Hvordan gjør man en «bella figura» i Italia?

Hvordan oppfører man seg best som turist i Italia?
Hvordan oppfører man seg best som turist i Italia? Få et par gode tips nedenfor

Kjenner du de uskrevne reglene i Italia? Hvordan oppfører man seg? Hvor skal man sitte og nyte sin panino? Hvordan går man kledd?

Italia har, som alle andre land, regler og lover, men enda viktigere har de et hav av uskrevne regler, normer og tradisjoner som skal respekteres.

Italienerene er et meget hjertevarmt folk, men de er også godt lei av «uoppdragne» turister. Romas borgemester, Virginia Raggi, har hevet bøtene i hovedstaden slik at man nå kan få bøter på €40 – €240 for å plaske i fontener, sitte på monumenter eller la hunden drikke av fontenen.

I Firenze er det største problemet at folk bruker kirketrappene til å ha piknik på; derfor har de nå satt igang med et litt annet tiltak. To ganger daglig blir trappene spylt med vann og såpe av kommunalarbeidere med store vannslanger.

Men nå må du ikke bli skremt helt bort fra Italia, så jeg har samlet en rekke tips nedenfor for å hjelpe deg med å gjøre en bella figura, slik at du nesten går i ett med de lokale.

Antrekk

Italienere er opptatt av stil og liker å se bra ut når de spaserer rundt i byen eller går i kirken. På samme måte setter de også pris på at andre er velkledde. Det må ikke nødvendigvis være Gucci eller Armani, men man skal gjerne ha gjort seg litt flid før man går ut i byen. Ta derfor med et par gå-i-byen-kjoler og kirke-kjoler – og spar sandalene med tennissokker og t-skjortene til stranden eller fotturen i fjellet.

Italiensk tøjstil
Italienerne setter pris på at man er velkledd

Det er ikke bare et spørsmål om velkleddhet da det er mange kirker og klostre der man ikke kan ha bare skuldre eller korte shorts, skjørt og kjoler på, så hvis du planlegger å besøke et par kirker underveis gjør du lurt i å pakke et par sommerbukser og et sjal eller en trøye med i kofferten, selv om værmeldingen varsler 33 grader.

Italienske gloser

Et par italienske gloser kan virkelig gi de lokale et smil om munnen og innsatsen blir satt god pris på. Det vil ikke si at du må gå på intense italienskkurs før ferien, men hvis du bare lærer deg et par av de viktigste glosene som grazie, scusi, buongiorno, buonasera og ciao, så kommer du langt.

Les mer om vår gratis glose-ordbok til Italia-ferien her

Personlig mener jeg at det også er viktig å kunne bestille to øl og et kaldt glass hvitvin, men det er jo en smakssak.

Parlør på italiensk
Det er godt å kunne noen italienske gloser på ferien

Mat og kaffe

Italienerne elsker deres mat og vin! Så da er det naturlig nok mange traditioner og normer man bør være klar over her også.

Vi starter med kaffen. Det heter ikke en latte (for da ber du kun om et glass melk); det hedder caffellatte! Cappuccino og caffellatte drikkes kun til frokost og på formiddagen. Hvis du skal ha en kaffe etter for eksempel middagen bestiller man en espresso. Og så drikkes den kun på kaféer; det er ikke normalt å ta en kaffe med seg i pappkrus i Italia.

Les mer om den italienske kaffekulturen her

Det er heller ikke normalt å spise mat eller is på gaten; man setter seg ned og nyter den i fred og ro. Generelt bør alle senke tempoet et par hakk og ta livet med ro når man kommer til Italia.

Det meste tar bare lengre tid og man skynder ikke på den eldre damen som fumler med pengene ved kassen eller servitøren som bare skal hilse på en bekjent på gaten.

Kaffe i Italien
Italienerne har deres helt egen kaffekultur

Det er mange retter som kan bestilles på restaurater; antipasti, pasta, secondo og dolce. Det er greit å hoppe over en eller to retter, men det er ikke populært å bare bestille en pastarett. Og når vi snakker om pasta så tar man aldri parmesan på fiskepasta og det er ikke noe som heter spaghetti bolognese; det heter spaghetti al ragù di carne.

På kvelden spiser de lokale alltid først etter kl. 20. Før det er det fortsatt for varmt. Derfor opplever man også ofte at restaurantene først åpner rundt kl. 19:30. Butikkene stenger ofte mellom kl. 13 og 16 lukker butikkerne ofte mellem 13 og 16, og det er da kaféer og restauranter åpner for lunsjservering.

Betaling og tips

I Italia foretrekkes det alltid at man betaler med kontakter, men flere og flere steder tar også kort, men kun på større beløp. Skal du ha en kopp kaffe, en is eller en avis er det altså frem med kontantene. Og det samme gjelder når man gir tips – det gjør man kun med kontanter!

Cafe i Italien
Det er god skikk å gi tips på en italiensk kafé

Det fører oss videre til det evige spørsmålet som dukker opp når man besøker nye land; hvor mye gir man i tips? I Italia gjør det servitører og sjåfører meget glade hvis man gir litt ekstra. Som hovedregel kan man på kaféer og restauranter regne med å gi ca. 10 procent av prisen, og i taxier runder man opp et par euro.

Til slutt vil jeg bare minne deg på at det altså er strengt forbudt å bade, plaske eller drikke vann fra de mange fontenen, og det er ikke spesielt populært at man sitter på monumenter eller kirketrapper.

Jeg håper du tar med deg noen av disse gode vanene på ferien, så kan du gjøre en bella figura og nyte ferien.

Buona vacanza!

Reiser til Italia

Er du på utkikk etter et godt sted å bestille din neste reise til Italia? Du kan trygt, enkelt og billig bestille din reise til Italia online her. Her kan du både søke på fly til Italia, hoteller og feriehus i Italia, og leiebil i Italia ved å benytte søkemotoren vår.

Skrevet av
Mer fra Kristine

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *