Hva skal du velge: Sardinia eller Sicilia?

Fisker med hummergarn på Sicilia
Fisker med hummergarn på Sicilia

Ferien skal planlegges og spørsmålet melder seg: Hvor skal vi reise i år? Mange har lyst til å utforske en av de store italienske øyene, Sardinia eller Sicilia, og hvis du enda ikke har besøkt disse enestående øyene kan det være vanskelig å velge mellom de to. Jeg vil her kaste glans over begge øyene og hjelpe deg med å treffe det rette valget!

Sardinia

Sardinia er med sine 24.090 km2 Middelhavets nest-største øy. Øya ligger sør for franske Korsika og nordvest for Sicilia. I mange år har Sardinia vært de hippe italienernes foretrukne feriedestinasjon og det er det til dels fortsatt, men i løpet av de siste par årene har kjennskapet til øya vokst vesentlig, og den besøkes i dag av mange europeiske turister, deriblant også oss skandinavere.

Sublime sandstrender og uberørt natur
Øyas hovedattraksjon er utvilsomt naturen, de skjønne strendene og det krystallklare vannet. Størstedelen av Sardinias kyststrekning byr på svært gode bademuligheter. Mange steder er så innbydende at det minner om Karibia. Havet rundt Sardinia er meget velegnet til dykking og enkelte steder også til vindsurfing. En stor del av øya er ubebodd og du kan dermed nyte den uberørte naturen mens du beveger deg rundt på øya. Den mest kjente og eksklusive kyststrekningen er Costa Smeralda på den nordøstlige delen av øya.

Ogliastra-klipperne på Sardinien
Du finner fantastiske bademuligheter på Sardinia – her ved Ogliastra-klippene

Her finner du vidunderlig asurblått vann, hvite sandstrender og ganske mange turister, spesielt i august da italienerne selv tar ferie.

Kulturen og byene
Øya har mye mer å by på enn bare strand. Ut over de berømte og eksklusive for Sardinia nuraghi (kjegleformede tårn fra førhistorisk tid, sannsynligvis brukt som boliger eller festninger) og tombe dei giganti (på norsk «kjempenes graver»), finnes det en rekke hyggelige og stemningsfulle byer der du kan oppleve ekte italiensk-sardisk stemning, nyte de lune sommerkveldene i selskap med de lokale og et ypperlig måltid med tilhørende vin. Ønsker du å kombinere en badeferie med et opphold i en livlig og sjarmerende by anbefaler jeg at du besøker en av de følgende stemningsfulle kystbyene:

Bosa: Byen finner du ca. 45 km. sør for Alghero. Det er snakk om en forholdsvis liten kystby (ca.10.000 innbyggere), som bl.a. karakteriseres av Temo-elva som renner gjennom byen. I Bosa finner du mange hyggelige små gater, plasser og et pent utvalg av kafeer og restauranter. Til tross for byens beskjedne størrelse er den en særdeles livlig byi sommerhalvåret. Utenfor byen ligger en deilig sandstrand.

Les mer om Bosa her.

Cagliari: Byen er Sardinias regionshovedstad og ligger på den sørøstlige delen av øya. Den har ca. 165.000 innbyggere og er en livlig storby. Inne i den gamle bykjernen, som ligger høyt på en befestet klippe, er det tonnevis av middelhavsstemning, vakre torg og hyggelige gater. Her finner du imponerende monumenter, bl.a. et romersk amfiteater og den nydelige domkirken San Saturnino. I gangavstand fra sentrum finner du den deilige sandstranden Poetto. Ca. 55 km. øst for Cagliari ligger den hyggelige, lille badebyen Villasimius med en helt uimotståelig sandstrand. Det samme kan sies om stranden i Chia, ca. 50 km. sørvest for Cagliari.

Les mer om Cagliari her.

Alghero: Byen ligger på Sardinias vestkyst og er en av øyas større byer med et innbyggertall på ca. 44.000. Den har et livlig historisk sentrum med mange middelalder-monumenter, og er omgitt av lekre sandstrender. Siden middelalderen har den vært utsatt for Katalonisk innflytelse og omtales derfor ofte som «Italias Barcelona».

Alghero
Rundt byens sentrum går Algheros opprinnelige borgmur fra middelalderen som du kan følge på en gåtur…

Den gamle bydelen har et meget rikt handelsliv som er konsentrert rundt gaten Carlo Alberto. Rundt byens sentrum kan du gå langs vannet på Algheros opprinnelige borgmur fra middelalderen. Utsikten herfra over vannet mot vest til klippen Capo Caccia er fantastisk, ikke minst i solnedgangen.

Les mer om Alghero her.

Transport
Hvis turen skal gå til Sardinia anbefaler jeg at du alltid leier bil. Den offentlige transport er meget begrenset på øya, og du kan komme til å føle deg veldig bundet til ferieboligen din hvis du ikke har en bil tilgjengelig. Det er 3 internasjonale flyplasser på Sardinia ved henholdsvis Alghero, Cagliari og Olbia.

Sicilia

Sicilia er med sine ca. 25.771 km2 Middelhavets største øy. Øya prydes av vakker og frodig natur, lekre strender og mange herlige byer der du finner storslått arkitektur fra de viktigste epokene fra antikken frem til den normanniske perioden, middelalderen og barokken.

Byene
På nordkysten finner du øyas hovedby Palermo – et sant overflødighetshorn av severdigheter. Normannerne har satt deres tydelige preg på byen, best illustrert ved katedralen Il Palazzo dei Normanni. Byen byr også på monumenter fra bl.a. middelalderen og barokken. Palermo er støyende og kaotisk, men oser av autentisk vitalitet og har sin helt egen sjarm. I Palermo finner du også operahuset Teatro Massimo som noen gjerne husker fra den siste Godfather-filmen. Hvis du er i byen bør du ikke gå glipp av et besøk på det store gatemarkedet like ved på sentralbanestasjonen. Her finner du et enormt utvalg av frukt, grønt, brød, kjøtt og fisk.

I Siracusa, ca. 65 km. sør for Catania, finner du imponerende ruiner fra antikken, byens storhetstid, deriblant Det Greske Teateret og Latomierne, som er de steinbruddene der byggematerialene til Siracusas utvidelse ble hentet ut i antikken.

Det græske teater i Siracusa
Det greske teateret i Siracusa

Her finner du den sagnomsuste grotten Orecchio di Dionisio («Dionysos’ øre»), der det sies at tyrannen Dionysos kunne høre alt grottens fanger snakket om, selv når de hvisket.

Catania ligger på Sicilias østkyst ved foten av vulkanen Etna og er utvilsomt en av øyas aller flotteste byer. Byen ble grunnlagt av grekerne, og ble på 1600-tallet ødelagt først av et utbrudd fra Etna og senere, i samme århundre, av et voldsomt jordskjelv. Byen ble gjenoppført i barokkstil – den stilarten der i dag dominerer i byen.

Naturen
Naturen på Sicilia er variert og frodig, og preges av skog, fjell og strand. Vulkanen Etna kneiser på øyas østlige del, vest for Catania. Man har heldigvis lagt meget vekt på naturbeskyttelse her, og det finnes i dag fire store, beskyttede naturreservater på øya; Lo Zingaro, Etna, Nebrodi- og Madoniefjellene, samt Alcantara-elva.

Strendene
Hele øya rundt finner du deilige strender og hyggelige badebyer: Cefalù, San Vito Lo Capo, Castellammare del Golfo og Sampieri er bare noen få eksempler på herlig bystemning kombinert med deilig sandstrand. Vannet har generelt sett en fin kvalitet, men kan ikke helt måle seg med den ekstreme renheten og klarheten du finner ved de sardiske kystene.

Transport
Den offentlige transporten fungerer stort sett ganske bra på Sicilia. Det går tog til de fleste større byene, og det er bussforbindelser til/fra de fleste av øyas vesentligste byer. Det er 3 internasjonale flyplasser på øya ved henholdsvis Palermo, Catania og Trapani.

Cefalù
På hele Sicilia finner du deilige strender og hyggelige badebyer, her Cefalù…

Hva skal du så velge – Sardinia eller Sicilia?

Det er mye, mye mer å si om begge øyene. Men jeg håper at denne korte skisseringen av karakteristikker og forskjeller mellom Sardinia og Sicilia har gjort det lettere for deg å velge mellom de to øyene. Grovt sagt er budskapet mitt at hvis du drømmer om en badeferie i vakre og autentiske naturomgivelser, gjerne krydret med litt hyggelig byliv er Sardinia perfekt for deg.

Hvis det derimot er kulturen og historiens sus som frister vil min anbefaling være Sicilia, der en badeferie lett kan kombineres med imponerende natur, by og kultur.

Les mer om Sardinia eller Sicilia her

Hvis du er interessert i å vite mer om en ferie på Sardinia kan du se alle våre ferieboliger og hoteller på Sardinia her. Hvis du derimot er mer interessert i å vite mer om mulighetene for å tilbringe ferien på Sicilia kan du se alle våre ferieboliger og hoteller på Sicilia her.

Du er også hjertelig velkommen til å ringe oss på 239 60 873 hvis du har spørsmål om ferier på én av de to øyene, eller skrive til oss her.

Tags fra artikkelen
,
Skrevet av
Mer fra Marie B.

Sommerhilsen fra Gjøkeredet i Toscana

Vår kollega Marie, som er på ferie i det østlige Toscana, har sendt...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *