Fly direkte til Sardinias storslåtte sandstrender

Sardinia har du utvilsom de beste mulighetene for å bade og nyte de vidunderlige sandstrendene året rundt. Det subtropiske klimaet på øya gjør at temperaturen sjelden kommer under 15-20 grader, selv på våren og om vinteren.

Den sardiske kulturen og det lokale språket skiller seg radikalt fra det italienske fastlandet. Sardisk minner om spansk, og i byen Alghero på øyas vestkyst snakker man katalansk, akkurat som i bl.a. Barcelona i Spania.

Les mer om Alghero – byen der Spania møter Italia – i denne spennende artikkelen.

Det er også interessant at den lokale befolkningen først og fremst oppfatter seg selv som sardere, og deretter som italienere. For oss skandinavere har det alltid vært komplisert å komme seg til Sardinia, men nå er dette naturskjønne paradiset kommet tettere på Norge med Norwegians direkterute til Olbia fra Oslo.

Alghero
Alghero, som siden middelalderen har vært utsatt for Katalonias innflytelse, omtales ofte som “Italias Barcelona”

Du kan nå også kjøpe flyreiser til Italia gjennom Escapeaway. Les mye mer om flyreiser til Italia på siden vår om de oftest stilte spørsmålene om flyreiser til Italia her eller les siden vår om hvordan du bestiller en pakkereise her.

Den berømte og eksklusive Costa Smeralda-kysten

Når man snakker om Sardinia tenker mange nordmenn på Costa Smeralda. Men det er de færreste som har besøkt Costa Smeralda eller resten av Sardinia med unntak av Alghero, som er et forholdsvis kjent charter-feriemål.

Costa Smeralda ligger på den nordøstlige delen av Sardinias kyst og har i årtier vært berømt blant seilere for sine vakre bukter, kritthvite sandstrender, klippeformasjoner og huler, men med tiden har det også blitt jet-setternes foretrukne ferieparadis. Før området blevberømt var det allerede hyppig besøkt av en liten gruppe seilere, deriblant Fiat-grunnleggeren Agnelli. De seilte hit, ankret opp i de små buktene, og festet på yachtene og på stranden.

Cala Corsara ved øen Maddalena
Cala Corsara ved øya Maddalena utenfor Costa Smeralda

Hovedbyen er Porto Cervo, som består av hus med en karakteristisk arkitektur med runde buer, lave bygninger og pastellfargede fasader. Byen er bygget rundt en labyrint av smau, søyleganger og trapper som møtes på det berømte Piazzetta (byens torg). Fra denne plassen er det utsikt over hele bukten, som i høysesongen er overbefolket med luksusbåter og yachter. Det er som sagt millionærenes paradis (bygget til formålet) med Cartier, Prada, Gucci og gullsmeder på byens torg. Området har siden 70-tallet blitt fylt med velstående turister i sommermånedene, mens det utenfor sesongen (som går fra mai til oktober) nærmest er mennesketomt.

Costa Smeralda er kjent for å være Sardinias beste feriested med priser som kan gi de fleste åndenød, men så bor man også side om side med Berlusconi og Naomi Campbell. Men det er også gode muligheter for å finne hoteller og leiligheter for dem som ikke har uante midler til rådighet. Vil du vite mer om Costa Smeralda? Besøk siden vår om stedet og bl.a. se alle feriehusene og hotellene våre på reisemålet.

Det uoppdagede innlandet

For å kunne fordype seg i, og få et innblikk i den sardiske kulturen, bør du besøke Sardinias innland. Et godt eksempel på typisk sardisk kultur er byen Abbasanta. I området rundt Abbasanta finner du de forhistoriske Nuraghi-bygningene som stammer fra den sardiske bronsealderen. Man kan ikke med sikkerhet si hva disse runde bygningene i sin tid (1500-400 f. Kr.) har vært brukt til, men den beste teorien er at nuraghi, som kan ha forskjellige størrelser og utforminger, har blitt brukt som en form for forsvar mod fiender og ville dyr.

Nuraghe Losa ved Abbasanta
Nuraghe Losa ved Abbasanta

Noe annet fascinerende ved Sardinias innland er landskapet som skifter utseendet etter årstiden. På våren er det grønt og frodig, mens øya på sensommeren og om høsten endrer farge til brent gul på grunn av det varme klimaet. Innlandet domineres av sauer, som utvilsomt er det mest populære dyret på Sardinia. Den verdensberømte osten pecorino sardo fremstilles av fåremelk. Som prikken over i-en har sarderne fremstilt en kraftig, lokal rødvin som fungerer fint sammen med osten. Vinen heter Cannonau, akkurat som den druen man bruker til fremstillingen (minst 90%), og den kraftfulle og ytterst velsmakende vinen ligger alltid på minst 13%, noe som gjør at den passer fint til sterke oster som nettopp pecorino – men også til kjøtt.

Den oversette og autentiske vestkysten

Kyststrekningen på Sardinias nordøstlige hjørne er kanskje en av de vakreste i verden, og har sandstrender som kan måle seg med mange andre paradisstrender i verden. Problemet er bare at man sjelden får strendene for seg selv, men tvinges til å kjempe om plassen med turister fra alle verdenshjørner. På øyas vestkyst derimot kan du nyte et uoppdaget landskap med små og større byer og milelange sandstrender, som ikke bare er i klasse med Costa Smeralda, men som i tillegg er praktisk talt folketomme.

På disse kanter kan du dessuten stifte bekjentskap med den flotte middelhavsfloraen, samt de eksotiske dyrene som lever i området – blant annet de nydelige, lyserøde flamingoene som viser deres fargeprakt flere steder på øya.

Bosa, Sardinien
Fargestrålende Bosa

På kyststrekningen fra Alghero ned til Oristano finner du urørt natur og billedskjønne byer. En av disse perlene er byen Bosa med sitt spesielle sentrum preget av hus og bygninger i klare farger. I Bosa tilbyr Escapeaway flere overnattingsmuligheter midt i den gamle bykjernen. Her bor du vegg i vegg med de lokale som gjerne spaserer gjennom byen på kvelden og nyter en god is eller et glass kjølig vin. Elva Temo renner gjennom byen, og følger du den er det bare 2 kilometer til havet og strendene i Bosa Marina. Her kan du se se alle våre feriehus og hoteller i Bosa.

Fortsetter du mod sør fra Bosa kommer du kjapt til de nydelige områdene rundt Torre del Pozzo og Sa Rocca Tunda, som har fine sandstrender og en deilig natur. Rett før Oristano passerer man den sjarmerende, lille byen Cabras, hvis arkitektur stammer fra spanjolenes tid i området.

Sardinias mangfoldige særpreg

Nedenfor kan du lese om noen av de tingene som karakteriserer Sardinia, enten det er mat og drikke, lokale tradisjoner eller natur.

For smakssansene

Rød Mirto: En søt, kraftig og meget krydret brennevin som er laget på frukter fra myrte-planten. På italiensk heter den Mirto rosso.

Akvavit Filu ‘e ferru: Dette er en meget sterk og tørr akevitt (“akvavit” = akevitt på italiensk) fra områdene rundt Nuoro og Oristano midt på Sardinia. Den er fargeløs, elegant og skal helst ha stuetemperatur når den serveres.

Pane carta da musica (eller pane carasau): Et sprøtt, papirtynt brød som vanligvis spises med sterk, lagret og kremet ost. Kan fås på mange restauranter eller på supermarkedet.

Bottarga di muggine: Tørket fiskerogn som serveres som forrett eller som ingrediens i pastaretter. Denne spesialiteten finnes kun på Sardinia.

Få også oppskriften på katalansk hummersalat fra Alghero – såkalt aragosta alla catalana – fra vår egen matmor Mamma Luisa.

Lokale byfester

Hestemesse – Fiera del cavallo (første helgen i juni i byen Santu Lussurgiu, Oristano-provinsen): et sant paradis for hesteinteresserte. Her er der muligheter for å bli kjent med den spesielle italienske varmblodsrasen fra Sardinia (på italiensk anglo-arabo-sardo).

Folkloristisk musikkfestival – Sciampitta (5 dager i midten av juli i byen Quartu Sant’Elena, Cagliari-provinsen): tradisjonell folkloristisk byfest med musikk, sang og dans fremført av lokale og nasjonale grupper.

Vernaccia-festivalen – Sagra della Vernaccia (i begynnelsen av august i byen Baratili San Pietro, Oristano-provinsen): en hyllest til vindesserten Vernaccia som er en spesialitet fra Oristano-provinsen.

For de musikkinteresserte

Launeddas er et særegent musikkinstrument som du finner i den sørlige delen av Sardinia. Launeddas tilhører en familie av blåseinstrumenter som består av tre bambuspiper. De tre pipene blåses i samtidig og det brukes en pusteteknikk som gjør det mulig å holde en konstant luftstrøm, da en launeddasspiller trener seg opp til å kunne trekke pusten med nesen samtidig som han/hun dytter luft ut i instrumentet med kinnene.

Folklore på Sardinien
Sardinia har rike og dype tradisjoner for musikk og dans

Under en arkeologisk utgravning av et forhistorisk festningsverk på Sardinia fant man en liten bronsefigur som forestiller en mann som spiller på et instrument, hvis likhet med dagens launeddaser er slående. På den sørlige delen av Sardinia er det tradisjon å danse i bryllup og på byfester; flere steder hadde man dessuten en skikk med å danse hver søndag på kirkeplassen. Til dette formålet engasjerte man en launeddasspiller!

Flora & Fauna

Sardinias høyeste fjell, Monti del Gennargentu, ligger 1834 meter over havet. Det finnes villhester som lever fritt i naturen ved Giara di Gesturi ved Barumini, som også er kjent for sine godt bevarte Nuraghi-bygninger.

Velkommen til oss i Escapeaway. Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Pluss at du kan velge blant våre nøye, utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

 

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt

>>> Les mer om Escapeaway

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Sardinia

>>> Les mer om Italia

Tagger fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Marie B.

De beste strandbuktene i Italia

Leter du etter noen flotte og fredfylte strandbukter der du kan svømme, sole...
Læs mere