Nye funn på Sicilia omskriver den italienske vinhistorien

Vinbonde på Sicilia
Vinbonde på Sicilia

Italienerne har laget og drukket vin i mye lengre enn tidligere antatt, og vinens historie i Italia skal dermed skrives om. Det viser en nylig offentliggjort undersøkelse foretatt av en gruppe forskere fra University of South Florida som ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Microchemical Journal.

I undersøkelsen viser forskerne at de har funnet spor av 6.000 år gammel vin i en nesten intakt vinkrukke som ble utgravd i en hule på Monto Kronio på Sicilias sørvestkyst.

3000 år eldre

De hittil eldste italienske vinrestene ble funnet i en nuragisk vinkrukke nær den sardiske hovedstaden Cagliari på begynnelsen av ​​90-tallet. Den gangen ble vinrestene datert til rundt 1300-1100 f.Kr., dvs. for litt over 3.000 år siden. Med de nye resultatene offentliggjort av forskergruppen fra University of South Florida, som daterer vinrestene til rundt 6000 år siden, er det tidligste sporet av vinfremstilling i Italia dermed blitt 3000 år eldre.

Antikt tempel på Sicilien
Sicilia byr på mange unike funn fra antikken. Nå kan Middelhavets største øy også skryte å være i besittelse av Italias eldste vinproduksjonsspor
Vinbonde i marken
Den italienske vinproduksjons-historie har blitt omskrevet med 3000 år

I vinkrukken fra Sicilia fant forskerne spor av vinsyre og natriumsalt, noe som forekommer naturlig i druer og i vinfremstillingsprosessen. Men forskerne var ute av stand til at fastslå om den resterende mengden var rød- eller hvitvin. Ikke desto mindre vil de nye oppdagelsene hjelpe ekspertene med å rekonstruere hvordan vin ble produsert og behandlet på øya for omkring 6000 år siden.

Selv om det nye funnet på Sicilia avklarer viktige trekk ved tidligere antagelser om vinfremstillingens forekomst i Italia og Europa, er ikke funnet det eldste i verden. Den eldste vinen i verden menes å ha oppstått i Georgia for mer enn 9000 år siden.

Vinreiser til Sicilia

Kunne du tenke deg å smake på de sicilianske vinene på en vinreise til den vakre, antikke øya? Da kan du lese om reiser til Sicilia her og kjapt og enkelt bestille håndplukkede hoteller på øya i samme slengen.

Tags from the story
Written By
More from Lars

Le Fiorate – Italias blomsterfestivaler

Blomsterfestivaler – på italienske Fiorate  – er fortsatt en viktig del av...
Read More

Skriv din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli vist. Obligatoriske felt er merket med *