Generasjonsferie i Italia i egen villa

Generasjonsferie i Italia i egen villa med familien Nielsen
Tre generasjoner på Villa Cornorea

Ferie med flere generasjoner skaper felles minner for livet. Flere og flere reiser på ferie sammen med barn, barnebarn og svigerbarn for å få kvalitetstid sammen krydret med sol, felles nye opplevelser og komfort. I dette blogginnlegget har familien Nielsen samlet deres beste tips og idéer til hvordan du kan sikre en best mulig opplevelse for alle, basert på deres egen første 3-generasjoners ferie da de var 16 stykker som dro i bil fra Danmark til praktfulle Villa Cornarea i Canale d´Alba i Piemonte en uke i fellesferien i 2018.

Vi er 16 medlemmer av familien Nielsen i alderen 11-78, som høsten 2017 bestemte oss for å finne et egnet sted i Nord-Italia for å prøve en flere generasjoners-ferie for første gang, og helst innenfor rimelig kjøreavstand fra Danmark. Vi ville reise i fellesferien og det viste seg å være en stor fordel å være så tidlig ute, for gode steder som kan huse så mange mennesker på én gang vokser ikke på trær. Heldigvis fant vi Villa Cornarea, som viste seg å tilfredsstille alle våre behov.

Villa-Cormarea-familien-Nielsen

I løpet av vinteren samlet vi oss et par ganger og snakket om ferie. Vi luftet blant annet forventninger til ferien – hvem drømte om hva. Noen ønsket seg mest ro og avslapning ved bassenget med en god bok og masse bading, mens andre drømte om vingårdsbesøk og matopplevelser, andre igjen ville gjerne reise rundt og oppleve naturen og byene i området, og noen ville storshoppe. Vi snakket også om fordeling av ansvarsområder på selve ferien – skulle vi lage mat selv hver kveld eller spise ute? Skulle folk rydde og vaske opp etter seg selv, eller skulle vi ta det i skift? Hvordan skulle transporten foregå ned dit – ville noen behøve overnattinger underveis eller ville alle kjøre i ett osv.? Vi fordelte også enkelte ansvarsområder, f.eks. økonomi og research av utfluktsmuligheter, slik at en enkelt hadde et samlet overblikk over økonomien både før og etter reisen, slik at utgiftene ble fordelt likt på oss 16. Et par andre tok seg av å lage en idékatalog over opplevelser og utflukter i området vi skulle bo i. Det viste seg for øvrig å være en takknemlig oppgave da Piemonte bokstavelig talt kryr av vingårder, nøtteplantasjer, historiske små og store byer, utsikter og natur som tar pusten fra de fleste. En tredje sørget for å plassere folk på rommene på stedet slik at alle bodde best mulig.

Til slutt kom dagen og vi reiste avgårde. De som reiste i «luksusbussen» – en splitter ny VW-buss som vi hadde leid – var dem som av forskjellige årsaker ønsket en overnatting på veien, og resten var fordelt på to gode personbiler; en 7-seter og en vanlig 4-seter. Vi planla at luksusbussen kjørte tidlig fredag morgen, og resten sent fredag ettermiddag slik at vi kjørte den lange strekningen på natten, forhåpentligvis uten for mye kø ned gjennom Tyskland. Det viste seg å være en god avgjørelse da vi kjørte rett gjennom uten noen køer, og det holdt med 5-6 tisse-/kaffepauser underveis.

Villa-cornarea-piemonte
Vi kan forsikre alle om at alle trafikkregler ble overholdt og ingen fra Familien Nielsen måtte tilbringe de ca. 1.500 km i bagasjerommet 🙂

Vi ankom Villa Cornarea kl 12 lørdag formiddag, og luksusbussen noen timer senere. Her ble vi møtt av den vennlige bestyreren Chiara og hennes ansatte. Villa Cornarea er et vakkert og majestetisk syn på toppen av en bakke med høye trær som gir sval skygge og utsikter mot alle himmelretninger over de buktende vinmarkene. Det store bassengområdet ligger litt nedenfor huset ved en sti, og selve bassenget er meget langt og innbydende. Her kunne vi se både store hengekøyer i skyggen og mange solsenger som omkranset bassenget, samt en svalgang under et grønt tak møblert med bord og stoler til en drink eller kaffe i skyggen. Vi fikk rommene våre og alle var veldig fornøyde, for villaen er en flott og komfortabel opplevelse innendørs også. Endelig var ferien i gang.

Ankomstdag med lokal buffét i hagen

Vi brukte ankomstdagen på å drikke kjølige drinker i skyggen, pakke ut, bade i bassenget og ta en lur etter den lange kjøreturen. Vi hadde bestilt to kvelder, den første på ankomstdagen, med lokal, kald buffét tilberedt av husets personale og servert i hagen. Det var en utsøkt opplevelse med mange lekre, små retter av lokale råvarer, forskjellige oster og en overdådig kake til dessert. Kvelden før avreise hadde vi bord på Osteria All’ Enoteca i den lille byen Canale, som ligger i gangavstand fra Villa Cornarea. Stedet eies og drives av kokken Davide Palluda, som har en Michelinstjerne, og som utvilsomt er kilde til en viss lokal stolthet. En kveld ville vi bestille pizzaer som take-away hos en av de lokale pizzeriaene. Det betød at vi skulle lage middag selv tre kvelder i det lille, men velfungerende kjøkkenet.

Villa-cornarea-piemonte-maaltider
De fleste måltidene ble inntatt i fellesskap i hagen.

Dag 2: Start med overdådig frokost

Planen vår var å ikke ha en fast plan, men å ta dagene som de kom. Idékatalogen med utflukter ble brukt som inspirasjon, og ved frokosten fordelte alle seg på det de hadde lyst til å gjøre den dagen. Frokosten fortjener for øvrig en egen beskrivelse – den er inkludert i oppholdets pris og vi hadde snakket om at det sikkert var en typisk italiensk frokost med kaffe og et enkelt stykke brød eller kake, for det så det ut som på bildene fra stedet. Men vi kunne ikke tatt mer feil. Det var snakk om et bugnende frokostbord hver dag med frukt, hjemmelaget (og kjøpt) yoghurt, müsli, nøtter, forskjellige typer brød, oster, hjemmelaget syltetøy, nutella, hjemmebakte kaker, ferskpresset juice og kaffe. Selv glutenallergikeren fikk sitt eget utvalg. Noen gikk ned til den søte, lille landsbyen Canale og fikk is, kaffe og innkjøpt litt på det lokale supermarkedet, mens andre slappet av med gode bøker, bading og boccia ved bassenget. Middagen bød på en utmerket spaghetti bolognese (eller ragú som det heter i Italia) med caprese-salat, som består av tomat og fersk mozzarella.

Dag 3: Outlet og lokalt marked i San Damiano d’Asti

Vi hadde med oss fire stilbevisste unge menn på reisen i alderen 17-25, og de hadde lest om Europas største outlet en times kjøretur fra stedet. De anbefalte det forresten på det varmeste, og fikk kjøpt fine (dyre) ting til en billig penge. En gruppe dro til markedet i nabobyen San Damiano d´Asti – ikke et spesielt spennende marked, men en fin by. Andre gikk på tur i lokalområdet da det er flere fine turstier der. På ettermiddagen gikk et par av familiens menn på vingårdsbesøk på nabovingården 500 meter unna, og her fikk de vinsmaking og omvisning, og kom fornøyde tilbake med smaksprøver til alle.

Piemonte er et mekka for vinelskere – men vi kom ikke gjennom alle flaskene på en uke 😉

Dag 4: Utflukt til Alba

Alle tog til Alba by, som ligger 12 km fra Villa Cornarea, og som er en større, meget fin og velholdt by med fine gamle butikker og et klokketårn med utsikt over hele byen, som kan bestiges via noen skjeve trapper for 1 euro. Veldig god is og mange vinbarer i byens gågate. Alba er også hjemstedet til Ferrero Rochers (Nutella) fabrikk, men alt er svært hemmelig og lukket, så ingen adgang for offentligheten dessverre. På veien til Alba ligger det enorme supermarkedet Big Store, som også huser et par klesbutikker og et skoutsalg. Her fikk vi handlet mye, og vi fant alt vi trengte. På kvelden bestilte vi et enorsmt tårn av pizzaer hos den lokale pizzabakeren, som kom kjørende med dem til oss slik at vi kunne nyte dem i den deilige hagen.

Når det skal lages mat til 16 personer tar man av og til også den enkleste løsningen.

Dag 5: Vinelskernes dag

Vinentusiastene dro av sted på vingårdsbesøk på vingården Adriano Marco e Vittorio i San Rocco Seno d’Elvio, hvor de fikk en stor vinsmaking, omvisning og innføring i gårdens stolte vintradisjoner av en kyndig guide. Det ble også kjøpt inn en del kasser vin som skulle få bli med hjem. Lunsjen bestod av tatar med trøffel – trøffel er enda en av Piemontes spesialiteter. En gruppe med de minste (tre jenter på 11 og 13) gikk til Canale for å teste så mange smaksvarianter av italiensk is som de fikk plass til – det ble 10 typer, og sjokolade ble vinneren.

Issmakingen var naturligvis en stor hit blant ungene.

Dag 6: Shopping og museer

Skyene lå tett på himmelen denne dagen, så de fleste valgte å reise til den større byen Asti for å shoppe, gå på museer og gjøre litt hver for oss. Det er kjekt og hyggelig å være så mange sammen hele tiden, men også krevende, så det er godt å gjøre plass til litt ro fra den store gruppen. Asti var en fantastisk opplevelse med masse spennende historie, storslått arkitektur, blanke granittblokker som veier og herskapshus på hvert gatehjørne. I tillegg var det gode shoppingmuligheter, grønne oaser og mange spisesteder å velge mellom. Samtidig virket det som om Asti ikke var spesielt vant til utenlandske turister – vi møtte hvert fall ingen andre, og på museene var de forklarende tekstene (dessverre) kun på italiensk. Igjen bestilte vi husets egen, delikate buffét til middag, denne gangen med noen andre småretter som kanin og ovnsbakt paprika med tunfisk.

Piemonte er kjent for sine vinmarker. De mest kjente vinene er Barolo og Barbaresco.

Dag 7: Avsluttende gourmetmiddag

Vår siste dag. Noen måtte en liten tur tilbake til outlet for å shoppe mer, og andre ville til Alba for å se litt mer av byen, kjøpe med noen delikatesser hjem og drikke kaffe. På kvelden dro vi i samlet flokk til Osteria All’Enoteca i Canale der vi fikk en deilig, ærlig og enkel middag, gode viner og vennlig betjening i stedets gårdshage. Restauranten ligger i andre etasje og serverer finere og dyrere mat. Det var en herlig måte å avslutte vår første familieferie på.

Avreisedag og evaluering av ferien

Frokost, pakke og avsted. De fleste kjørte direkte tilbake til Danmark, og fire fortsatte en uke til Liguria og Toscana. Et par uker etter hjemkomst møttes de fleste av oss igjen for å evaluere reisen. Vi var alle enige om at vi gjerne ville reise slik igjen – og helst til Villa Cornarea, både fordi selve huset passet oss så godt, og området har så utrolig mye å by på. De viktigste lærepengene vi vil huske til neste gang er:

  • Faste matplaner til faste dager. Og hold planen slik at det ikke oppstår irritasjoner.
  • Sørg for å ta en pause fra den store gruppen, enten i mindre grupper eller alene, for å samle energi. Det er krevende å være mange sammen som skal bli enige om ting konstant 😉
  • Lag evt. faste utflukter på faste dager (altså mer strukturert enn vi gjorde) for på den måten å sikre at man får opplevd det man helst vil. En uke går utrolig fort!
  • Neste gang vil vi lage mer mat selv, og på den måten spare litt på feriebudsjettet. Men viktigst – en uke på denne måten gir så mange felles minner og opplevelser, og de eldste nøt virkelig å ha alle deres barnebarn samlet på et sted i en hel uke.
Skrevet av
Mer fra Mikkel H.

Hyggelige julemarkeder i Italia

Du vil sent glemme et besøk på et italiensk julemarked, enten det...
Les mer