Hvordan tar italienerne ferie?

Ferie i Italia
Strand, sol og avkobling - slik ser ferien ut om italienerne selv får bestemme. Finn ut hvor, når og hvordan de tar ferie i denne artikkelen.

Jeg flyttet ned til Milano for snart fem år siden. Jeg hadde aldri vært i byen før, kun på gjennomreise, og forventet å komme frem til en metropol – jeg hadde jo hørt så mye om hvor livlig Milano skulle være med sine motestrøk, utallige restauranter og fargerike natteliv. Men. Jeg ankom midt i august – med andre ord midt i den italienske fellesferien – og Milano virket som en spøkelsesby. På dørene til annenhver butikk og restaurant hang det lapper som sa ”Chiuso per ferie, ci vediamo a Settembre” (feriestengt, vi sees i september), og jeg måtte bare smøre meg med tålmodighet og tvinne tomlene i varmen, og vente på at livet skulle komme tilbake til byen.

Når tar man ferie i Italia?

Dette sier en hel del om hvordan italienerne selv tar ferie – høysesongen er rundt 15. august da man feirer høytiden Ferragosto, og det er absolutt ingen som vil feire denne høytiden i en kvelende varm storby, så alle stikker til havet. Derfor kan du forvente deg at strendene langs den nesten 7500 km lange italienske kystlinjen kommer til å fylles til randen, både ukene før og etter Ferragosto.

tom stad rom
Om du besøker en av Italias storbyer i august kan du forvente å se mange stengte butikker og restauranter, og at gatene ligger øde. (Med unntak av Roma; der kan du fortsatt forvente deg store turistgrupper).

Når det kommer til italienerne og deres feriepreferanser så er det tydelig at de har et favorittland å reise i: Italia. Ja, du leste rett. Kanskje uttrykket «borte bra, men hjemme best» har hatt så stor innvirkning på italienerne at de velger å bli hjemme, selv i ferien? Ifølge Istat (Istituto Nazionale di Statistica – Italias svar på Statistisk Sentralbyrå) velger tre av fire italienere å reise til en destinasjon innenfor de italienske grensene på sommerferie. TripAdvisor Summer Vacation Value Report avslører også at på listen over italienernes favorittreisemål for sommeren finner vi hele seks italienske destinasjoner på topp 10 (San Vito Lo Capo på Sicilia; Villasimius og San Teodoro på Sardinia; Gallipoli og Porto Cesareo i Puglia, samt hovedstaden Roma i Lazio).

apulien hav
At Puglia, med sitt krystallklare hav, har blitt populært blant italienerne selv er ikke så merkelig…

Sicilia, Sardinia og Puglia topper ferielisten

At akkurat Sicilia, Sardinia og Puglia topper listen er kanskje ikke så merkelig. I samme undersøkelse fra Istat fremgår det at hovedårsaken til at italienerne drar på ferie er for å “staccare la spina dalla routine quotidiana” (fritt oversatt til ”komme seg bort fra hverdagens rutiner”) – og hvor kan man vel bedre gjøre det enn på de italienske øyene, og den italienske hælen, der solen skinner sterkest, strendene ansees for å være blant de vakreste i Europa, og smakene fra råvarene er om mulig enda mer intensive – noe som bidrar til et fantastisk lokalt kjøkken? Jeg forstår godt deres valg. Om du vil prøve å lage en siciliansk spesialitet hjemme på ditt eget kjøkken finner du oppskriften på Cannoli Siciliani her. Mens 48 % svarte at de ville komme seg bort fra hverdagslivet, svarte 33 % at de drar på ferie for å tilbringe mer tid med nære og kjære. At familien tar stor plass i den italienske kulturen er et faktum – til og med på ferien. Mange italienere eier et sommerhus ved havet og tar med seg hele familien (inkludert kusiner, tremenninger og svigerforeldre…) til samme plass år etter år.

mormor barnbarn
Å tilbringe tid med familien – og det inkluderer alle generasjoner – er viktig i Italia, også på ferien.

Men 40 % svarer også at de drar på ferie for å lære seg noe nytt og oppdage nye steder, noe som kanskje er grunnen til at kulturbyer, samt de fjellrike regionene, blir stadig mer populære. Summa summarum, så er det ikke så store forskjeller mellom oss nordmenn og italienerne når det handler om hvorfor vi drar på ferie. Vi trenger alle å koble av med jevne mellomrom. Men som turist i Italia bør du være oppmerksom på at strendene er fulle langt inn i september, og at det finnes bedre tider å besøke de italienske byene enn midt i august. Om du vil lese mer om italiensk kultur og tradisjoner finner du mange artikler om akkurat det i kategorien «Folk og tradisjoner» her på bloggen.

Tags fra artikkelen
, ,
Mer fra Louise Laurenius

Nyt utsikten over Santa Margherita Ligure fra bassenget på takterrassen

Vekkerklokken røsker meg ut av drømmeland med et rykk. Det tar noen...
Les mer