Forfengelighet i full blomst

Forfengelighet
I Italia lever forfengeligheten i beste velgående, og det er en dyd å vise seg fra sin vakreste og mest velkledte side, og det gjelder begge kjønn

Antikkens romere, renessansens dikter Petrarca og nåtidens italienere har noe til felles: Forfengeligheten.

Forfengelighet er en dyd

En kvinne med høye hæler, tettsittende kjole og rød leppestift skrider med feminine og lett vuggende gange langs fortauet mot den italienske piazzaen, som er kveldens samlingspunkt for byens unge og ugifte. Hoder snus når kvinnen, som åpenlyst utstråler femininitet, passerer. Mennene er også pyntet med stilige antrekk og pomade i det nyvaskede håret. Det er ikke årets store byfest, men bare en helt vanlig kveld i en helt vanlig italiensk by. Og det er et uttrykk for den italienske forfengeligheten på sitt beste.

I Italia lever forfengeligheten nemlig i beste velgående, og det er en dyd å vise seg fra sin vakreste og mest velkledde side, og det gjelder begge kjønn. Har man fått tildelt et pent ytre fra naturens side har man som kvinne nærmest en plikt til å dyrke det gode utseendet med sminke, stylet hår og kledelige klær. Så det å møte opp i en litt for stor og utvasket t-skjorte, shorts og flip-flops, eller gummistøvler i regnvær, det går ikke i forfengelighetens høyborg.

Forfængelighed i Italien
Antikkens romere, renessansens dikter Petrarca og nåtidens italienere har noe til felles: Forfengeligheten.

Heller ikke barna slipper unna foreldrenes forkjærlighet til det perfekte ytre. Barn får selv velge sine klær og sko, men i Italia er selv de minste finpussede når de beveger seg utenfor hjemmets fire vegger. En «dårlig» påkledning som f.eks. et strutteskjørt med de berømte gummiskoene, Crocs, vil falle tilbake på foreldrene som kan bli oppfattet som fattige eller slappe i barneoppdragelsen deres.

Suksess

Det er mange fordommer om italienere, og én av dem er at de er overdrevet interessert i deres eget ytre. Og mens forfengelighet ifølge en forsker er et tabu for de fleste i den vestlige verden, er det i Italia helt naturlig å bry seg om sitt eget utseende og påkledning samt å vise omverdenen at man gjør det. Og det er absolutt ikke pinlig å demonstrere sin åpenlyse forfengelighet. Kvinner og menn er oppdratt med ideen om at en god stil gjør veien til suksess lettere.

Fra antikken

Forfengelighet er en del av den italienske mentaliteten og kulturen, og kan spores et par tusen år tilbake til den gang da Støvellandet og det meste av det europeiske kontinentet var under de antikke romernes styre. Da var skjønnhet noe man strebet etter å skape innen filosofiens, arkitekturens, vitenskapens og kunstens verden. De antikke romerne skapte noen av verdens største vidundere som den dag i dag fortsatt beundres av mange turister og historieinteresserte over hele verden. Takket være funn fra antikken vet man at de rike romerske kvinnene forstod den makten de hadde på deres omgivelser når de iførte seg flotte klær og pyntet seg med sminke og parfyme. Og mennene var ikke noe unntak, de dyrket sport og sauna for kroppens og velværens skyld.

Senere – i renessansen og barokken – levde forfengeligheten i full blomst. Det sees tydelig i verk av berømte malere, billedhuggere og diktere, deriblant dikteren og humanist Francesco Petrarca fra 1300-tallets Toscana. Og denne betattheten av skjønnhet og det fullkomne er fortsatt gjeldende i dag. For i dag er forfengelighet ikke lengre begrenset til de rike italienerne, men er dypt forankret i den italienske kulturen. Og kanskje det skjønne italienske klimaet og landskapet også har spilt en rolle i italienernes kjærlighet til det vakre og fullkomne?

Interessert i flere italienske tradisjoner? Les f.eks. vår populære artikkel om byfestene som arrangeres om høsten i nydelige Toscana.

Skrevet av
Mer fra Marcus

Min utgave av pasta pesto speciale

Dette er min egen versjon av en oppskrift på min favorittpastarett «Pasta...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *