Hvilken betydning har marmor i Italia?

Historien har vist at marmor har utallige bruksmuligheter. Marmor brukes ikke kun til kunstneriske statuer og gulvbelegging i adelige hjem. Dette harde og kalde naturmaterialet har betydd mye for Italia, ikke minst for marmorbyen Carrara.

Jeg starter med å fortelle tre interessante anekdoter om marmor, og fortsetter med å rette fokus på naturmaterialets allsidighet. Jeg håper det kan gi deg inspirasjon til din neste tur til Italia, kanskje i marmorens tegn?

Italienske marmor-anekdoter

1. En av verdens mest kjente marmorstatuer må utvilsomt være Michelangelos David fra 1504, som står på Accademia-museet i Firenze. På grunn av dens skjønnhet og popularitet har det dukket opp et ukjent antall, både gode og dårlige, etterligninger verden over, hvor de kan oppleves i vidt forskjellige kontekster: i Danmark kan den f.eks. oppleves på Langelinie i København og i Almindingen på Bornholm, og i Firenze finner man kopier på Piazza della Signoria og Piazzale Michelangelo.

Marmorstauen David af Michelangelo
Michelangelos marmorstatue David fra 1504, som står på Accademia-museet i Firenze

Se alle våre ferieboliger og hoteller i Firenze her

2. Byen Carrara har siden 1800-tallet været en høyborg for anarkister. I mange tiår var det ikke uvanlig at jentene i byen ble døpt Anarchia, og i 1985 bestemte bystyret at det skulle reises en statue av Gaetano Bresci, som i 1900 drepte Italias konge, Umberto I.

3. De fleste Firenze-beundrere kjenner til Neptun-fontenen på Piazza della Signoria til venstre for rådhuset Palazzo Vecchio. På 1500-tallet vant den ukjente skulptøren Bartolomeo Ammanati konkurransen om å utføre marmorfontenen. Da den sto ferdig ble Ammanati anklaget av selveste Michelangelo for å ha ødelagt den fine marmorblokken som var nøye utvalgt til prosjektet.

Marmorpuss

Ut over bruken av den rent naturskapte marmoren har italienerne, helt siden de bygde Pompeii i år 600 f.Kr., behandlet veggene, gulvene og de ”romerske badene” med marmorpuss, også kalt Stucco Lustro – Det lysende puss. Og det er det! Med marmorpuss kan man overgå naturen og skape akkurat den fargen og teksturen man ønsker. Man kan oppnå forskjellige grader av glans i overflaten avhengig av hvilken størrelse kornene i pussen har.

Det kan sees, og det kan merkes – pussen er glatt, kjølig og kan bli speilblank. Fremgangsmåten kan virke enkel, men den krever krefter og intensjon. Pussen påføres med stålsparkler i flere tynne lag, og glittes opp i det siste laget for å få sin skinnende overflate, som minner til forveksling om ekte marmor.

Marmorstatue i Rom
Historien har vist at marmor har et utall av bruksmuligheter i Italia, men statuene er blant de flotteste av dem..

Du kan bl.a nyte synet av flotte marmorpussede vegger i Christiansborg Slottskirke i København.

DNA-kart over marmor

Marmor er et av de hardeste og kaldeste naturmaterialene som brukes i italienske hus, og samtidig er det et meget delikat materiale. Og foruten at denne dyrebare, historiske steinen kan være vanskelig å vedlikeholde, så kjenner arkitekter til ennå et problem som relaterer seg til den flotte marmoren: Det kan være vanskelig å finne stykker som matcher den eksisterende marmor i tilfelle det er behov for en erstatning. Det italienske firmaet, Technotiles, har utviklet en marmorflis de kaller for Luce di Carrara (“Carraras lys” etter marmorbruddet ved Carrara), som katalogiseres elektronisk så snart de er skåret til.

Dette betyr at hver eneste fargenyanse, variasjon i mønstret, mengde og retningen på årene i steinen m.m. noteres ned til minste detalj, så man kan identifisere marmorens DNA via en strekkode. Derfor kan man nå matche tidligere kjøpte marmorfliser eller få et identisk match til den marmorflisen man har utsett seg i en katalog. Dessuten har de fremstilt et beskyttende produkt, som letter rengjøringen av marmoroverflater.

Marmor-modnet spekk fra Colonnata (Lardo di Colonnata)

Hvis ikke du tror at rent svinefett kan være en utsøkt delikatesse, bør du legge veien forbi den lille byen Colonnata i marmorfjellene over den nordlige Toscanske kysten. Her kommer noe av verdens flotteste og reneste marmor fra, men også delikatessen Lardo di Colonnata, som har historie tilbake til Middelalderen.

Marmor
Naturskapt marmor fra Italia er kjølig, klart og rent…

Marmorarbeiderne bodde ute i bruddene i månedsvis den gang (og det gjorde de faktisk til langt opp i 1900-tallet), så de trengte å ta med seg matvarer som både kunne holde seg i lang tid, og gi mye næring. Til dette formålet var det nøye preparerte svinefettet ideelt. De store stykkene spekk krydres med hvitløk, rosmarin, nelliker og flere andre krydderurter (blandingen varierer fra produsent til produsent), og så legges de i store marmor-karr med massevis av salt. Her modner de et sted mellom seks og ti måneder, og i august er de klare.

Det finnes kun 12 produsenter av den ekte Lardo di Colonnata, og de følger nøye de strenge reglene for produksjonen. Spekket må ikke tilsettes noen som helst form for konserveringsmidler eller andre smakstilsetninger enn de tradisjonelle, naturlige krydderne. Resultatet er fantastisk og smelter på tungen mens det frigir fantastiske aromaer. Prøv et par tynne skiver på litt ristet brød, eventuelt med en skive frisk tomat på, som man gjør i Colonnata. Hvert år holdes det en fest for det nye Lardo i Colonnata.

Velkommen til oss i Escapeaway. Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Pluss at du kan velge blant våre nøye, utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt

>>> Les mer om Escapeaway

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Marmorfjellene

>>> Les mer om Italia

Tagger fra artikkelen
,
Skrevet av
Mer fra Marie B.

De beste strandbuktene i Italia

Leter du etter noen flotte og fredfylte strandbukter der du kan svømme, sole...
Læs mere