Hviler det en forbannelse over Isola la Gaiola?

Isola la Gaiola utenfor Napoli er ikke bare vakker - den sies også å være forbannet...
Isola la Gaiola utenfor Napoli er ikke bare vakker - den sies også å være forbannet...

Når jeg reiser rundt i Italia forundres jeg alltid over alle de skjulte skattene jeg finner på min vei. Italia forbløffer meg gang på gang – og uansett hvor jeg befinner meg i landet blir jeg positivt overrasket.

Isola la Gaiola er akkurat et slikt sted – en skjult skatt i Napolibukten som består av to mindre øyer plassert noen få meter fra hverandre, sammenkoblet via en bro. De to øyene er av samme størrelse; den ene har alltid vært øde, mens den andre huser en gammel villa som har vært bebodd gjennom store deler av 1900-tallet. Isola la Giaola ligger kun cirka 30 meter fra fastlandet utenfor kysten Posillipo, tett på Napoli, midt i Parco Sommerso di Gaiola – et beskyttet naturområde på 42 hektar.

Historien om Isola la Gaiola

Napolitanerne kaller ikke øya for Isola la Gaiola, men for Isola Maledetta, som betyr «den forbannede øy». Hvorfor, kan man spørre seg – for hvordan kan et så vakkert sted være forbannet?

Isola la Gaiola
Det er vanskelig å forestille seg at et så vakkert sted som Isola la Gaiola skulle være forbannet – men det er akkurat det ryktene sier…

Faktum er at til tross for at øya kan fremstå som en perfekt destinasjon for avkobling, forteller de historiske legendene en helt annen historie. I disse legendene ansees Isola la Gaiola for å være forbannet, for nesten hver eneste person som har bodd i villaen har gått en tidlig død i møte. På slutten av 1800-tallet bodde det en eremitt på øya som ble kalt for Il Mago, «magikeren». Og kanskje det var han som la en forbannelse over øya, for etter ham har det bare gått nedover! Serien av uheldige hendelser begynte rundt år 1920, da villaen var bebodd av Hans Braun, som senere ble funnet myrdet på øya, innrullet i et teppe. Kort tid etter døde også hans kone, Elena von Parish, da hun var på vei til øya i gondolen som koblet øya med fastlandet. En kobling brast og Elena druknet i havet. Neste eier av villaen var Otto Grumbach, som døde av hjerteslag mens han oppholdt seg på øya.

Og tragediene slutter ikke her. på 50-tallet bodde Maurice Sandoz, eier av et apotek, på øya, men han endte sine dager på en psykiatrisk klinikk der han begikk selvmord, overbevist om at han ville gå konkurs. Noen år senere kjøpte Gianni Agnelli, som på det tidspunktet var sjef for bilfirmaet Fiat, villaen på Isola la Gaiola, og ikke lenge etter begikk hans eneste sønn selvmord, noe som etterlot Gianni Agnelli uten en arving. Gianni begynte da å lære opp sin nevø, Umberto Agnelli, slik at han kunne ta over firmaet, men Umberto ble rammet av en sjelden for for kreft og døde i den unge alder av 33. Neste kjøper av øya var multi-milliardæren Paul Getty, som gjennomført handelen kun kort tid før barnebarnet hans ble kidnappet. Den siste eieren som forsøkte å temme Gaiola var Gianpasquale Grappone… som endte opp i fengsel da forsikringsselskapet hans gikk konkurs.

Isola la Gaiola i dag

Så å si at Isola la Gaiola er forbannet er heller en underdrivelse! I dag eies ikke villaen av noen private eiere, muligens fordi den er så forfallen, men mest på grunn av overtro. I stedet er øya en del av den beskyttede naturparken Parco Sommerso di Gaiola, som drives av foreningen Centro Studi Interdisiplinari Gaiola, og stedet som så lenge var forbannet, har i dag blitt forvandlet til et paradis for naturelskere og badeløver.

Isola la Gaiola 3
I dag er Isola la Gaiola et populært badeparadis for napolitanere og andre besøkende…

Men det gjelder å være tidlig ute, og utruste deg med stor tålmodighet, hvis du vil nyte klippene og havet ved Isola la Gaiola. Siden stedet er et beskyttet naturområde med plassmangel slippes det kun inn 100 besøkende i parken av gangen. For å sikre din plass må du stå i kø i cirka 2 timer før åpningstid – noe som kan være en utfordring under Napolis stekende sol. Når du har kommet frem til inngangen overleverer du ditt ID-kort (pass, førerkort eller lignende) i bytte mot inngangsbilletten. Den beholder du til du bestemmer deg for å forlate parken. Det slippes ikke inn noen nye personer før en person er dratt hjem, så ventetiden kan bli lang.

Isola la Gaiola 4
Smør deg med tålmodighet hvis du vil besøke Isola la Gaiola – for ikke å glemme solkremen!

Men hvis du vil bade på et sagnomsust sted i fantastiske naturomgivelser er det verdt ventetiden!

Interessert i en ferie til Napoli?

Hvis du er interessert i en ferie til Napoli-området, der du blannt annet kan oppleve øya Isola la Gaiola, bør du ta en titt på våre hoteller og feriehus i Napoli her.

Jeg vil også anbefale deg å lese min kollega Mitzis artikkel om storbyferie i Napoli her, der du kan få et par tips og gode råd til en ferie i Napoli, eller Mamma Luisas deilige oppskrift på La Pizza Napolitana – en klassisk, napolitansk pizza – her.

Tags fra artikkelen
,
Mer fra Louise Laurenius

Oppskrift på malfatti…eller heter det gnudi?

Har du noensinne hørt om gnudi? Ordet kommer fra det italienske ord nudi som...
Les mer