Historien om hvordan In-Italia ble grunnlagt

1050x700px Toppfoto til Bloginnlegg om IN-ITs historie1
La Limonaia ved Gardasjøen, som har vært på In-Italia.no siden starten

I år fyller In-Italia 20 år, 18. mai 2019. Siden 1999 har vi sendt nordmenn avgårde til alskens hjørner av landet vi alle elsker; Italia. Her får du historien om hvordan In-Italia ble til og et intervju med to av grunnleggerne, Filippo Filippeschi og Peter Lolle, som begge fremdeles jobbes hos In-Italia i dag.

Som så mange andre gode historier starter det med en drøm – og alkohol

Året er 1998. På Europeisk Reiseforsikrings kontorer i København arrangerer Filippo Filippeschi en fest for sin avdeling. Han er italiener, fra Toscana, og han har en drøm. Han ville lage et reisebyrå som kun selger reiser til Italia – det urørte og uutforskede Italia han kjenner så godt. Og han vil gjøre det via internettet, i en tid der alle andre reisebyråer ellers sender glossy kataloger i posten.

”Så vi er på denne festen. Et godt stykke ut på natten, da jeg hvert fall var pent beruset, spør Filippo om jeg vil være med”, forteller Peter Lolle, som sammen med Filippo Filippeschi og Asger Nordlund blir en av In-Italias tre grunnleggere. ”Jeg skulle ikke noe den helgen, så det kunne vi godt. Jeg har reist til Italia hele barndommen med foreldrene mine. Det var det landet jeg hadde det beste – eller faktisk det eneste – forholdet til som ung.”

De tre grunnleggerne ønsket å skape et reisebyrå som utelukkende solgte reiser på nettet – som de første i Danmark. De begynte å bygge opp en hjemmeside. Men det var ikke helt problemfritt.

90-tallet: Både internett og Italia var nytt territorium

Nordiske turister reiste til Italia på slutten av 90-tallet også, men landet var langt fra så populært som det er i dag. Noen av de store reiseselskapene arrangerte charterreiser til Nord-Italia, Gardasjøen og området rundt Roma, men blant skandinaverne hersket det en del fordommer om resten av Italia, som et hjemsted for mafia og kriminalitet.

”Samtidig er vi i tiden for den første IT-boblen. Alt som ble laget på nettet var på ene siden innovativt og spennende, men på andre siden også litt farlig. Vi hadde ikke en katalog man kunne bla i, alt lå kun på hjemmesiden vår. Vi hadde ikke røtter i reisebransjen, vi var bare glade amatører som gjorde ting på en annen måte.» forteller Peter Lolle.

Reisebyrå på privatadressen

Med andre ord møtte de en del utfordringer da In-Italia så dagens lys i 1999. En skepsis fra både andre aktører i reisebransjen og fra potensielle gjester, og en mildt sagt «håndholdt» måte å arrangere reiser på de første årene. Filippo Filippeschi forteller:

”Etter å ha besøkt hjemmesiden vår sendte de en mail. Eller ringte på alle mulige merkelige tidspunkter. Jeg har tatt telefoner kl. 01:00 på natten og kl. 07:00 på morgenen. Det var noen som tok bussen hjem til leiligheten min, som var vår offisielle adresse, der jeg satt og jobbet i støv og rot, fordi leiligheten holdt på å bli pusset opp. Men etter en kopp mokka-kaffe eller et glass vin bestilte de likevel. Så registrerte vi det direkte i databasen, mens Peter satt ved tastaturet og forsøkte å lage et mer brukervennlig system».

In-Italia er for de modige og nysgjerrige reisende

I motsetning til andre reisebyråer hadde In-Italia hoteller og innlosjering i samtlige Italias 20 regioner allerede fra dag én, og tilbød opphold hos små, selvstendige agriturismoer og hoteller. Og det var populært blant nordiske reisende.

”Vi hadde modige reisende som ville oppleve autentiske steder,” forteller Filippo Filippeschi og fortsetter; ”Vi solgte opplevelser, ikke status ved å ha bodd på det lekreste hotellet. Den gangen spurte ikke gjestene etter wi-fi, basseng eller aircondition. Vi fikk fatt i de 10%-ene av befolkningen som ville være de første på banen, og som ikke var redde for å prøve noe nytt.”

I samme periode får In-Italia tilknyttet en ordentlig grafiker, og etter at seks journalister dro på en annerledes og godt tilrettelagt pressetur til Sicilia, begynner noen av de danske avisene å skrive om det lille, italienske reisebyrået, som ikke er så lite lenger.

Adgang til det lokale Italia

Allerede i 2001 har In-Italia vokst 1100% og flytter ut av Filippos leilighet til det første skikkelige kontoret. Samme vinter kjører Filippo Italia på langs og tvers i en liten Fiat Punto Diesel for å finne enda flere av de autentiske og lokale reisemålene som er In-Italias varemerke.

Og det har vi fortsatt med siden da. Derfor er det i dag mange ferieleiligheter, hoteller og villaer å velge mellom når du bestiller din reise hos In-Italia. Fra Sardinia i vest til støvelens hæl, Puglia, i øst. Uansett om du vil stå på ski fra en fjellhytte Valle d’Aosta, bo med panoramautsikt over Amalfikysten eller nyte landlivets gleder på Sicilia, har In-Italia det perfekte feriehuset for deg.

Den røde tråden for alle stedene du finner hos In-Italia er fremdeles den visjonen Filippo Filippeschi hadde allerede i 1999. Et ønske om å gi skandinavere adgang til det lokale Italia:

”Et sted med utsikt over fjell, hav og vulkaner; ren luft og gode råvarer; og et møte med mennesker som ikke haster gjennom dagen, men som tar seg tid til å hilse på en venn eller beundre solnedgangen.”

Visste du: Toscana var In-Italias mest populære reisemål i 1999 og fremdeles er det i dag, 20 år senere? Da passer det bra at du akkurat nå kan vinne et opphold i Toscana i vår bursdagskonkurranse!

In-Italias bursdag: 20 år med reiser til Italia

In-Italia fyller 20 år 18. mai 2019. Derfor har vi samlet noen av våre fortellinger fra de siste 20 årene:

Hvordan var det for eksempel å reise i Italia for 20 år siden? 

Les hvilke to agriturismi en av In-Italias stamgjester anbefaler

Du kan også lese om tre feriehus som har vært med siden In-Italias første år – og som fremdeles er like aktuelle i dag! 

 

Tags fra artikkelen
Mer fra Emilie Fuglsang

In-Italias stamgjest anbefaler: To autentiske agriturismi

Kuno Vistrup elsker Italia. Det er ingen enklere måte å si det...
Les mer