Hvordan feires julen i Italia?

Jul i Italien
Jul i Italien

Dersom du forventer å oppleve mandel i grøten, julenisse og dans rundt juletreet under din julevisitt i Italia må du nok tenke om igjen. Italienerne feirer nemlig ikke julen på samme måte som oss i Skandinavia.

Vi i Norge har som kjent et hav av juletradisjoner med julekalendere, adventsstaker, nisser, adventskos og hjemmebakst, mens italienerne har et annerledes forhold til julen. Det er riktignok en høytid, men mystikken og forventningen barn og barnlige sjeler opplever i tiden opp mot jul i det kalde nord, er et ukjent fenomen i Italia.

Pass på!

Noen av våre tradisjoner kan faktisk ha den motsatte effekten i Italia. Tar du for eksempel med et kalenderlys i vertinnegave kan det være at gesten din ikke får helt den ønskede effekten. Italienerne har nemlig som regel ikke stearinlys i hjemmet slik vi har i Norden, fordi de forbinder lysene med livets dystre sider; død og begravelse.

Jul i Rom
Juletreet har en sentral plass i Italia og står gjerne på landets torg og plasser – her ved Colosseum.

Julekrybben og juletreet

I et katolsk land som Italia har Jomfru Maria og Jesu fødsel stor betydning. Derfor finner du en stor julekrybbe, eller på italiensk «presepe», i alle italienske kirker i desember måned. De fleste italienske hjem har også deres egen julekrybbe. Juletreet har også en sentral plass og står gjerne på byens torg og plasser. I hjemmene står det gjerne et lite juletre med elektriske lys.

Julen

Julaften er det tradisjon for at man går til midnattsmesse. Etterpå går mange unge på barer og diskoteker. Men selve julen feirer de først om morgenen den 25. desember. 1. Juledag møtes alle i familien som regel hos besteforeldrene eller hos den i familien som har det største spisebordet, for her skal det spises! Kokkene i familien har holdt på med tilberedningen av forrettene og den gode lasagnen i flere dager (i mange familier er lasagne typisk julemat) – og så kommer det flere forskjellige kjøttretter, grønnsaker og salat… og kake eller en annen form for dessert til slutt.

Panettone
Julekaken panettone skal serveres 1. Juledag ifølge italiensk tradisjon

Etter denne matorgien som ofte består av 7-8 retter skulle man tro at desserten ville være en verdig avslutning. Men nei – nå kommer panettonen på bordet! Den tradisjonelle julekaken skal kun serveres 1. Juledag. For at skylle panettonen ned fyller man champagneglassene med spumante (den søte utgaven) og selv barna får lov til å drikke sammen med de voksne! Etter et så overdådig måltid setter familien seg til å spille kort eller bingo. Festen slutter som regel ved syv-åtte tiden.

Få Mamma Luisas oppskrift på julekaken panettone her

2. Juledag er «familiefri» dag. Noen holder seg hjemme, andre besøker venner for enda et festmåltid med like mange retter og nok en panettone man skal kjempe seg gjennom. Samme, nesten religiøse, rituale gjentar seg altså med andre aktører og en annen kulisse. Mange unge går på byen på kvelden 2. Juledag.

Juleferie

Mange italienere drar på skiferie i Alpene eller Appenninene i julen. Men det krever nok at man har en god økonomi siden prisene stiger voldsomt i denne perioden.

Skiferie i Italien
Mange italienere drar på skiferie i Alpene eller Appenninene i julen

De mest kjente byene er Cortina d’Ampezzo, Courmayeur og Madonna di Campiglio, for ikke å glemme Sestriere og Cervinia – de to sistnevnte passer best til et ungt publikum da det har mange skifasiliteter. Alpebyene er veldig hyggelige, og noen italienere drar faktisk dit for å finne kosen og varmen som kjennetegner julen vi er så heldige å ha i Skandinavia.

Interessert i en skiferie i Italia? Les mer om de forskjellige mulighetene her.

La Befana

Juleferien varer vanligvis helt fram til etter nyttårsaften, og for de som har mulighet for det helt frem til 6. januar, som er la Befana. Sagnet forteller at la Befana – en gammel, stygg, men gavmild kone (en hekselignende skikkelse) – kommer inn i de italienske hjemmene for å gi barna godteri i strømpene på Helligetrekongers natt.

Tradisjonen om Befana er så grunnfestet i den italienske kulturen, og en så viktig del av julen, at mange barn tror at Julenissen og la Befana er mann og kone.

Kanskje det frister med en kjapp jule- eller nyttårsferie i Roma?

Da anbefaler jeg å besøke denne siden der du kan se alle reiser til Roma, inkludert utvalgte hoteller og ferieleiligheter i byen.

Tags fra artikkelen
,
Skrevet av
Mer fra Mitzi

Vakker natur og fantastiske sandstrender i Capo Vaticano

Capo = hoved. Vaticano = Vatikanet. Nei, det er ikke snakk om Vatikanets hovedsete...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *