Glutenfri pizza med blomkålsbunn

Glutenfri pizza med blomkålsbunn
Det er mulig at italienerne ikke aksepterer en pizza med bunn laget av blomkål, men hvis du er på utkikk etter en gluten-fri pizza som også er fantastisk god kan du prøve denne oppskriften!

For noen måneder siden bestemte jeg meg for å kutte ut gluten, og det ble straks opprør blant mine italienske venner. Og jeg forstår dem, for er det overhodet mulig å bo og leve i landet med pizza, pasta og pane (brød) – og så ikke spise gluten? Hva gjør jeg egentlig? Men faktum er at det går; du må bare være litt oppfinnsom når det kommer til matlagingen.

Men en ting jeg virkelig savner er den napolitanske pizzaen med sprø bunn og tykke kanter som holder den velsmakende tomatsausen og den rennende, smeltede mozzarellaen på plass. Åh, det er Italia på en tallerken! Kanskje jeg kommer til å ofre noen dager med vondt i magen kun for å sette tennene i denne herligheten, men frem til da vil jeg lage min glutenfrie pizza med bunn laget av blomkål! Ja, du leste riktig! Blomkål!

Hvis du ikke har problemer med gluten-intoleranse og vil lære å lage en ekte napolitansk pizza bør du lese Mamma Luisas oppskrift her

Det høres jo helt absurd ut å lage en pizzabunn på blomkål, tenker du kanskje. Men jeg lover deg at det fungerer. Og for deg som ikke liker smaken av blomkål kan jeg forsikre deg om at du ikke kommer til å smake noe særlig til den. Før blomkålen blir til en bunn blandes den nemlig med litt ricotta, parmesan og valgfrie kryddere slik at du selv kan styre hvilken smak du vil ha.

Cauliflower Crust Pizza
Du kan naturligvis toppe pizzaen din med akkurat det du vil – men tomatsausen er viktigst!

Til forskjell fra en vanlig pizza skal blomkålsbunnen forbakes før du begynner å lage fyllet. Ellers har ikke bunnen en sjanse for å bli sprø. Når den er forbakt ser den veldig trist ut. Men da er det på tide å tilsette din hjemmelagde tomatsaua og det fyllet du liker aller best. La meg understreke viktigheten av at du lager din egen tomatsaus – i den finner du 50 prosent av smaken! Når fyllet er på er det ikke mange minutter igjen før du kan sette tennene i din næringsrike, glutenfrie og fantastisk gode pizza.

Nok prat. Over til oppskriften.

Fakta:
Tilberedning: Litt over 1 time
Antall porsjoner: 1 (1 pizza per person)

Ingredienser:

 • 1 lite blomkålshode
 • 100 gr ricotta
 • 1 dl revet parmesan
 • 200 gr tomatpuré + like mye vann
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 ts tørket oregano
 • 1 knivspiss sukker
 • Salt
 • Pepper

Valgfritt pizza-fyll, f.eks.:

 • Aubergine
 • Spinat
 • Zucchiniblomster

Slik gjør du:

Begynn med tomatsausen: Hell tomatpuréen i en kasserolle. Fyll pakningen/glasset med like mye vann og hell det også oppi kasserollen. Skrell et hvitløksfedd og knus det med knivbladet før du legger det ned i tomatsausen. Krydre med oregano, sukker, salt og pepper. La det koke ned til halvparten på svak varme, ca. 30-40 minutter – du ser når sausen har blitt tykk. Fjern deretter hvitløksfeddet.

Fortsett med pizzaen: Kok opp vannet i en stor kasserolle. Riv blomkålen på den grove siden av et rivjern. La det koke i vannet i cirka 2-3 minutter. Hell det deretter oppi et dørslag. Skyll det i kaldt vann slik at det kjøles ned. Hell blomkålen oppi en tynn oppvaskklut (ren, naturligvis) og press ut så mye vann du kan. Jo tørrere blomkålen er, jo bedre pizzabunn.

Hell blomkålen over i en skål, bland den med ricotta, parmesan, valgfrie kryddere (f.eks. tørket oregano), salt og pepper. Bland det til en jevn deig. Spre den ut på en bakeplate med bakepapir. Stekes på 200 grader i cirka 20-25 minutter.

Ta ut bunnen og tilsett tomatsausen og det valgfrie fyllet (hvis du vil ha aubergine på pizzaen din slik jeg hadde, anbefaler jeg å først la den ligge i salt i 10-15 minutter for å dra ut overflødig væske). Stek igjen ved 200 grader til grønnsakene er ferdige.

Tags fra artikkelen
Mer fra Louise Laurenius

Navigli: Milanos kunstneriske oase

Gjennom Roma strømmer elva Tiberen. Torino har sin Po-elv. I Firenze flyter...
Les mer