Giostra della Quintana – opplev berømt middelalderturnering i Umbria

Giostra della Quintana
Hver bydel representeres av en ridder. Foto: sailko, CC BY-SA 3.0.

Hvert år i juni og september står æren på spill i Foligno når en rytter fra hver av byens ti bydeler kjemper i Giostra della Quintana – Italias mest utfordrende og kjente ridderturnering. Er du på ferie i «Italias grønne hjerte» Umbria på dette tidspunktet, bør du se den spennende konkurransen og ikke minst oppleve stemningen i den sjarmerende byen. I dagene som leder opp til turneringen er det blant annet flotte opptog og servering av skikkelig middelaldermat; en flott totalopplevelse for hele familien.

Arena Quintana
Åpningsseremoni på Campo de li Giochi. Foto: sailko, CC BY-SA 3.0.

Giostra della Quintana

Det har blitt arrangert konkurranser i ringridning i Europa siden tidlig middelalder. Først som et supplement til ridderturneringenes dramatiske tvekamper, hvor kun de adelige måtte dyste, og siden som selvstendige, mer folkelige konkurranser.

Quintana, som visstnok henviser til et treningsområde for lansekamp i de romerske militærleirene, opptrer første gang i historiske kilder i 1448. De mange tradisjonene som omgir ringridningsturneringen i Foligno har røtter helt tilbake til 1613. Den moderne utgaven av Giostra della Quintana ble først arrangert i september 1946 for å høyne moralen etter 2. Verdenskrig. Italienerne er som kjent gode til å holde tradisjoner i live, og i dag er konkurransen fortsatt en av årets største kulturbegivenheter i regionen.

Mars-statuen
Mars-statuen av eik holder ringen i utstrakt arm, og holder Folignos våpenskjold. Foto: sailko, CC BY-SA 3.0.

Giostra della Quintana i Foligno, som ligger ca. 35 km sørøst for regionshovedstaden Perugia, består av to delee: Sfirda (utfordringen) i juni og Rivincita (revanche) i september. Ringridningen foregår på byens gamle stadion, Campo de li Giochi, hvor hver rytter forsøker å raskest mulig ri rundt den 754 meter lange banen og for hver runde forsøker å fange en liten ring med lansen. Ringen, som blir mindre for hver omgang (8, 6 og 5 cm), holdes oppe av en statue av krigsguden Mars, som står midt i banen.

Quintana di Foligno
Det skal både fart og presisjon til for å vinne Giostra della Quintana. Foto: sailko, CC BY-SA 3.0.

Ringridning var opprinnelig en erstatning for mer risikabel dysting, som noen ganger endte med døden. Men det herskes ikke tvil om at både ryttere og de lokale tilskuerne går til dyst med liv og sjel når rytterne tordner rundt på den åttetallformede banen i deres fargerike drakter, til publikums energiske bifall. Vinneren av Giostra-en får overrakt seiersbanneret, Victory simulacrum, som deretter føres triumferende gjennom byens gater av den seirende bydelens rytter og beboere.

Dragter Quintana
De flotte kjolene og draktene bidrar til middelalderstemningen i Foligno. Foto: sailko, CC BY-SA 3.0.

Masse middelalderstemning

Selv om konkurransen er høydepunktet for Quintanaen, er det som tilskuer minst like interessant å utforske feiringene i byen, hvor det i tiden som leder opp til turneringen summer av middelalderliv. Kvelden før konkurransen er det for eksempel et stort opptog med hundrevis av deltakere i flotte, autentiske middelalderdrakter, som avsluttes på Piazza della Repubblica. Her mottar riddere og hester, begge kledd i flotte drakter, en velsignelse og den formelle tillatelsen til å delta i morgendagens turnering.

Gå heller ikke glipp av det populære middelaldermarkedet, Fiera dei Soprastanti, på Palazzo Trinci, der det i tillegg til et hav av spennende boder med lokale delikatesser og håndverk også er mange folk i overdådige barokk-kostymer, gjøglere og musikanter. En ekstra sjarm ved markedet er at man kun kan betale med antikke mynter, Quattrino (veksles på stedet).

Det er dessuten ikke kun på ridebanen at Folignos ti bydeler går til dyst. I ukene opp til Giostra della Quintana kurtiserer de også en fagjurys smaksløker i matkonkurransen Gareggiare dei Convivi. I denne konkurransen, som har været en del av festlighetene siden 80-tallet, tilbereder restauranter fra hver bydel en meny inspirert av det 1600-tallets gastronomi. Man presenterer naturligvis også rettene med skikkelig middelalderstemning, som inkluderer tidens musikk, dansere og akrobater.

Du kan finne mer informasjon om festlighetene og turneringen på dens offisielle hjemmeside.

Umbrien Italien
Du finner utallige billedskjønne middelalderbyer i Umbria.

Reiser til Umbria

Riddeturneringen i Foligno er bare en av mange begivenheter i løpet av året i Umbria og de omkringliggende regionene, der du og familien får muligheten til å komme tett på italienerne og oppleve deres gamle tradisjoner.

Bestiller du din reise til Umbria her hos In-Italia kommer du til å bo på et håndplukket hotell, hvor du får en perfekt base til å utforske denne litt oversette regionen i Italia.

Skrevet av
Mer fra Mikkel H.

Kart over Roma

Roma er et ekte skattekammer av kulturelle og historiske severdigheter, og det...
Les mer