Når italienerne går til bords

Italiensk lunsjbord
Italienerne vet hvordan man dekker et skikkelig lunsjbord...

Skal du til bords hos en italiensk familie er det lurt å ha en god appetitt, en åpen holdning og en stor porsjon tålmodighet. Da overlever du lettere det italienske lunsjbordet.

Italienerne er et meget gjestfritt folkeslag og der skal ikke mange samtaler til før du blir invitert inn på en lunsj. Og jo lengre sør du kommer, jo større er gjestfriheten, og jo større og tyngre er lunsjbordet deres! Å spise en lunsj hjemme hos en italiensk familie krever god appetitt, nysgjerrighet og tålmodighet.

Den italienske lunsjen kan ikke sammenlignes med vårt store koldtbord med sild, egg, «rensk-selv»-reker og varm leverpostei. På en lunsj i Støvellandet inntar man gjerne fire til fem retter over et par timer eller tre når det helg eller ferie. Og når solen står på sitt høyeste og temperaturen utenfor måler 35-40 grader kan det ta sin tid å fortære måltidet, som ofte ledsages av rød- eller hvitvin, samt vann. Resultatet er utvilsomt et stort behov for en siesta der du kan få en pause til å få fornyet energi etter den store matorgien.

Forskjellige mattradisjoner

Siden Romerrikets dager har maten vært et uttrykk for identitet, vaner og livskvalitet. Frem til Italia ble samlet i 1861 bestod landet av en rekke hertugdømmer og kongeriker som hadde hvert sitt kjøkken og sine egne spesialiteter. De forskjellige mattradisjonene har blitt værende.

Italiensk madlavning
Det arbeides iherdig i de italienske hjemmene før lunsjen serveres…

Maten har alltid spilt en viktig rolle for italienerne og betraktes ikke kun som noe som skal mette. Rettene er nærmest hellige og den unge generasjonen er oppdratt til at begge kjønn kan lage mat. Og det er ikke lengre kun «la mamma» som står på kjøkkenet. Men kvinnene er nok mest tilbøyelige til å stå for matlagingen da italienerne fortsatt mener god mat er veien til en manns hjerte – og mer. Ifølge en undersøkelse foretatt av et medisinsk institutt i Italia er de italienske kvinnene fortsatt overbeviste om at mannens libido kan stimuleres gjennom god mat!

Til bords

Hver dag klokken 13 er det akkurat som om Italia settes på pause. Butikker stenger i tre timer for lunsj. Strender blir tømt med unntak av de familiene som har tatt med seg campingbord og matkurver til en enorm piknik. Gatene er mennesketomme, for hjemme venter lunsjen.

Italiensk pasta
Italiensk pasta er en vanlig del av en forrett i den store italienske lunsjen…

Kun turister blir værende på strendene eller går hvileløse rundt i byene for å finne noen åpne butikker. I de italienske hjemmene er skoddene lukket for vinduene slik at den kvelende varmen ikke kryper innenfor og under de neonopplyste lampene på kjøkkenet eller på terrassen under parasollen, der den italienske familien setter seg til bords, parat til å innta et herremåltid av en lunsj.

Si nei og du får mer

Man starter med antipasti (en slags tapas) som består av pølser, skinke og diverse oliven m.m. i oljemarinade, og i det øyeblikket man har fått ned siste biten, blir det servert il primo piatto (forrett), en porsjon pasta eller risotto som lager en god, solid bunn i magen. Men akk, det er ikke slutt, og for en norsk mage som allerede har fått et solid måltid til frokost – noe som er en uvane for en italiener – er det ikke mye plass igjen. Og derfor er det fort gjort å få åndenød ved synet av hovedretten, kalt il secondo (hovedrett), som enten er fisk, fjærkre eller kjøtt med forskjellig tilbehør, contorni, av stekte grønnsaker og hjemmelaget pommes frites. Hvis ikke synet av retten pirrer smaksløkene dine kan det være vanskelig å uttrykke det på en korrekt og vennlig måte.

Italiensk ost, brød og vin
Italiensk ost, brød og vin er også en normal del av den italienske lunsjen….

Et nei eller hoderistning vil ofte føre til at familien tvinger deg fordi nei-et unektelig vil bli oppfattet som om gjesten ikke vil fremstå for sulten eller grådig. Og derfor kan det skje at du heller får en ekstra stor porsjon! Så det beste rådet er å spise langsomt og smake på alt, så kommer du lettere gjennom måltidet.

Etter flere solide retter gjør ostene deres entré. Og etter enda en liten pause ankommer frukten, som skrelles og spises i småstykker. Nevner du til en italiener at alle de sunne vitaminene sitter i skallet mister du raskt lysten på skallet når han eller hun forteller deg om de giftige sprøytemidlene de bruker i Italia.

Til køys

Espressoen, kaken og likøren kommer på bordet, alt mens man lengselsfullt ser etter en solseng i skyggen eller en rømningsvei fra spisebordet.

Tiramisu
En italiensk dessert kan blant annet være et stykke av den berømte tiramisuen…

Men selv om muligheden til å flykte skulle dukke opp er det ikke alltid like enkelt å få kroppen opp av stolen. For maten har falt godt til bunns, og kroppen er plutselig meget tung. Og da er det bare en ting å gjøre – nemlig å krype til køys som italienerne gjør, slik at du senere på dagen kan gå på stranden eller en tur i butikker.

Selv om vi nordmenn kan synes at vi kaster bort tiden vår ved å sitte til bords i flere timer når solen skinner, er det faktisk en mening med det store lunsjbordet. Mens man spiser holder man seg unna solen i de farlige timene, man inntar mange sunne retter, og man blir dermed så trøtt at man tar seg tid til en lur – og er det ikke en sunn og kontrastfull levemåte til den stressende hverdagen?

Buon appetito!

Er du interessert i flere tips om italiensk mat-kultur og italienske mat-tradisjoner?

Les også min kollega Louises populære artikkel om den italienske kaffekulturen og hvilke uskrevne regler italienerne følger når de drikker kaffen deres her.

Skrevet av
Mer fra Mamma Luisa

Lær å lage sitronsnapsen limoncello

Limoncello er en deilig sitronsnaps som opprinnelig stammer fra Amalfikysten sør for...
Les mer

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *