, som en gang var et av Bolognas berømte universitets viktigste bygninger og som nå huser byens bibliotek.

Palazzo d’Accursio heter også Palazzo Comunale, der du i andre etasje kan se salene «Sala Ercole» og «Sala Rossa». Herfra får du et flott utsyn over Piazza Maggiore. I tredje etasje ligger kunstmuseet Museo Morandi, som hovedsakelig stiller ut bilder av bysbarnet Giorgio Morandi. I huset er det også en enorm trapp som ble bygget slik at du kan kjøre opp den med hestevogn. Hvis du blir trøtt i føttene er det mulig å ta en pust i bakken med en espresso eller cappuccino i den hyggelige kaféen i første etasje i Palazzo del Podestà.

Lørdag: Shopping, universitets-stemning og kunst
Hvis du er glad i å shoppe er det to steder i Bologna du bør besøke. Det ene er det eksklusive shoppingsenteret Galleria Cavour der du kan finne merker som Armani, Versace, Gucci osv. Senteret ligger tett på Palazzo Archiginnasio. Hvis du har et mer beskjedent budsjett kan du vende snuten mot Via Ugo Bassi, som har alt hjertet måtte ønske av klær, sminke og sko – og både billige og dyre butikker. Via Ugo Bassi ligger tett på Bolognas universitet, som ble grunnlagt på 1000-tallet og dermed er Europas eldste universitet. I samme strøk ligger mange hyggelige barer og kaféer. Jeg anbefaler også på det sterkeste å avlegge Bolognas berømte friluftsmarked, kaldet «La Piazzola», en visitt – det finner sted fredager og lørdager.

Hvis du etter powershoppingen din trenger litt kultur ligger Pinacoteca Nazionale tett på universitet, og her kan du nyte en spennende og allsidig samling av italiensk malerkunst. Her bør du ikke gå glipp av Rafaels mesterverk «St. Cecilias henrykkelse» eller Peruginos «Madonna i Himmelen». Er du fortsatt kulturtørst kan du ta en tur i teateret, for eksempel i Teatro Comunale der det ofte settes opp opera-forestillinger.

Søndag: Hyggelig søndagsstemning og de berømte tårnene
Mens du nyter den hyggelige søndagsstemningen i byen er det blitt på tide å gå en tur under byens berømte arkader «I Portici». Det finnes i alt 35 km. arkader rundt omkring i byen, og de skaper et deilig sted å gå i ly for regnet eller i skyggen fra den stekende solen. Arkadene ble bygget slik at gjester utenfra kunne sove tørt når de kom på besøk i byen.

Bologna er en universitetsby med Europas ældste universitet og byen med de berømte overdækkede fortove
Bologna er en universitetsby med Europas eldste universitet og byen med de berømte fortauene med tak
Bolognas legendariske marked La Piazzola
Bolognas legendariske marked La Piazzola
Udsigt fra tagterrassen på hotel San Donato
Utsikt fra takterrassen påHotel San Donato, som er et af de hoteller, du kan booke hos In-Italia

På Piazza di Porta Ravegnana ligger byens to berømte «skjeve tårn». Byggingen av tårnene startet i Middelalderen, da det på et tidspunkt fantes 180 tårn. Men i dag er det kun et dusin igjen. To slekter kappet om å bygge de største og flotteste tårnene – Asinelli og Garisenda – og det er disse to tårnene som nå er de mest berømte. Fundamentet til Torre Garisenda viste seg under byggingen å være for svakt og tårnet ble kun 48 meter høyt, noe som var lavere enn først planlagt. Det svake fundamentet gjør dessuten at tårnet den dag i dag heller ca. tre meter til den ene siden. Torre degli Asinelli står fortsatt i sin fulle høyde på 97 meter og heller kun ca. en meter. Det er mulig å besøke dette tårnet og fra toppen har du en fantastisk utsikt over byen.

Bologna er kjent for sitt gode kjøkken, og du kan nyte en tallerken «tagliatelle al ragù» (den lokale kjøttsausen) på en av de mange restaurantene i den gamle bydelen, og for å gjøre opplevelsen komplett kan du innta en drink på Le Stanze, som både er en hip cocktailbar og en stemningsfull kaffebar. Den er innredet i familien Bentivoglios kapell fra 1500-tallet med fresker og enorme kandelabre. I mange kretser har baren rykte på seg for å være blant de flotteste og hotteste barene i hele Italia. Innredningen er spesielt vellykket da Le Stanze har klart å kombinere historiske detaljer med vintage og moderne vrier og farger.

Mandag: Shopping og avreise
Da er det på tide å få de siste inntrykkene av byen. Hvis du ikke har kjøpt alle de tingene du ønsker å ta med deg hjem er de større butikkene åpne, så de siste innkjøpene kan gjøres før turen går tilbake til Oslo.

Napoli

Unn deg noen dager under sydlige himmelstrøk i hovedbyen i regionen Campania, som omtales som Sør-Italias hovedstad med sitt livlige gateliv, dens kunst og musikk, og ikke minst det asurblå havet. En langhelg fra fredag til tirsdag i denne pulserende, sør-italienske byen kan for eksempel ta følgende form:

Fredag: Avreise og innlosjering
Avgang fra Oslo til Napoli med mellomlanding i f.eks. København, og innlosjering i byen. Du kan lese om alle våre hoteller og feriehus i Napoli her eller ringe oss på 239 60 873 og snakke med en av våre eksperter på området.

Lørdag: Opplev noen av Napolis kunstskatter og byens hjerte
Start dagen med besøk på for eksempel Museo Archeologico Nazionale, som er spesialisert i funn fra oldtiden og/eller Museo e Gallerie Palazzo Reale di Capodimonte, som viser kongeleiligheter og samtidskunst. Etter noen timer med museumsbesøk er det på tide å oppleve byens eldste og mest berømte strøk – Spaccanapoli-kvarteret. I dette strøket ligger byens domkirke, og bybildet preges av spesialbutikker med blant annet bøker og smykker.

Hvis du vil kan kvelden brukes til å nyte en forestilling i Teatro San Carlo, som er Italias største operahus og et av de fineste i verden. Innenfor er det meste dekket av gull og rød fløyel, og akustikken går for å være nesten perfekt.

Søndag: Tid for å slentre langs vannet
En av Napolis største fordeler – i forhold til andre italienske storbyer som Milano og Roma – er dens plassering tett på vannet. Du kan derfor unne deg en hel dag til å slentre langs vannet, der du kan forelske deg i buktens vakre panorama med kjempevulkanen Vesuv ruvende i bakgrunnen og oppleve den lille havnen Santa Lucia med moderne hoteller og eksklusive kafeer og restauranter.

Vue over Napoli-bugten oppe fra Vomero-kvarteret
Utsikt over Napoli-bukten oppe fra Vomero-kvarteret
Til trods for sønderbombningen af byen i slutningen af 2. Verdenskrig, har Napoli formået at bevare mange af sine historiske levn, såsom den store borg Castel Nuovo, der ligger ned til havnen.
Til tross for bombingen av byen på slutten av 2. Verdenskrig, har Napoli klart å bevare mange av sine historiske levninger som den store borgen Castel Nuovo som ligger nede ved havnen.
Napoli er fyldt med smukke monumenter; her med udsigt til Napolibugten bagved
Napoli er full av fine monumenter; her med utsikt over Napolibukten i bakgrunnen

Utenfor havnen, forbundet med en brygge, kan du besøke øya Megaride med Castel dell’Ovo, der det arrangeres skiftende kunstutstillinger. Ønsker du å slappe av i det grønne kan du gjøre dette sammen med lokalbefolkningen i parken Villa Communale som strekker seg langs havnepromenaden.

Mandag: Opplev det fasjonable Napoli
Hvis du er interessert i det kongelige kan du besøke Palazzo Reale, hvis majestetiske hall med tvillingtrapper er en arkitektonisk perle. Flere av de fornemme salene har fritt utsyn over Napolis havn. Palasset ligger på Piazza del Plebiscito, der også kirken Basilica di San Francesco di Paolo ligger. Fra plassen kan du få et nydelig utsyn over bukten mens du sitter og betrakter folkemengden.

Ikke langt fra plassen ligger Caffé Gambrinus tett på den luksuriøse handlegaten Via Ghiaia. Kaféen serverer visstnok byens dyreste kaffe omkranset av overdådig 1800-talls interiør som har blitt bevart i både den «stående» kaféen og den sittende te-salongen. Er du glad i luksus av den sorten kan du besøke det overbygde shoppingstrøket Galleria Umberto I med mosaikkgulv og eksklusive butikker.

Tirsdag: Tid for de siste inntrykkene og avreise
Hvis du har tid før turen går hjem igjen til Oslo kan denne siste dagen med fordel brukes på å få kjøpt inn de siste tingene, kjenne på byens til tider kaotiske puls og få spist en ekte pizza. Det er jo fra Napoli pizzaen stammer, og på Piazza Sannazzaro i Mergellina-kvarteret skal man visstnok kunne få de beste!

Les mer om storbyferie i Napoli i min kollega Mitzis populære artikkel her.

Flere tips til din ferie i Italias utradisjonelle storbyer?

Ring oss på telefon 239 60 873 og snakk med en av våre eksperter som kjenner de nevnte byene inn og ut, eller skriv til oss her.

På denne side kan du lese alt om storbyferie i Italia, både tradisjonelle og utradisjonelle storbyer.

Tags fra artikkelen
, ,
Skrevet av
Mer fra Marie B.

Dario og hotellet i Barbarenes Land

I hjertet av Sardinias gamle «bandittland», La Barbagia, finner vi et tettspunnet...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *