Jordens diamanter – få et innblikk i Italias trøfler

Trøfler i kurv
Trøfler - som også kalles for jordens diamanter - har siden oldtiden vært omgitt av mystikk...

En trøffel er ikke en sjokolade eller en is, som noen kanskje kunne tro, men derimot en sopp. En sopp som, på grunn av at den er sjelden, har krevende levevilkår og skyhøye priser, har vært omgitt av mystikk siden oldtiden.

Delikatessen trøffel rangerer på høyde med kaviar, safran og veldig god foie gras, og dette kjære barn går under mange navn fra “jordklumper”, “et verk skapt av Fanden” til “sorte diamanter”, “keiserinnen under jorden” og “den guddommelige knoll”. I denne artikkelen vil jeg prøve å gi deg et innblikk i de forskjellige typene av trøfler, hvor disse gror, hvordan man finner dem og ikke minst, hvordan denne fantastiske delikatessen som har en smak av skogbunn, tre og selvfølgelig sopp, spises.

Verdt å vite om trøfler

Man har spist trøfler i flere tusen år, og tilbake i oldtiden mente man at trøflene kom frem der det hadde vært lynnedslag. I 1729 fant en italiensk botaniker dog ut at trøfler var fruktlegemer av en sopp, som vokser i nær forbindelse med et tres røtter, og derfor danner en symbiose med treet. Trøfler lever oftest i symbiose med popler, piletrær, hassel- og eiketrær.

Trøffeldalene i Le Marche
Trøffeldalene i Le Marche er – som navnet antyder – et av de stedene man kan være heldig å finne trøfler…

Hvordan en trøffel utvikler seg avhenger av den jorden som den lever i. Hvis jorden er kompakt blir trøflene ofte små og knudrete, siden de ikke har nok plass til å gro på, hvis jorden derimot er myk blir trøffelen oftest også myk og rund. Tidligere var trøffelen like utbredt som poteter, men klimaforandringer har gjort at de er mer sjeldne, da de stiller veldig høye krav til både jordbunn og klima. Siden de er så sjeldne er det mange som har prøvd å dyrke trøfler ved å pode unge eiketrær med soppsporer.

I enkelte tilfelder har det vært en succes, men langt de fleste gangene uten den store succes, og derfor anses den for å være en delikatesse og en av de helt dyre. Kiloprisen ligger på ca. 3.000 kr. for sommertrøfler og helt opp til 30.000 kr. for den hvite trøffelen, spesielt hvis denne kommer fra Alba i Italia.

Over 70 slags trøfler

Det finnes 70 forskjellige slags trøfler i hele verden, og 32 av disse vokser i Europa. Italia er det landet som har flest spiselige trøfler, blant annet de 5 mest kjente typene:

  • Sommertrøffelen som er en sort trøffel, med sesong fra mai til desember, og har en mild, delikat nøttesmak
  • Høsttrøffelen som også er en sort trøffel med sesong fra oktober til januar, og med en mer kraftig smak enn sommertrøffelen
  • Den sorte trøffel med sesong fra november til mars, og med en mer karakteristisk lukt og smak enn både sommertrøffelen og høsttrøffelen
  • Den hvite vårtrøffel med sesong fra midten av januar til slutten av april, og med en mindre intens smak og aroma enn den mer ettertraktede hvite trøffel
  • Den hvite trøffel med sesong fra oktober til desember, og med en veldig karakteristisk aroma og smak, som er vanskelig å beskrive og derfor skal oppleves.

De to mest berømte trøflene er den sorte trøffel fra Périgord i Frankrike, og den hvite trøffel fra Alba i Piemonte i Italia. Det er mulig å finne trøfler mange steder på den italienske halvøya, men sammen med Alba, er det mest kjente område Trøffeldalene i regionen Marche, som nettopp har fått navn fordi det er mulig å finne trøfler året rundt her.

Trøffeljaktens tre deltagere

Hvordan får man så tak i disse jordens diamanter, som ofte ligger begravd en halv til en hel meter under jorden? Det finnes tre viktige spillere når det kommer til trøffeljakt – trøffelsamleren, trøffelgrisen og trøffelhunden.

Trøfler
Med en kilopris på ca. 3.000 kr. for sommertrøfler og en pris på helt op til 30.000 kr. for hvite trøfler er det virkelig noe man viser frem med stolthet…

Trøffelsamlere

Disse mennene går under navnet tartufaii, og for dem kan det å samle trøfler være en ganske god forretning, da man noen ganger kan tjene mer enn en månedslønn på en enkelt trøffel. Men selv om det å samle trøfler til tider kan være ganske rentabelt, er det kun de færreste som kan leve av det, så mange har derfor en bi-jobb ved siden av. Dette er ikke umulig rent tidsmessig, siden trøffeljakten oftest foregår etter mørkets frembrudd for å unngå å avsløre de gode stedene til andre trøffelsamlere. Ofte er det trøffelsamleren som kontakter potensielle kunder, så for kundene er det viktig å være på god fot med de lokale tartufaii.

Trøffelgrisen

Tradisjonen med å bruke griser til trøffeljakt startet på 1400-tallet i Frankrike, og handler mest av alt om kjemi. Det har vist seg at trøfler utskiller det samme stoffet som produseres i onnenes testikler som en del av grisenes parringsrituale. Dette betyr at når purkene får duften av en trøffel begynner de å grave etter den med stor iver. Grisene er dog ikke de beste samarbeidspartnerne for trøffelsamlere, da de spiser trøflene. Når man bruker griser nå, har de fått munnkurv på, og i større og større grad er det nu hunder som brukes.

Trøffelhunden

Hunden har vist seg å være en mer pålitelig partner under trøffeljakten enn grisene, da hundene ikke har samme lyst til å spise trøflene, men til gjengjeld har noen fantastiske neser. I Italia finnes det en offisiel trøffelhunderace Lagotto Romagnolo, som har været en kjendt race i 400 år, men som først blev anerkjent som en offisiell hunderace i 2005. Viktigheten av å ha de beste hundene til rådighet under jakten går tilbake til 1880, da det i byen Roddi like ved Alba, blev opprettet et “universitet” for trøffelhunder – Universitá dei Cani da Tartufo – som først ble en offisiell læreanstalt i 1935. På universitetet er det et museum, der man blant andet kan se bilder, malerier og trøffelsamlernes verktøy.

For de fleste gourmet-turister kunne det sikkert være en drøm å delta på trøffeljakt, men en ekte trøffelsamler ville ikke være en ekte trøffelsamler hvis han delte sine spesielle steder med en bunke turister, og en jakt er ikke alltid garantert et utbytte, så det er vanskelig å komme med på en 100 % ekte trøffeljakt. Det finnes noen enkelte steder både i Piemonte og Marche, der det er mulig å bli med på en simulert trøffeljakt, så man kan se hvordan hundene finner trøfler, men disse er oftest lagt ut på forhånd. For mer informasjon er det en god idé å henvende seg på det lokale turistkontoret.

Trøffelfestival – La Fiera del Tartufo

Har man ikke mulighet for å komme på trøffeljakt, kan man velge å delta på den årlige trøffelfestivalen – La Fiera del Tartufo – som holdes i Alba. Festivalen byr på forskjellige opplevelser, blant andet et eselveddeløp, mulighet for å besøke forskjellige restauranter i området, til spesielle trøffelkvelder og i Alba er det store trøffelmarkedet.

Trøfler
Trøfler har fått mange kallenavn gjennom tidene, f.eks. “jordklumper”, “sorte diamanter” og “den guddommelige knoll”

Se alle våre ferieboliger og hoteller i Alba her

Markedet er festivalens hjerte og finnes litt uten for byen. Her kan man kjøpe trøfler i forskjellig kvalitet. Foruten områdets stolthet, den hvite trøffel – med den latinske betegnelse Tuber Magnatum Pico, som er en sikkerhet for at det er snakk om den ekte vare – kan man også kjøpe sorte trøfler. På markedet selges også andre matvarer med trøffelsmaken – les mer i avsnittet “Trøffelen på bordet”.

Regionen Piemontes kontor har sin egen info-stand på markedet, og der kan man kan få mer informasjon om trøfler. Ved andre stander er det mulig å kjøpe vinsmakinger og småretter. Så er du i området på dette tidspunktet, er det verdt å sette av et par timer til denne opplevelsen.

Trøffelen på bordet

Hvordan spiser man så denne dyre delikatessen? Siden friske trøfler skal tilberedes så lite som mulig, er den beste måten å nyte dem på ved å rive den rå trøffelen i papirtynne skiver over en rett like før servering. Eksperter i trøfler mener at det er best å bruke trøfler sammen med retter som ikke allerede er alt for krydret, da deres karakteristiske smak vil drukne. Det anbefales derfor at man river trøffelen over en enkel rett som f.eks. et speilegg eller en risotto uten annen smak.

Risotto med trøfler
Det finnes flere forskjellige måter å tilberede trøfler på – her risotto med trøfler

Mange italienske spisesteder tilbyr også at man kan kjøpe trøffel til den opprinnelige menyen. Men man skal være forsiktig, da prisen på menyen kan komme til å koste opp til 100 euro ekstra. Hvis man ikke ønsker å betale for mye, men gjerne vil nyte smaken av trøffel, er det en god idé å kjøpe et eller flere av de mange produktene som lages med trøfler. Dette kan for eksempel være:

  • Konserverte trøfler
  • Trøffelkrem
  • Trøffeloljer
  • Pasta med trøffelsmak
  • Sjokolade med trøffelsmak

Så har man ikke råd til å ofre så mange penger på en frisk, hvit trøffel, vil jeg klart anbefale at man enten får tilsatt en smule friskrevet trøffel til sin risotto på en god restaurant eller kjøper et eller flere av ovenstående produkter med hjem.

Smaken av trøffel kan ikke beskrives, men skal oppleves!

Trenger du hjelp til å planlegge ferien din i Italia?

- ring våre eksperter på 239 60 873 eller skriv til oss ved å klikke her
Tags from the story
,
Written By
More from Allan

Det evige feriekompromisset: Nå er det løst!

Som barnefamilie kjenner du sikkert dilemmaet med å velge et feriested som...
Read More

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *