Når følelsene får frie tøyler

Dansende brudepar
Følelsene får ofte frie tøyler i Italia - og naturligvis spesielt på de overdådige, italienske bryllupsfestene...

Italienerne holder ikke akkurat igjen følelsene sine, men gir dem frie tøyler istedet – enten det er glede, sinne eller sorg. Og man blir ofte tilskuer til det som for oss nordmenn ellers hører privatlivet til.

«Amore mio, ti amo,» (min elskede, jeg elsker deg) roper kvinnen i vinduet mens jeg passerer på vei til den lokale kiosken på gaten i Roma, og foran meg snur hennes elskede seg og sender henne et slengkyss tilbake, mens han roper «anche io ti amo» (jeg elsker deg også). Og jeg står der, midt i mellom disse sterke følelsene, og kan ikke unngå å føle meg både rørt og ille til mote fordi jeg nettopp har vært vitne til en scene jeg mener tilhører privatsfæren. Men det er jeg visst alene om å føle. For det er helt normalt å vise følelser i det offentlige rom i Italia, om det så er sinne, glede eller sorg.

Operaforestillingen Aidai opført i Verona
Teater og opera er to uttrykksformer for de store følelsene som italienerne har finpusset gjennom århundrer, her under operaforestillingen Aida i arenaen i Verona

Høylydte rop, skjell og smell, kjærlighets- og banneord flyr blandet gjennom luften når man spaserer langs de menneskefylte gatene i en italiensk by. For å vise sine følelser er ikke kun en privatsak og slett ikke uvanlig å gjøre på åpen gate. Kvinner som høylydt skjeller ut deres menn når de sender blikk etter andre kvinner, bilister som krangler og stanser trafikken, og mødre som først kjefter på barnet for deretter å overøse det med kyss og klemmer, er noen av de typiske situasjonene man som turist kan oppleve i støvellandet.

Melodrama

I sør-italienske begravelser blir det sørget høylydt og i fellesskap. Jo mer høylydt sorg, dess mer elsket, savnet og respektert vil den avdøde fremstå for andre, mens de nordiske begravelsene ofte foregår i taushet av respekt for den avdøde.

Men hva er det som skaper den markante forskjellen på oss i Norden og italienere når det gjelder å snakke høyt og vise sine følelser på en nærmest melodramatisk, teatralsk måte? Klimaet kan være en del av forklaringen, men det er også store forskjeller på familiens rolle og religionens innflytelse i Nord- og Sør-Europa. Det er f.eks. ikke uvanlig at familie og venner blir dratt inn i folks ekteskapelige kriser, problemer med tenåringer eller andre private områder. Og det skorter ellers ikke på andres velmenende råd og holdninger om hva man skal gjøre for å fikse problemene sine – og i en slik situasjon kan man lett ende opp med å befinne seg i et høylydt inferno der alle kjemper for å komme til orde.

Karneval i Venedig
Karnevalet har vært en annen måte å uttrykke de store følelsene på i Italia, i maskerte og dramatiske former…

Innenfor kulturens verden har det melodramatiske ofte vært et gjennomgående tema. Melodrama betyr opprinnelig musikk og drama, og refererer til et teaterstykke der musikken er med på å styrke opplevelsen av det som utspilles i stykket. Og den melodramatiske stemningen har satt sitt preg på mange italienske filmer, teaterstykker og operaer, der følelsene får fritt spillerom, enten det gjelder bryllup, begravelse, utroskap, sjalusi, fornærmelse og forelskelse.

Også i politikk

Men det er ikke kun på åpen gate eller innenfor husets fire vegger at de teatralske scenene spilles ut, men også på tv og i noe så seriøst som politiske programmer. De opphetede debattene i det italienske Senatet kan tidvis ha alle elementene fra et klassisk melodrama til stede på direkte, landsdekkende tv: her er det intriger, forræderi, helter, fornærmelser, beskyldninger som flyr gjennom luften, og mer enn én gang har politikere ropt ukvemsord etter hverandre.

Hos mange italienere får følelsene frie tøyler – heldigvis, for er ikke nettopp det sjarmen ved å reise sørover?

Skrevet av
Mer fra Marie B.

Unngå køene ved Brennerpasset – alternative veier til og fra Italia

Nå er det endelig på tide å begynne å planlegge selve reisen frem og...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *