Følg i romernes kulinariske fotspor

Følg i romernes kulinariske fodspor
Følg i romernes kulinariske fodspor

Et ordtak sier: Når man er i Roma, gjør som romerne. Men hva gjør egentlig romerne når de skal ha et pizzastykke i lunsjpausen, invitere kjæresten ut på en romantisk middag, eller når familien samles til den store søndagslunsjen?

Hvor nyter romerne cappucinoen og cornettoen om morgenen før de går på jobb, og espressoen etter lunsj? Hvilke dagligvarehandlere og frukt- og grøntmarkeder foretrekker de når de skal handle?

Dette var vi nysgjerrige på. Når vi er på ferie vil vi gjerne unngå de mange turistfellene og i stedet dra til der de lokale spiser. Vi vil gjerne spise godt og smake på det lokale kjøkkenet. Ofte spør vi f.eks. taxisjåføren eller avishandleren om de kan anbefale et godt sted.

Men som turist kan det være vanskelig å finne autentiske steder. Derfor skrev vi boken ”Smaken av Roma”.

Finn favorittspisestedene i Roma

I boken forteller 13 romere om deres favorittspisesteder, og de viser veien til deres foretrukne is-, vin- og kaffebarer, matbutikker og markeder.

I ”Smaken av Roma” kan du bl.a. møte forfatteren Sandra Petrignani. Hun bor i Trastevere og tar leseren med rundt i kvarteret og anbefaler en rekke spisesteder, kaffebarer og matbutikker.
Chiara Nielsen er journalist og bor i det trendy Pigneto-strøket. Mange av hennes kulinariske tips er i Pigneto, som er et gammelt arbeiderstrøk.

Advokaten Enrico Dante jobber i Prati tett på Peterkirken, og han forteller hvor han ofte spiser en kjapp lunsj og får sin espresso i lunsjpausen. Han avslører også hvor man får områdets beste is.

Når psykoterapeuten Alessandra Corsini spiser ute er det ofte på et av de mange spisestedene i et annet gammelt arbeiderkvarter; det folkelige og livlige Testaccio. Alessandra har bodd i Testaccio i 30 år.
Alessandra Corsini kjøper kjøtt, fisk, frukt og grønnsager på det lokale Mercato Testaccio. Her slår hun av en prat med de handlende, og det er også hjelp å få hvis hun trenger tips til matoppskrifter. Hun kjøper bl.a. fisk hos Mastroianni, som er i familie med den berømte italienske skuespilleren Marcello Mastroianni.

B&B-eieren Francesco Chiapparelli forteller om sitt favorittspisested Da Francesco bak Piazza Navona. Det er ifølge Francesco selve definisjonen på et romersk trattoria. Her har han spist mange ganger opp gjennom årene med sine foreldre, bedsteforeldre, fettere og kusiner. Det er et møtested for familien, og de møtes ofte her for en god søndagslunsj.

Francesco er også veldig glad i Osteria Palmira i Monteverde Vecchio. Osteriet serverer typiske, romerske retter som Francescos bestemor lagde til ham da han var barn.
Francesco har også gode råd til hvor man kan innta den romantiske middagen og anbefalinger til hyggelige vinbarer i Den Evige Stad.

Så med Smaken av Roma i vesken håper vi at du opplever byen på en annen måte, og at du får noen ekte romerske kulinariske opplevelser. Riktig god tur!

Om forfatteren av boken: Mette Rem er journalist og tidligere Italia-korrespondent for Politiken i Danmark. Hun har bodd 10 år i Roma.

”Smaken av Roma” ble utgitt i 2016 på forlaget Egolibris.

Du kan kjøpe boken her:

Smagen af Rom af Mette Rem
Smaken av Roma av Mette Rem
Tags fra artikkelen
,
Skrevet av
Mer fra Mette Rem