Gå ikke glipp av Il Vinaio di Furio i Siena

Siena sett fra luften
Siena er det perfekte stedet for deg som vil kjøpe vin i løsvekt...

At det produseres mye vin i Italia er nok de fleste klar over, for vinmonopolet bugner jo av flasker fra så godt som alle deler av Italia. Men det er nok de færreste som tenker på at det ikke er så forferdelig lenge siden størstedelen av italiensk vin aldri kom på flaske engang, bortsett fra karaffelen den ble satt på bordet i. Frem til slutten av 60-tallet ble mesteparten av vinen solgt direkte fra gårdene til folk i nabolaget som kom med tomme flasker eller vinbaljer. Man drakk jo uansett kun den lokale vinen, så hvorfor tappe den på flaske, korke den, sette etikette på og denslags kostbart tull? Det er tankevekkende hvor mye vin som har blitt drukket på denne måten opp gjennom tidene.

Traditionel-vinkælder i Italien
Tradisjonell vinkjeller i Italia

På 1930-tallet drakk den gjennomsnittlige italieneren rundt 130 liter vin i året, men siden da har det kun gått nedover med statistikken.

Helles pent på flaske

I dag kjøper de fleste italienere vinen deres i butikkene, og den er pent tappet på flaske og presentert etter alle kunstens regler. En del vin selges også i større glassdunker på 5 liter, mens du sjelden støter på det kjente fenomenet «bag in box» i Italia. Likevel selges det fortsatt store mengder vin direkte fra gårdene, der folk kommer forbi med dunker og senere heller på flaske og serverer hjemme.

Vinmark i Toscana
Vinmark i Toscana

Vino sfuso

Et smart kompromiss for dagens travle italienere, for ikke å snakke om oss som besøker landet på kortere visitter, men som likevel er så tørste at vi må myse på prisen (og liker kontakten med det autentiske), er de små butikkene som selger «vino sfuso» – vin i løsvekt. Disse finnes i mange større byer (jeg har sett dem i Roma, Venezia og Firenze) og har i all deres enkelhet vanligvis rundt 8 til 12 forskjellige typer vin som de har hentet på gårdene i store vintønner.

De findes i mange større byer (jeg har set dem i Rom, Venezia og Firenze) og har i al deres enkelthed normalt et sted mellem 8 og 12 forskellige typer vin, som de har hentet på gårdene i store vinkanner.

Her kan du kjøpe vinen litervis til herlige, lave priser som sjelden overstiger 4 euro per liter, helle i din gamle flaske (om det så har vært vann, vin eller brus i den før), og naturligvis smake den før du bestemmer deg.

Vinmark med rød- og hvidvin
Det er nok de færreste som tenker på at det ikke er så fryktelig lenge siden størstedelen av all italiensk vin aldri kom på flaske

Verdt en omvei

Den siste vinbutikk-typen jeg har sett ligger i Siena, og den er absolutt verdt omveien. Eieren, som kjapt kan forveksles med en hagenisse, selger to hvite og seks røde viner til priser mellom 1½ og 3½ euro per liter. Den billigste er faktisk en rødvin fra Consorzio del Chianti Geografico, hvis billigste vin koster over 5 euro per flaske når du finner den i de italienske supermarkedene. Den dyreste er en rødvin fra Montalcino (men ikke en Brunello). Forklaringen på disse ydmyke prisene er at størstedelen av prisen på billigere viner skyldes flasken, etiketten, bandarolen, etiketten, den ofte lange transporten, mellomleddene, statsavgifter osv. – noe som alt er så godt som eliminert på denne måten.

Vin på flaske
I dag kjøper de fleste italienere vinene deres i butikkene – pent tappet på flaske

Lur posekanne

Og vinhandleren min i Siena har til og med tomme «bag in box», så du kan få tappet 5 eller 10 liter (vårt nordiske tull med 3 liter vil de ikke høre snakk om her nede) av yndlingsvinen din på den lure posekannen som gjør at vinen ikke oksiderer og blir dårlig. Og hvis det ikke skulle være nok til ferien fortalte eieren meg at man saktens kan gjenbruke den opptil tre gange! Her er adressen til denne omtalte herligheten av en butikk:

Il Vinaio di Furio
Viale Mazzini 18
53100 Siena

Les mye mer om Siena her

Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Lino

Husk å forhåndsbestille billetten din til Vatikanmuseet i Roma

Man skulle tro at alle ville være interesseret i å hoppe over...
Les mer