I min favorittgate i Roma

Via Dei Coronai i Roma
Via Dei Coronai i Roma er en gate som ikke bare er sjarmerende på typisk italiensk manér, men også rommer en spennende historie...

Å spasere rundt i Roma er jo en opplevelse uansett hvor i byen du befinner deg. Rundt hvert hjørne venter en ny kirke å besøke, et nytt torg å utforske eller et nytt stort monument å beundre. Det er virkelig ikke vanskelig å oppleve det som vi ofte oppfatter som typisk italiensk stemning her i landets hovedstad – men på den andre side kan det også være vanskelig å finne steder i de sentrale og historiske delene av byen som ikke er invadert av store turistflokker og gateselgere som vil selge deg alskens suvenirer og annet krimskrams.

Derfor ble jeg veldig overrasket første gang jeg besøkte Roma for x antall år siden. Jeg og en venninne hadde spasert gjennom hele byen og besøkt mange av severdighetene man som turist må besøke første gang man befinner seg i hovedstaden, av både kulturell, historisk og arkitekturmessig art. Vi hadde nådd frem til det vakre torget Piazza Navona, og følte helt enkelt at alle våre utbrudd med åh! og ah! og meninger som se her så fantastisk! begynte å nærme seg et mettehetspunkt. Vi trengte en pause fra alt det storslåtte.

Så vi forlot torget i dets nordøstlige hjørne og svingte til venstre ved den første gaten vi kom frem til. Og akkurat der trådte vi inn i et helt annet Roma. Vi befant oss på Via dei Coronari, en oase midt i kaoset.

Via dei Coronari
Til tross for nærheten til Piazza Navona og andre turistmettede steder i Roma føles Via dei Coronoari som en oase midt i byen…

Det er egentlig merkverdig at gaten er så rolig som den er – dels med tanke på dens beliggenhet, men også på grunn av at Via dei Coronari siden middelalderen har vært en veldig viktig trafikkåre i Roma. I middelalderen kaltes gaten på folkemunne for Via Recta, noe som betyr rett vei, og det var akkurat det den var – en av et fåtall rette og regelbundne veier i Roma i løpet av denne epoken, og også den raskeste veien til Sankt Peters-kirken fra Porto di Ripetta.

Coronari, Rom
Via dei Coronari er kun cirka 500 meter lang, men rommer mange interessante – og flotte – bygninger, palasser og kirker.

På grunn av det siste var gaten hyppig trafikkert av pilgrimmer, noe som førte til at mange selgere av rosenkranser etablerte seg med butikker i samme gate. Disse rosenkransene – coroni på italiensk – gav siden gaten det navnet som den fortsatt har i dag.

Til tross for at Via dei Coronari kun er ca. 500 meter lang, rommer den mange interessante bygninger, kirker, torg og palasser. Et av de mest kjente palassene er Palazzo Lancellotti. Lancellotti-familien var en nobel romersk familie som stammet fra Sicilia. De tilhørte Nobilità Nera – den sorte adel – og det var de som forble tro mot Paven etter staten Italia erobret Roma i 1870. For å vise deres trofasthet overfor Paven er døren til palasset på Piazza di San Simeone forblitt lukket siden den dag.

Fra 1960-tallet og frem til begynnelsen av 2000-tallet tok gaten en annen form og åpnet flere butikker som solgte antikviteter av forskjellige slag. Selv om det fortsatt kan finnes slike butikker i gaten er antallet redusert betydelig de siste årene da interessen for antikviteter har blitt erstattet av interessen for mer hverdagslige ting, som klær og smykker.

Kaffe på Via dei Coronari
Sitt en stund på en av Via dei Coronaris mange kaféer og nyt en kopp kaffe – eller en is – i solen.

Langs gaten finner du også mange hyggelige kaféer der du kan drikke dagens første kaffe, eller slå deg ned i ettermiddagssolen og fordøye alle inntrykkene du har fått i løpet av dagen. Her ligger også det som jeg anser for å være Romas beste gelateria (et sted der det selges og – ofte – lages is), Gelateria del Teatro. Isen er naturligvis hjemmelaget etter alle de tradisjonelle italienske prosedyrene (de såkalte artigianale) og du finner alt fra tradisjonelle smaksvarianter som sjokolade, jordbær og pistasjnøtt til mer spektakulære smaksvarianter som bringebær med salvie, basilikum-is, eller pære og rosmarin. Og det gjør jo ikke akkurat opplevelsen verre å kunne nyte denne herligheten omgitt av nydelige bygninger og små, pittoreske torg.

Er du ivrig etter å selv spasere frem og tilbake i Via dei Coronari?

Ta en titt på siden vår om storbyferier i Roma og få flere tips og mer informasjon der om hvor du kan bo og hva du bør se mens du er på ferie i byen.

Om du vil ha mer informasjon om Roma og se ferieleiligheter og hoteller i byen kan du besøke denne siden. 

Tags fra artikkelen
,
Mer fra Louise Laurenius

Tre steder i Napoli du ikke hadde hørt om… før nå

Å dra til et nytt sted i verden kan være en av...
Les mer