Matera – fra Italias skam til kulturhovedstad

Matera
Det kreves litt av en innsats å bevege seg oppover i den gamle byen Matera, det er verdt alt strevet!

Det er ikke mange år siden de færreste turister hadde hørt om den søritalienske byen Matera. Men først med plass på UNESCOs verdensarvliste og senest med unevnelsen til europeisk Kulturhovedstad 2019, har den enestående kulturperlen opplevd en sann gjenfødsel.

Sassi di Matera – unik grotteby

Matera, som ligger i den fjellrike Basilicata-regionen, har vært bebodd siden steinalderen. Dermed er byen blant de tidligste av menneskets faste bosettelser i Italia. De første innbyggerne flyttet inn i naturskapte grotter i sidene av den dype Gravina-kløften. I årtusene som fulgte, vokste byen med hus bygget av massive klippeblokker og nye grotter uthugget i den porøse klippen. Til slutt bestod bydelen som i dag kalles Sissi, av rundt 1500 boliger, kirker og klostre, og det ble skapt et nettverk av tunneler, vannkanaler og store sisterner. Man mener at grottebyen på sitt største huset nesten 15.000 mennesker.

Matera kløft
Med sin beliggenhet i en kløft er Matera ikke det mest velegnede reisemålet hvis man har gangvansker.
Matera køkken
Kjøkken i museumsgrotten Casa Grotta di Vico Solitario, som er innredet slik at man kan se hvordan det så ut da husets siste beboer flyttet herfra. Foto: Güldem Üstün, CC BY 2.0.

Gjenfødt som restauranter og feriehus

Men flere tusen års kontinuerlig beboelse av grottene tok slutt i 1952, med innførselen av en lov som forbød beboelse av grottene. Myndighetene ville ikke lengre akseptere leveforholdene i grottene, som var preget av fattigdom og som ble beskrevet som helseskadelige og en «nasjonal skam» av Italias daværende statsminister De Gasperi. Loven førte til at tusenvis av mennesker ble kjøpt ut av staten og tvangsflyttet til nyere bebyggelser i byens nyere strøk de etterfølgende årene.

Grottebydelen, Sassi di Matera, lå deretter nesten øde frem til en gruppe unge dannet gruppen “Circolo la Scaletta” på slutten av 70-tallet, hvis formål skulle være å verne om Materas kulturarv. Gruppen begynte å kartlegge og utforske de forlatte grottene og oppdaget at størstedelen faktisk var i god stand, samt rommet mange uvurderlige kulturskatter i form av blant annet bysantinske fresker i vakre kirkerom. På 80-tallet hadde flere av gruppens medlemmer blitt politikere og forretningsfolk, og de lykkes med å samle midler og politisk støtte til å iverksette en skikkelig restaurering av grottene.

Siden er mange av grottene blitt satt i stand og brukes igjen som boliger, små vertshus, barer, restauranter, butikker og ikke minst hoteller. Muligheten for å overnatte i et rom som kanskje allerede var bebodd av mennesker for 7000 år siden, tiltrekker da også nå turister fra hele verden.

Matera ble tatt med på UNESCOs liste over verneverdig verdensarv i 1993, som det første stedet i Sør-Italia. Av den grunn kreves det at restaurering og modernisering av forlatte grotter følger strenge kriterier for å bevare bydelens historiske integritet. Regjeringen eier fortsatt mesteparten av grottene, men tilbyder langsiktige, billige leiemål til dem som er villige til å investere i en restaurering.

Matera, Basilicata
Du kan bruke lang tid på å utforske den gamle byens stemningsfulle, smale gater.

I det sluttinnspurten til utnevnelsen av Kulturhovedstad 2019 vant Matera foran Cagliari, Lecce, Perugia, Ravenna og Siena – noen av Italias mest berømte kulturbyer. Du kan finne mer informasjon om Matera som kulturhovedstad på den offisielle hjemmesiden

Hoteller i Matera

Det vil utvilsomt være ekstra mange arrangementer og utstillinger i 2019 da Matera er Europeisk Kulturhovedstad, men du behøver ikke vente til da med ditt besøk. Grottene i Sassi-kvarteret og de mange unike hulekirkene er verdt reisen i seg selv.

Finn et hotell i Matera

Tags fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Mikkel H.

Verdens beste is er italiensk

Er du glad i hjemmelaget italiensk is, bør din neste reise gå...
Les mer