Italienske designerklær for en slikk og ingenting

Italiensk mote
Det ligger meget dypt i italienerne å presentere sitt ytre på en god måte og pleie ansiktet utad, samtidig som de gir avkall på eventuelle "unødvendigheter" i hjemmet – altså der man ikke eksponeres for offentligheten

Kunne du også gjerne tenke deg å gå ikledd catwalkens store navn, men synes det er for vanvittig å bruke flere tusen kroner på en enkelt bluse? Har du samtidig fantasien til å skape din egen stil, selv om det er med fjorårets moteklær, så er kanskje outlets noe for deg.

Outlets er moteriktige menn og kvinners svar på Disneyworld. Det er den amerikanske mall-drømmen som har blitt overført til moteklær av høyeste klasse med ekte, flotte og fasjonable motebutikker, med vakter i døren og ekspeditriser bak sminkede fasader, som selger dyrebare designerplagg fra fjorårets catwalk, men til billigere pris – ofte kan du skjære alt fra 30-70 % av den opprinnelige prisen.

Butikkene ligger oftest i små enklaver, oppbygget som en markedsplass. Her er det ikke snakk om lagersalg, men ordentlige butikker med merkevareprodukter som håndteres av merkevarene selv.

Kunne du også godt tænke dig at gå iklædt catwalkens store navne, men synes det er for vanvittigt at smide flere tusinde kroner efter en enkelt bluse? Så er outlets måske noget for dig...
Kunne du også tenke deg å gå ikledd catwalkens store navn, men synes det er for vanvittig å bruke flere tusen kroner på en enkelt bluse? Da er kanskje outlets noe for deg…

Tradisjonen foreskriver at man drar ut til et outlet i grupper, og derfor kan det som oftest arrangeres pendelbuss-kjøring for større grupper til og fra f.eks. de nærmeste flyplassene, samtidig som det kan arrangeres tolkeservice og andre begivenheter eller sightseeing-turer til nærliggende historiske severdigheter som et sammenhengende arrangement. Disse outlets-ene er dessuten karakteristiske ved at det er gode parkeringsforhold, restauranter, barer og lekeplasser til barna. Noen har til og med skjønnhets- og frisørsalonger, slik at man kan fullføre sin nye look.

Den italienske tendensen

Italia er blant de mest aktive handlende landene når det kommer til detaljhandel i de europeiske storsentrene – ikke å forveksle med outlets, som dette temaet handler om. Faktisk ligger de på andreplass etter Spania og man forventer en fortsatt vekst til tross for den nåværende, økonomiske krisen. Svaret kan muligens finnes i den italienske forankringen i fare bella figura, altså det å gjøre en god figur.

Italiensk designertøj til spotpris
Outlets er moteriktige menn og kvinners svar på Disneyworld.

Det ligger meget dypt i italienerne å presentere sitt ytre på en god måte og pleie ansiktet utad, samtidig som de gir avkall på eventuelle «unødvendigheter» i hjemmet – altså der man ikke eksponeres for offentligheten. Det handler om prioriteringer. I forhold til norske forbrukere bruker italienerne også mer penger på klær, nemlig opp mot 10-15% mer av hver enkeltes inntekt går til klær i Støvellandet.

De norske pendantene

I Oslo og Stavanger har man bygget norske pendanter til de fasjonable, amerikanske butikkbyene, de såkalte outlets, nemlig Norwegian Outlet. Her finner den norske forbrukeren designerklær til ganske rimelige priser, enten ved en avkjørsel fra E6 like ved Vestby eller ved en avkjørsel fra E39 ved Ålgård.

Her finner du noen av de største outlets i Italia:

Nord-Italia

Serravalle Designer Outlet
Via della mode, 1 ∙ 15069 Serravalle Scrivia, Alessandria
www.mcarthurglen.it
Langs motorvei A7, 32 km til Alessandria, 56 km til Genova, 93 km til Milano

Bagnolo San Vito Outlet
Via Marco Biagi ∙ 46031 Bagnolo San Vito, Mantova
www.fashiondistrict.it
15 km til Mantova, 50 km. til Verona, 60 km til Gardasjøen

Toscana

Barberino Designer Outlet
Via Meucci ∙ 50031 Barberino del Mugello, Firenze
www.mcarthurglen.it
53 km til Firenze, 87 km til Lucca, 88 km til Bologna

The Mall Outlet
Via Europa 8 ∙ Leccio Regello, Incisa Valdarno
www.themall.it
5 km til motorvei A1, 34 km til Firenze, 93 km til Siena
Det går daglig pendelbusser fra Firenze til The Mall

Valdichiana Outlet Village
Via Enzo ferrari, 5 ∙ 52045 Foiano della Chiana, Arezzo
www.valdichianaoutlet.it
39 km til Arezzo, 53 km til Siena, 58 km til Perugia

Roma

Valmontone Outlet
Via della Pace ∙ 00038 Valmontone, Roma
www.fashiondistrict.it
40 km til Roma, 70 km til Fiumicino flyplass

Castel Romano designer Outlet
Via Ponte di Piscina Cupa, 64 ∙ 00128 Castel Romano, Roma
www.mcarthurglen.it
25 km til Roma, 32 km til Fiumicino flyplass, 82 km til Civitavecchia

Sør-Italia

Molfetta Outlet
Via dei Portuali ∙ 70056 Molfetta, Bari
www.fashiondistrict.it
30 km til Bari, 150 km til Lecce

Les også min kollega Marcus sin artikkel «Forfengelighet i full blomst» om den italienske tilbøyeligheten til å vise seg fra sin beste og vakreste side.

Tags fra artikkelen
, , , ,
Skrevet av
Mer fra Lino

Opera i Italia

De siste par tiårene har opera her i Norden gått fra å...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *