Frisk fjelluft, ro og hjertelighet i toskanske Garfagnana

Fjellutsikt i Garfagnana
De fantastiske fjellene i Garfagnana og roen de utstråler er verdt hele turen i seg selv...

Det høres muligens ut som et gyllent og varmt krydder fra østen, men hvis du kikker på et kart over det nordlige Toscana vil du raskt se at det er et avlangt, frodig og særegent fjellområde.

Garfagnana begynner nord-øst for Lucca ved Bagni di Lucca og brer seg derfra opp mot vest i en bred bønne-aktig form mot de marmorholdige Apuaner-fjellene i vest og til den motsatte bredden av elva Serchio mot øst. Garfagnana avgrenses i nord ved passet Passo dei Carpinelli.

Området dekker blant annet byer som tidligere nevnte Bagni di Lucca, som i sin tid var kjent for sine kurbad og sitt store kasino. Barga, som er på listen over de vakreste middelalderbyene i Italia (mer behøver man egentlig ikke å vite om den), er vel verdt et besøk! Castelnuovo Garfagnana, som er hovedbyen i Garfagnana, er en livlig landsby der du finner alt du måtte trenge i byens butikker, restauranter og barer. Piazza al Serchio, som har fått sitt navn etter elva Serchio, har alltid vært et møtested for beboere og handlende i området. I dag bør du forhandle deg frem til en pose Farro della Garfagnana IGP (spelt som har fått EUs beskyttelsesstempel) og fremstille en autentisk tallerken Farrotto – som risotto, bare laget av spelt.

Landsbyen Fabbriche i Garfagnana
Den nydelige landsbyen Fabbriche er en av flere sjarmerende småbyer i Garfagnana

Og på toppen av fjellet Passo dei Carpinelli, som overraskende nok er lett å overse, er du sikker på å finne frisk luft, mye sol og en flott utsikt til de omkringliggende fjellene og den urørte naturen.

Les vår populære artikkel om ferieboligen Ristoro del Cavaliere kun 3 km fra Piazza al Serchio her.

Helbredende utsikter

Spør du folk i Garfagnana hvor områdets grenser går vil de si at området starter ved Castelnuovo Garfagnana og at alt som ligger nedenfor det heter Valle di Sotto. Men det er som med så mye annet mellom de italienske regionene: hvem har egentlig rett? Nå er det heller ikke så nøye da jeg godt tør garantere at hele Garfagnana og dets tilstøtende områder oser av hjertelighet, smil og helbredende utsikter, selv når du ikke kan se skogen for bare trær!

Her kan du få hentet frem din indre Petter Solberg på de små fjellveiene som snor seg vakkert rundt den ene fjellryggen etter den andre i et intrikat nett av hårnålssvinger. Du må faktisk lete lenge etter et slikt veistykke, og for noen vil det være en utfordring, for andre en lek. En ting er i hvert fall sikkert: Du kan ikke bli fort bilsyk for da blir ferien i Garfagnana ikke spesielt behagelig.

Lokale folk i Garfagnana
Hjerteligheten og gjestfriheten er generelt stor blant de lokale i Garfagnana

Fred og få turister

Her kan du gå turer langs stier i alt fra 20 minutter til flere timer, eller hva med en juving-tur i en nasjonalpark? Du kan også delta på tilrettelagte sykkelturer nedover fjellsidene, med innlagt lunsjpause på den lokale kaféen eller restauranten. Her kan du puste inn den rene, friske fjelluften og slikke sol med føttene dyppet i bassengets klare fjellvann mens en opphøyet ro senker seg, kun avbrutt av fuglesang. Her er det fred og – nøkkelordet for de fleste av oss – få turister.

Få inspirasjon til turgåing på ferie i Toscana her

Her kan du spise som en prins, selv om smøret er byttet ut med svinefett. Området byr nemlig på flere særegne produkter, der noen av dem har fine titler som I.G.P. og D.O.P, og tilsammen utgjør de en fin samling av fristende retter. Blant noen av de mer lokale produktene kan jeg nevne fåre-rasen Biano Garfagnino, grise-rasen Cinta Senese, speltkjerner, kastanje-mel, mirabeller og mye mer.

Her kan du finne gjestfri innlosjering hos de lokale i deres agriturismo, på hotell eller i ferieleilighet hos våre gode samarbeidspartnere.

Vejskilte og bjerge i Garfagnana
Du skal lete lenge etter en lignende veistrekning i Garfagnana; til gjengeld er det et hav av turstier å velge mellom…

Vil du vite mer om Garfagnana?

Du kan lese mer om Garfagnana – og finne ferieboliger og hoteller i området – her. Du er også hjertelig velkommen til å ringe oss på 239 60 873 hvis du har spørsmål om en ferie i Garfagnana, eller skrive til oss her.

Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Lino

Gå ikke glipp av Il Vinaio di Furio i Siena

At det produseres mye vin i Italia er nok de fleste klar over,...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *