Firenze utenfor turiststrømmen

Firenze
Firenze er en fantastisk by å gå på oppdagelse i sammen med en bestevenn eller venninne - og byen blir enda mer interessant hvis du finner frem til de mer autentiske delene av den. Her gir jeg deg mine beste tips.

Å komme som turist til en by du aldri har vært i før kan være overveldende. Du vil gjerne ha nok tid til å se alt du «bør se» i byen – men du vil sikkert også gjerne finne frem til den ekte stemningen i byen, den som de lokale innbyggerne lever i og tilbringer deres hverdag i. Å finne frem til disse gjemmestedene utenfor turiststrømmen i en by kan være vanskelig som nyankommen. Men her kommer mine innside-tips til Firenze – bak kulissene. God fornøyelse!

Oltrarno

Gjennom Roma renner Tiberen. Verona har sin Adige. I Torino strømmer Po. Og i Firenze heter elva Arno. Felles for alle disse byene med elver som renner gjennom dem er at de har to sider – en side av elva som oftest er full av severdigheter, handlegater og hoteller. Og så den andre siden der du finner den virkelige delen av byen. Den siden som har beholdt den italienske sjarmen. Den siden der byens innbyggere faktisk bor og lever. Den siden der du ikke betaler i dyre dommer for en espresso. I Firenze heter denne autentiske delen av byen Oltrarno, to sammensatte ord – oltre og Arno – som helt enkelt kan oversettes til forbi Arno. Her kan du forville deg bort i små smau og hyggelige gater og oppleve den rene, italienske atmosfæren vi alle er ute etter på en reise til Italia. Et must ved et besøk i Firenze.

Oltrarno i Florens
Det er i Oltrarno du finner de hyggeligste smauene, torgene og gatene i Firenze. Tillat deg å gå deg vill – underveis finner du garantert en plass du forelsker deg i

Piazza della Passera

Piazza della Passera
Piazza della Passera utgjør en oase i byen, og det er også der en av Firenzes beste trattorioer – 4 Leoni – ligger.

Firenze, akkurat som de fleste italienske byer, er full av torg. De ligger ofte foran de kjente kirkene som domkirken Basilica di Santa Maria del Fiore, eller den litt mindre – men like populære – kirken Santa Croce. Disse torgene er fantastiske på deres eget vis, men de er også invaderte av store turistgrupper, noe som gjør det vanskelig å absorbere den ekte italienske atmosfæren. Men det finnes et torg som ligger gjemt i et smau i Oltrarno, og som til tross for nærheten til Ponte Vecchio har hatt hell i å beholde sin sjarm og sin autentiske stemning. Torget heter Piazza della Passera og er min absolutte favoritt-oase i Firenze. Da jeg bodde i Firenze gikk jeg ofte dit for å slappe av eller lese en bok – eller for å spise på en av byens beste trattorioer, 4 Leoni (reservér bord på forhånd, og prøv deres bistecca fiorentina som er fra en annen verden).

Giardino di Boboli

Giardino di Boboli er egentlig et sted som står på mange Firenze-besøkendes liste over ting de skal se når de besøker byen. Men på grunn av hagens størrelse er det likevel lett å finne sin egen krok der du kan slå deg ned på et teppe og kanskje nyte en piknik kjøpt i en av byens mange delikatesse-butikker. I Giardino di Boboli finner du blant annet et amfiteater og mange vakre villaer – og dessuten har du en fantastisk utsikt herfra, over Firenze naturligvis, men også mot det toskanske landskapet i bakgrunnen.

Giardino di Boboli
Fra Giardino di Boboli får du en fantastisk utsikt over det toskanske landskapet som omgir Firenze

Fiesole

Hvis du trenger en pause fra byens pulserende liv kan du ta bybussen (ATAF nr. 7 fra San Marco) opp til Fiesole på en av høydene som omgir byen. Her oppe er tempoet skrudd ned til det halve i forhold til hvordan det er i sentrum av Firenze. De få innbyggerne her oppe hilser ofte vennlig på deg når du spaserer i de små gatene, og følelsen av å være utenfor byen er til å ta og føle på – til tross for at du kun befinner deg noen få kilometer fra det sentrale Firenze. Fra Fiesoles utsiktspunkter får du en fantastisk panoramautsikt over Firenze og landskapet som omgir byen – og det er romantisk så skulle jeg noensinne fri til noen – eller bli fridd til for den saks skyld – så ville dette være det perfekte stedet!

Fiesole
I Fiesole deler du gatene med de lokale innbyggerne, og det er ekstra flott her om høsten når alle fargene endres

Glem ikke å besøke det gamle klosteret St. Francis i Fiesole – det er gratis inngang og du kan på nært hold se under hvilke ekstremt enkle forhold munkene levde – og som de fortsatt lever under mange steder (stengt fredag morgen).

Piazza Santo Spirito

Hvis du vil begynne kvelden med en aperitivo (drink før maten) – eller avslutte den med en dopo cena (drink etter maten) – omgitt av italienere i en herlig atmosfære, bør du ta turen til Piazza Santo Spirito. Selv om dette torget befinner seg i Oltrarno, og til tross for at det er betydelig mye større enn Piazza della Passera som jeg nevnte tidligere, så mener jeg at det fortsatt gir en følelse av å være en del av det italienske samfunnet.

Basilica di Santo Spirito
Basilica di Santo Spirito ble tegnet av den kjente arkitekten Brunelleschi og troner på Piazza Santo Spiritos ene side

Torget er flankert av mange mindre barer og noen restauranter, mens det i midten står en fint plassert fontene, og langs den ene siden troner Basilico di Santo Spirito – en unik kirke i Firenze, da det er den eneste uten en utsmykket fasade (kirkens arkitekt Filippo Brunelleschi – hvis mest kjente verk er kuppelen på domkirken i Firenze – fikk aldri gjort den ferdig før han døde). Nettopp på grunn av enkeltheten og mangelen på overdådige detaljer synes jeg at kirken er byens vakreste.

Frister det å oppleve Firenze utenfor turiststrømmen selv? Finn reiser til Firenze her.

Tags fra artikkelen
Mer fra Louise Laurenius

Bruschette con fichi e noci

La Bruschetta (flertall: le bruschette) er opprinnelig en piatto povero, det vil si...
Les mer