Har du smakt sicilianske kjøttboller med hvitvin, sitron og laurbærblader?

Har du prøvd å lage kjøttboller med hvitvin, laurbærblader og sitron?
Har du prøvd å lage kjøttboller med hvitvin, laurbærblader og sitron?

Hvis du ikke har smakt dem enda bør du etter min mening prøve disse alternative sicilianske kjøttbollene, som er svært vanedannende, så raskt som mulig. De er enkle å lage og inneholder mange klassiske, søritalienske ingredienser.

God fornøyelse og god appetitt!

Fakta:
Antall personer: 2
Tilberedning: ca. ½ time

Ingredienser:

  • 250 gr hakket kalv/svin
  • 50 gr revet pecorino-ost
  • 50 gr tørkede brødsmuler av lyst brød (eventuelt brødrasp)
  • 4 ss persille
  • ½ økologisk sitron, revet skall og saft
  • salt
  • 1 egg
  • 25 gr hvetemel
  • olivenolje
  • 1 glass hvitvin
  • 4 revne laurbærblader

Tilberedning:
Ha hakket kjøtt, ost, brødsmuler, persille, sitronskall og salt i en skål og bland sammen til en jevn farse. Tilsett egg og form farsen til plommestore boller. Vend dem med lett hånd i melet til de er dekket av et tynt lag.

Hell litt olje i en panne og stek bollene over jevn varme i ca. 10 minutter til de er lysebrune på alle sider. Rist pannen av og til så bollene ikke setter seg fast. Hell over all vinen, skru opp varmen litt og rist fortsatt pannen; denne gangen slik at vinen fordeler seg. La det koke gjennom til alkoholen er fordampet. Held over vann nok til at det akkurat dekker bollene og ikke hold igjen!

Tilsett laurbærbladene og la sausen simre til den er kokt inn og blir sirupsaktig. Tilsett nå sitronsaften og la det koke gjennom, men ikke for lenge – ellers blir sausen for tykk. Til slutt anrettes bollene med saus, sitronskiver og laurbærblader som pynt. Det er lekkert å servere sammen med en spaghetti (evt. fersk pasta) eller ovnstekte poteter.

Se alle våre feriehus og hoteller på Sicilia her

Variasjon:
Man kan eventuelt velge å steke bollene som «vanlige» kjøttboller og så presse litt sitronsaft over dem før servering.

Hvilken vin kan du drikke til?

Vår vinekspert Johan Seifert Teide gir deg her sine tips til hvilken vin du kan servere til retten:

Da det er snakk om lyst, gjennomstekt kjøtt i kombinasjon med sitron og hvitvin vil jeg anbefale en frisk hvitvin med en moderat fedme og et godt, friskt syreinnhold da vi er på Sicilia, og jeg vil gjerne ha en lokal vin til å akkompagnere maten. Jeg ville valgt en Grillo; en lokal hvitvinsdrue som har begynt å få noe popularitet på grunn av dens friskhet. Stilistisk kan den sammenlignes med Sauvignon Blanc da den har samme grunnleggende karakteristikk med en dominant fruktsyre og kraftig aroma.

Alternativt ville jeg fått tak i en hvitvin fra Etna som baseres på en drue som heter Carricante; den har også samme friskhed, men får en noe mer robust struktur da den dyrkes i vulkansk jord, gjerne en del høyere over havet og dermed i et kjøligere klima enn det vi vanligvis forbinder med Sicilia.

Buon Appetito!

Kunne du tenke deg å motta flere italienske oppskrifter?

- klikk her og meld deg på vårt nyhetsbrev som ikke bare inneholder tips om italiensk kokekunst, men også mange gode reisetips til en ferie i Italia!
Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Mamma Luisa

Prøv klippfisk på venetiansk vis

Har du smakt klippfisk på venetiansk vis før? Eller baccalà mantecato alla veneziana...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *