Jeg er ikke redd

Landskap i regionen Basilicata
Filmen "Jeg er ikke redd" viser mange flotte landskaper i regionen Basilicata

Den italienske filmhistorien er mest kjent for sin neorealistiske bevegelse, som med instruktører som Luchino Visconti, Roberto Rossellini og Vittorio De Sica satte et stort avtrykk på den internasjonale filmhistorien fra slutten av 1940-tallet til slutten av 1950-tallet – og senere for dens spraglete blanding av spaghetti-westerns, erotiske thrillere (også kalt giallos) og kunstfilm (ledet av instruktører som Federico Fellini, Bernardo Bertolucci og Roberto Benigni), som ble populære fra 1960-tallet til slutten av 90-tallet.

Men den italienske filmhistorien byr også på mindre kjente filmer som kan være interessante for dem som gjerne vil vite litt mer om den italienske filmtradisjons frodige underskog. Én av disse filmene er filmen Jeg er ikke redd – eller Io non ho paura, som den heter på italiensk – som hadde premiere i 2003 og var nominert til (og i visse tilfeller vant) en lang rekke priser ved forskjellige internasjonale filmfestivaler rundt omkring i verden.

Fra en oversett region

Filmens handling utspiller seg på slutten av 1970-tallet i den fjellrike, fattige og dessverre ganske oversette region Basilicata i Sør-Italia, som med denne filmen endelig fikk oppmerksomhet, både i litteraturens og filmens verden; litterært, fordi filmen bygger på forfatteren Niccolò Ammanitis suksessfulle roman med samme navn fra 2001.

Historien som utspiller seg er ikke akkurat munter, og kanskje er det nettopp det som gjør at selv om handlingen er både fengende og dramatisk, så løsriver øynene seg likevel ofte fra filmens handling for å kunne nyte de imponerende landskapene man ser; kilometer-lange kornåkre, majestetiske fjell som toner frem i bakgrunnen, og det kuperte landskapet som du kan se eksempel på i bildet ovenfor.

Se alle våre ferieboliger og hoteller i Basilicata

En ubehagelig hemmelighet

Handlingen foregår hos en søritaliensk familie på 1970-tallet, der vi følger den unge gutten Micheles hverdag. Man skulle kanskje ikke tro at noe galt kan skje hos familien i det lille sammensveisede og isolerte landsbysamfunnet, men man fornemmer fort at det er noe som ikke er som det skal være. Micheles barnslige nysgjerrighet og gode hjerte fører filmens publikum, såvel som bokens lesere, nærmere en oppklaring av situasjonen, og dette ikke uten at det til tider løper kalt ned over ryggen.

Michele oppdager nemlig en uhyggelig, og ganske ubehagelig hemmelighet. En hemmelighet som han for alt i verden ikke skulle vite noe om, men som han heldigvis røper og bokstavelig talt ”fører frem i lyset”, selv om det vil endre han og familien hans.

Hvordan får du tak i filmen og boken?

Hvis du er interessert i å se filmen, kan du se den på nettet her.

Hvis du er interesseret i at lese boken av Niccolò Ammaniti, kan du kjøpe boken her.

God fornøyelse!

Kunne du tenke deg å få flere artikler om italiensk kultur?

- klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt
Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Marie B.

Bo midt i smørøyet i Liguria med fjell, utsikt og strand

De fleste er etterhvert vant til å måtte gi avkall på noen ferieønsker...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *