Hyggelige julemarkeder i Italia

Julemarked
Julemarked i Italia. Foto: Matteo Paciotti, CC BY 2.0.

Du vil sent glemme et besøk på et italiensk julemarked, enten det er på Piazza Navona midt i Roma eller ute i en av de mindre, mer ukjente landsbyene. Gled deg til å gå på oppdagelsesferd blant sirlig utførte julekrybber og utallige boder med lekre saker som vil gi deg vann i munnen.

Julemarkedene i Italia er ikke bare stemningsfulle, men gir deg også en unik sjanse til å stifte nærmere bekjentskap med lokale delikatesser og kunsthåndverk. Selv om der er flest julemarkeder i den nordlige delen av landet, kan du finne dem i stort sett hele Italia frem til 6. januar 2018. Nedenfor kan du se et lite utvalg av markedene, som nærmest er garantert å sette deg i julehumør.

Julemarked i Bolzano
Julemarkedet i Bolzano.

Bolzano – Piazza Walther

Det største italienske julemarkedet i Syd-Tirol, og etter manges mening et av de hyggeligste i Italia.  I år finner du som alltid de 80 bodene på Piazza Walther i hjertet av Bolzanos gamle bykjerne.  Her er det tradisjonen tro pyntet etter alle kunstens regler, og duften av gløgg (vin brulé), ristede kastanjer og fersk julebakst brer seg i de sjarmerende middelalder-gatene. Det er også utstillinger av kunsthåndverk og underholdning for barn med et mini-tog, en karusell og et dukketeater.

Panettone
Prøv et stykke panettone; julekaken med kandisert frukt og rosiner som opprinnelig stammer fra Milano. Foto: N i c o l a, CC BY 2.0.

Milano – Oh bej! Oh bej!

Lidt lengre sørøst i Milano finder du motebyens største og mest tradisjonsrike julemarked i skyggen av byens flotte borg, Castello Sforzesco. For å få med deg alt på julemarkedet må du nok sette av en hel dag. Kjært barn har som kjent mange navn, og markedet går også under navnet Oh bej! Oh bej! og Fiera di Sant’Ambrogio. Markedet, hvis røtter strekker seg helt tilbake til middelalderen, byr nå til dags på rundt 400 boder som selger julegodter og en bred vifte av kunsthåndverk. Arrangeres 7.-10. desember 2017.

Piazza Navona
Vanligvis er det de vakre kirkene og ikke minst kaféene langs kanten av Piazza Navona som trekker turistene. Men i julemåneden fylles torget med spennende boder. Foto: N i c o l a, CC BY 2.0.

Roma – Piazza Navona

Hvert år arrangeres det utallige julemarkeder i den italienske hovedstaden, men det største og mest kjente finner sted på det langstrakte torget Piazza Navona, midt i hjertet av Romas historiske bykjerne. Her kryr det av boder presset inn mellom berømte fontener og underholdning for barna. Tradisjonen tro avsluttes markedet 6. januar med at heksen La Befana deler ut gaver til de snille barna (og kull til de slemme).

Fant du ikke alle julegavene dine på markedet? Sjekk våre tips til juleshopping i Roma.

Julekrybbe
Julekrybben viser familien i stallen i Betlehem selve julenatten. Foto: Francesco Crippa, CC BY 2.0.

Napoli – Marked for julekrybber

Spesielt i de katolske landene, deriblant Italia, utgjør julekrybbene en viktig del av juletradisjonen. Populariteten kan spores tilbake til julekrybben som Frans av Assisi, grunnleggeren av Fransiskanerordenen, lagde i en grotte i den italienske byen Greccio i 1223. Nå til dags finner man disse små julekrybbene som skildrer Jesu fødsel hjemme i vinduskarmene, i kirken og i butikkenes utstillingsvinduer. Det stilles også opp julekrybber med figurer i naturtro størrelse på offentlige torg som f.eks. Petersplassen foran Peterskirken i Vatikanet.

Les mer om hvordan julen feires i Italia her

Vil du kjøpe en italiensk julekrybbe eller eventuelt de fine smådelene til å lage din egen, bør du dra til Napoli. Her arrangeres det hvert år et stort marked for krybbespill i den smale gaten Via San Gregorio Armeno, der du finner alt du behøver for å lage din egen presepio.

Reis til Italia i julen

Ønsker du å ha en helt spesiell jul i år? Hvorfor ikke bestille en reise til Italia og oppleve de mange tradisjonene og stemningen her i julemåneden? Hos In-Italia Reiser finner du håndplukkede hoteller og feriehus like ved alle de nevnte julemarkedene og mange andre.

Skrevet av
Mer fra Mikkel H.

Ble innbyggerne i Pompeii forgiftet?

I år 79 e.Kr. ble Pompeii rammet av et stort vulkanutbrudd fra...
Les mer