Kremet polenta med sopp, løk og rosmarin

Kremet polenta med sopp
Polenta er like lett å lage som vanlig grøt, men krever samme oppmerksomhet som risotto - det vil si at du må holde øye med den og røre jevnlig.

Mais må være én av våre mest allsidige avlinger – bare tenk på alle de forskjellige formene den kan ta. Vi elsker å spise popkorn på fredagskveldene og på kino. I USA er «cornbread», laget av maismel, et fast innslag i Thanksgivings-middagen. I mange deler av verden er maiskolber med smør en populær rett. Og av maiskolbens kjerne er det mulig å fremstille små gryn som kan forvandles til en maisgrøt. Denne maisgrøten har blitt en slags nasjonalrett i mange av Italias nordlige regioner, som f.eks. vakre Lombardia og fjellrike Aostadalen. Jeg snakker naturligvis om polenta.

Polentaen er også veldig allsidig. Du kan spise den som grøt akkurat som den er, eller som tilbehør til forskjellige kjøttsauser. Hvis du er i et glupsk humør kan du tilføye en rekke forskjellige oster til grøten – alt fra gorgonzola til parmesan. Mitt favoritt-tilbehør til polentaen er sopp – og det er akkurat en slik oppskrift jeg vil dele med deg i dag.

Polenta med tillbehör
Hvis du har polenta til overs kan du la den stå i kjøleskapet over natten – da kan du skjære den i skiver, steke den og servere den med ditt favoritt-tilbehør neste dag.

Hvis du får polenta til overs må du absolutt ikke kaste den! Polentaen størkner når den kjøles ned, noe som gjør at den kan skjæres i skiver for senere å bli stekt, grillet eller fritert. Det blir fantastisk godt og er en ypperlig måte å servere rester på.

Polenta er like lett å lage som vanlig grøt, men den krever samme oppmerksomhet som risotto – det vil si at du skal holde øye med den og røre i den med jevne mellomrom. Men hvis du bare gir den tilstrekkelig med kjærlighet under tilberedningen vil du se at den vil gi deg samme kjærlighet tilbake når du spiser den!

Fakta:
Tilberedningstid: ca. 1 time
Antall porsjoner: 2

Ingredienser:

 • 2 dl grovkornet polenta
 • 9 dl vann
 • 1 ts salt
 • 1 dl melk
 • 30 gram smør
 • 3 ss revet parmesan
 • 1 løk
 • 1-2 hvitløksfedd
 • 4 rosmarin-stilker
 • 1-2 ss olivenolje
 • 125 gr pioppinosopp (eller vanlig sjampinjong)
 • Sitronskall
 • Salt & pepper

Tilberedning:
Sett ovnen på 190 grader. Skrell løken og del den i halvmåner. Skrell hvitløkfeddene og knus dem med knivbladet. Legg alt i en panne sammen med rosmarin og hell olivenoljen over. Krydre med salt og pepper. Sett det inn i ovnen og la det steke mens du lager polentaen, i ca. 40 minutter. Snu løken jevnlig.

Kok opp 8 dl vann i en tykkbunnet kasserolle. Når det koker heller du polentaen litt etter litt oppi samtidig som du rører. Senk varmen og fortsett med å røre ca. hvert tredje minutt. Når polentaen begynner å slippe fra kanten er den snart ferdig – men husk at den skal være myk og glatt, ikke kornete. For å oppnå best mulig kremet konsistens kan du tilsette den siste desiliteren med vann, la det koke inn, og deretter tilsette melken og la det koke inn. Smak det til med smør og parmesan og eventuelt litt salt og pepper.

Når det er ca. 10 minutter til polentaen er klar steker du soppen i en stekepanne i litt olivenolje. Smak til med sitronskall og salt.

Hell polentaen opp i en dyp skål. Topp den med løk og soppen til slutt. Dekorér med rosmarin.

Buon appetito!

Kunne du tenke deg å få enda en oppskrift fra Lombardia?

- klikk her og få min oppskrift på retten Risotto alla Milanese - den klassiske (og veldig gode) saffransrisottoen fra Milano
Tags fra artikkelen
Mer fra Louise Laurenius

Ta med pestoen i håndbagasjen? Det er nå mulig om du flyr direkte fra Genova

Gå ombord på flyet med en eller to krukker med pesto –...
Les mer