Gnocchi di patate fatti a casa – hjemmelagde potet-gnocchi

Gnocchi di patate
I Italia har man laget potet-gnocchi stort sett siden poteten kom til Europa. Nå kan du også lære å lage dine egne potet-gnocchi hjemme...

Det finnes et uttrykk i Italia som sier Giovedì gnocchi, Venerdì pesce, Sabato trippa, noe som kan oversettes til torsdag: gnocchi, fredag: fisk, lørdag: kallun. Det er et uttrykk som stammer fra Roma og beskriver hva man historisk sett har spist disse dagene. Om det stemmer kan jo diskuteres. Men det er interessant å undersøke hvor dette uttrykket kommer fra. Visse italienske kilder mener at det var de romerske kristne som spiste gnocchi om torsdagen, fordi dette var dagen som best egnet seg til botsgiving – men å spise gnocchi synes jeg ikke er en straff, så jeg kan ikke helt tro på den forklaringen! En annen forklaring er at de romerske osteriorene (italiensk vertshus) tilberedte gnocchi på torsdager for økonomisk å kunne klare helgene, som ofte bød på middager med dyrere ingredienser. Den forklaringen synes jeg høres mer sannsynlig ut for gnocchi er jo billig – hovedingrediensen er potet og utover det behøver man kun litt mel, et egg og en knivspiss salt.

Uansett hva forklaringen på det berømte uttrykket er så er følgende oppskrift en du bør prøve! Å lage hjemmelagde gnocchi er ikke spesielt vanskelig og når de er ferdige kan du servere dem på mange forskjellige måter: helt enkelt med brunet smør og salvie (min personlige favoritt), med tomatsaus, eller hvorfor ikke med en aubergine- og safranssaus (det var denne sausen som brakte meg videre fra første runde i matlagingskonkurransen «Sveriges Mesterkok 2016» – en suksess med andre ord).

Fakta:
Tilberedning: ca. 1 time
Antall porsjoner: 4-6

Ingredienser:

  • 1 kg poteter
  • 300 gr mel
  • 1 egg
  • Salt
  • Polenta

Tilberedning:
Begynn med å skylle potetene og legge dem i en kasserolle med saltet vann (obs: ikke skrell potetene i denne omgang). Kok dem til de blir møre. Hell deretter av vannet. Skrell dem mens de fortsatt er varme. Press dem deretter gjennom en potetpresser.

Legg potet-massen i en bunke på et bord drysset med mel. Hell mel og salt på. Kna deigen litt, tilsett deretter egget. Kna til deigen henger sammen og ikke er klumpete.

Ta en liten klump av deigen og rull den ut, ca. 1-2 cm i diameter. Skjær ut gnocchiene dine med en kniv, ca. 1 centimeter brede.

Rull dem en etter en over en gaffel samtidig som du trykker lett på dem. Dette gir gnocchien struktur og gjør at den lettere absorberer sausen. Legg de ferdige gnocchiene på en plate som du dekker med polenta (for at gnocchien ikke skal sitte fast).

La dem tørke i 15-30 minutter. Så koker du dem i en stor kasserolle med saltet vann. Gnocchien er klar etter 2-3 minutter (når de flyter opp til overflaten).

BONUS-TIPS: Når du har kokt gnocchiene dine anbefaler jeg å steke dem i smør – det gir en god, sprø skorpe.

Buon appetito!

Mer fra Louise Laurenius

Topp 5 UNESCO-steder å besøke på en reise til Italia

Italia har i alt 53 steder som er på UNESCOs liste over...
Les mer