Navigli: Milanos kunstneriske oase

Naviglio Grande Milano
Langs Naviglio Grande i Milano finner du mange restauranter og barer

Gjennom Roma strømmer elva Tiberen. Torino har sin Po-elv. I Firenze flyter Arno, og i Verona klukker Adige avgårde. Nesten alle større italienske byer har en elv som gir området rundt sin karakteristiske atmosfære. Historisk sett er det ofte elvene som har vært utgangspunktet for skapelsen av byer og samfunn, ikke bare fordi tilgangen til vann har gjort at jordbruket har kunnet utvikles, men også fordi det før i tiden var essensielt med vann for å kunne transportere varer og mennesker.

Men hva med Milano? Til tross for nærheten til flere av Italias største innsjøer har ikke Milano noen naturlige vannkilder. Hvordan har byen utviklet seg til å bli Italias økonomiske sentrum? Jo, det som ikke fantes naturlig fikk man ganske enkelt skapt en kunstig tilgang til. Allerede på 1100-tallet forstod man viktigheten av å koble Milano sammen med Comosjøen og Maggioresjøen, og man begynte derfor å konstruere et system av kanaler kalt Navigli di Milano (“Milanos kanaler”), som skulle forbinde Milano med innsjøene via elver som Ticino og Adda.

Les vår populære bloggartikkel om de norditalienske innsjøene her

Konstruksjonen av kanalen pågikk helt frem til slutten av 1400-tallet, og en av de mest kjente bidragsyterne til kanalene var Leonardo da Vinci, som hjalp til ved å designe det kompliserte demningsystemet som løste problemet med høydeforskjellene.

Naviglio Grande Bro
Kanalene krysses av mange broer, noe som gjør det lett å komme seg til de forskjellige barene, bokhandlerne, galleriene og restaurantene.

Kanalene, som blant annet spilte en stor rolle under konstruksjonen av Milanos katedral da man transporterte store marmorblokker på vannet, kalles i dag for Navigli på folkemunne og er et av de mest populære områdene i byen blant både turister og milanesere. Selv om selve transporten på kanalene har blitt overtatt av fly- og jernbanetransport for lenge siden, er Navigli fortsatt et livlig sentrum den dag i dag.

Langs kanalene ligger et hav av barer og restauranter, der det er svært populært å begynne kvelden med en klassisk italiensk aperetivo mens man underholdes av det store folkelivet som strømmer forbi på samme måte som vannet i kanalene. Området har også blitt et samlingspunkt for kunstnere som inspireres av vannet, og det er gode muligheter for å besøke mange gallerier og studioer der malerier, skulpturer og fotografier stilles ut.

Naviglio Vintage

I de mange kunstneratelierene kan man bl.a. finne malerier, skulpturer og andre vintage-gjenstander.

Før verdensutstillingen EXPO, som fant sted i 2015, gjennomgikk Navigli en stor restaurering og oppussing, noe som gjorde området, om mulig, enda mer attraktivt å besøke. Man brukte blant annet 20 millioner Euro på å gjenoppbygge havnen Darsena, som tidligere bandt sammen forskjellige kanaler. I dag er Darsena et ypperlig sted for en søndagstur, og både om sommeren og vinteren er området bakgrunn for all slags begivenheter – med alt fra vannaktiviteter til julemarkeder på plakaten.

Navigli er kort sagt et område du kan koble av i. Til tross for folkelivet og det relative høye lydnivået fra barene – hovedsakelig på sommerkveldene – så har vannet en beroligende innvirkning på atmosfæren, noe som tidvis kan behøves i en metropol som Milano.

Se alle ferieboligene og hotellene våre i Milano her

Tags from the story
,
More from Louise Laurenius

Gnocchi di patate fatti a casa – hjemmelagde potet-gnocchi

Det finnes et uttrykk i Italia som sier Giovedì gnocchi, Venerdì pesce,...
Read More