Hvordan lage tiramisù

Tiramisù
Tiramisù er nok det nærmeste man kommer en italiensk kult-dessert...

Er du glad i søte desserter? Tiramisú er kaffedesserten som samtlige italienske regioner hevder å være forfedre til.

Hvis du leter i historiebøkene etter opprinnelsen til denne lekre desserten med noter av kaffe og søtlig mascarpone, ender du nok opp med en liste over alle regionene i Italia da samtlige påstår de har retten til å kalle oppskriften deres. Piemonte mener den stammer fra deres region på grunn av Savoiardi-kjeksene, som også kalles Lady Fingers. Lombardia hevder den stammer fra deres område på grunn av mascarponens opprinnelse i regionen – og slik fortsetter det.

Hemmeligheten ligger i følge flere kilder i bruken av likøren – mer spesifikt hvilken brennevin som brukes, for det avhenger igjen av hvilken region desserten tilberedes i: Marsala (Sicilia), Amaretto (Lombardia), kaffelikør, Vin Santo (Toscana), rom, konjakk, whisky…

Tilberedning:

Antall personer : 6
Tilberedningstid : ca. 1 time + min. 2 timer på kjøl

2½ dl fløte
4 past. eggeplommer
100 g melis
1 vaniljestang, frø
2 flak husblas
250 g mascarpone
1 kopp mokka eller en sterk kopp amerikansk kaffe
litt likør, jeg anbefaler rom
saft av ½ økologisk sitron
ren kakao
24 Lady Fingers, også kalt Savoiardi-kjeks

Pisk fløten til en lett og lekker krem. Bløtgjør husblasen i rikelig med kaldt vann. Pisk eggeplommene sammen med vaniljefrøene og melisen til en god eggedosis. Tilsett mascarponen. Varm husblasen i en gryte over svak varme. Ta litt av mascarponeblandingen, maks 1 dl., og rør det godt sammen med husblasen mens den er lunken. Vend husblasblandingen i den resterende mascarponeblandingen. Deretter vendes kremen og mascarponeblandingen forsiktig sammen.

La det hvile en stund på kjøkkenbordet, mens du blander kaffe, likør og sitronsaft sammen. I denne smaksrike væsken dyppes alle Lady Finger-kjeksene. Kaken samles ved å legge et lag Lady Fingers i bunnen av et serveringsfat, før de drysses med kakaopulver, deretter tilsettes et passende lag mascarponekrem. Dette gjentas til hele kaken er samlet. Jeg anbefaler to lag av hver.

Tiramisùen stilles til kjøl i minimum to timer, gjerne i fryseren, før det drysses et siste lag med kakaopulver på toppen før servering. Da dette er en kraftkar av en dessertkake kan det anbefales å kombinere smaksopplevelsen med litt kaffe til – eventuelt en kjølig dessertvin av det mindre søte slaget.

TIPS: Hvis du ikke har en liten sil kan du alltids bruke en te-sil til å drysse kakaopulveret på med så lenge den har passende store eller tilstrekkelig små hull.

Buon appetito!

Kunne du tenke deg å få tilsendt flere italienske oppskrifter?

- klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt
Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Mamma Luisa

Panettone – julekake med kandisert frukt og rosiner fra Lombardia

Opprinnelig er denne kaken en juletradisjon fra Lombardia og anses som et...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *