Gå på oppdagelse blant Nebrodi-fjellenes sagnomsuste megalitter

Agrimuscos megalitter har blitt kalt Sicilias svar på Stonehenge; men er det sant?
Agrimuscos megalitter har blitt kalt Sicilias svar på Stonehenge; men er det sant?

Den mektige klippen ruver over det omkransende slette-landskapet. Fra klippen er det utsikt over havet. Det er helt stille. Vi, som beveger oss mot klippen i like stor stillhet, kan ikke finne ut om det er et menneskeskapt verk; men selv hvis det er skapt av mennesker er det – på en egen måte – guddommelig.

Nedenfor kan du lese om ett av de mest mystiske og spektakulære utfluktsmålene du vil finne på en reise til Sicilia.

Argimuscos megalitter

Argimusco-megalittene ligger ved Montalbano Elicona, som er en vakker middelalderby tett på Sicilias nordkyst. Megalittene ligger på en privat grunn, men du kan fint få adgang fra veien. Frem til nå – vi er i juli 2017 – har man ikke måttet betale for inngangsbillett eller guide for å besøke dette stedet. Det eneste du bør være oppmerksom på, er at du er på et beiteområde og at det derfor forventes at du lukker den (meget skjeve) porten i gjerdet etter deg når du går inn på beitet.

Klippen kaldet "Ørnen" tårner sig over skråningerne med Etna i baggrunden...
Klippen kalt «Ørnen» ruver over skråningene med Etna i bakgrunnen…
En af de berømte Argimusco-klipper
En av de berømte Argimusco-klippene
Stien fra vejen mod Argimusco-klipperne passerer forbi to af megalitterne, som ifølge legenderne repræsenterer han- og hunkøn
Stien fra veien mot Argimusco-klippene passerer forbi to av megalittene, som ifølge legendene representerer han- og hunnkjønn

Utsikten alene er verdt utflukten

Fra Argimusco-høysletten har du utsikt over godt en tredjedel av Sicilia, havet og De Eoliske Øyer. Vi befinner oss i 1200 meters høyde, men du må likevel ikke forsere en bratt sti eller en lang fottur for å komme frem til utsiktsstedene ved Argimusco. Du kan derfor fint ta med barna, så lenge du også tar med noe vann og en god matpakke, for det er mange klipper som er verdt å beundre og navngi; med mindre du heller vil bruke navnene de lokale allerede har gitt dem.

En sagnomsust fortid

Argimusco-sletten nevnes ofte som Sicilias svar på Stonhenge-megalittene i England. Den lokale befolkningen og de tradisjonelle legendene, historiene og mytene forteller om gigantiske mennesker, kyklopene, som skulle ha bebodd øya og ha vært opphavsmennene til megalittene, men det er usannsynlig at kjempene, til tross for deres størrelse, ville ha vært i stand til å flytte de enorme klippene.

Nede til højre er der to personer, der afslører den enorme størrelse på klippen, der kaldes "Den bedende Klippe"
Nede til høyre er det to personer, som gir et inntrykk av den enorme størrelsen på en av klippene

De få undersøkelsene som har blitt foretatt på Agrimusco-sletten tegner konturene av en historie som begynner i bronsealderen (1500-1200 år f.Kr.) og fortsetter inn i middelalderen (til rundt år 1400). Disse undersøkelsene snakker ikke om menneskeskapte monumenter, men om klipper hvis former hovedsakelig er skapt av erosjon fra vind og regn. Noe man derimot med 100% sikkerhet kan si er menneskeskapt i området er karet på 1,50 x 0,45 meter som er meislet ut av steinen på toppen av klippen Rocca dell’Acqua, hvis profil ligner en bedende kvinne som ser mot havet.

Husk vin til solnedgangen

Det er også sannsynlig at klippene har blitt brukt som et naturlig astronomisk observatorium. Kanskje menneskenes bruk av klippene som utgangspunkt for å studere og beundre stjernene de siste 2000 årene, eller for å utføre religiøse ritualer, har forandret og modifisert klippenes form?

Solnedgang på Sankt Hans aften
Solnedgang på St. Hans-aften
Solen er gået ned - og vi vender tilbage til vejen
Solen har gått ned – og vi vender tilbake til veien

Det er ikke minst denne usikkerheten om hvilke forandringer mennesker har påført klippene, og hva som har vært der naturlig fra begynnelsen, som er med på å gjøre Argimusco-høysletten så magnetisk tiltrekkende og inspirerende.

Husk for øvrig å ta med litt vin til å skåle med ved solnedgang – og en vindjakke og en genser, for her på sletten blir det kaldt og fuktig når natten nærmer seg.

Reiser til Sicilia

Frister det å oppleve Argimuscos megalitter med egne øyne? Bestill din reise til Sicilia kjapt, trygt og enkelt online her og velg blant mer enn 1800 hoteller og feriehus på øya.

Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Filippo

Historien om en ufornuftig mann

En gang i tiden var Sicilia Romerrikets kornkammer, hvis rike jord gav...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *