Nyttår i Italia – skikker, ritualer og tradisjoner

Nyår i Italien
Hur firas nyår i Italien? Tro det eller ej, men italienarna är ett vidskepligt folkslag som följer många traditioner, seder och riter vid tolvslaget. Läs mer om dem här.. Foto: Colin Knowles CC BY-SA 2.0

At italienerne er et folkeslag som holder på sine tradisjoner med jernhånd er kanskje noe du allerede visste. Og det er noe som framfor alt gjør seg til kjenne på kjøkkenet. Jeg husker fortsatt den gangen jeg skulle invitere en gjeng italienske venner på spagetti med tomatsaus etter en lang kveld ute på byen, men ikke engang da – en tidlig morgen etter x antall glass vin i kroppen – tillot de meg, en svensk jente, å lage denne italienske versjonen av hurtigmat. ”Louise, slik gjør man ikke det”. ”Du kan ikke koke spagettien sånn”. ”Salt vannet etter det har kokt opp”. ”Bla-bla-bla…”. Jeg er ganske godt kjent på kjøkkenet, men til og med jeg måtte gi opp – det er ikke vits i å forsøke å endre på italienernes inngrodde mønstre, vaner og tradisjoner.

Et annet eksempel på at italienerne har mange skikker, ritualer og tradisjoner som de slavisk følger, er på nyttårsaften – capodanno på italiensk. En tid på året som for mange andre er en mulighet for nye begynnelser, en sjanse til å legge det dårlige bak seg og starte det nye året på best mulig vis. Men italienerne lar ingenting gå til tilfeldighetene; tvert imot hjelper de skjebnen på vei for å få en best mulig start på det nye året. Nedenfor beskriver jeg noen av de vanligste skikkene rundt nyttår i Italia – så kan du selv velge om du vil være like overtroisk som italienerne, eller om du vil la skjebnen gjøre sitt sitt.

Linser for et langt, rikt liv

Selvsagt begynner vi på kjøkkenet når det kommer til nyttårsaften også. Å spise linser ved midnatt på årets siste døgn skal visst gi hell i det nye året. Det er en skikk som har ulike betydninger avhengig av hvem du spør. En del mener at du skal spise linser fordi de er et symbol på et langt liv (linsene i seg selv er veldig resistente i naturen), og deres næringsstoffer kan redde selv de mest syke.

Linser
At linser kunne spille en så stor rolle for det nye året var det nok ikke mange som kunne tro…

Andre mener at linser minner om antikke gullpenger, og det er vanlig at man fyller en pengepung med linser og håper at disse skal forvandles til gull når klokken slår tolv.

Krasj, bom, bang – bort med alt det dårlige

Det er en nasjonal tradisjon, men spesielt napolitanerne tar den veldig seriøst. Det handler om at de ved midnatt på nyttårsaften kaster glass, tallerkener og andre keramiske gjenstander i gulvet – eller ut gjennom vinduet. Med denne symbolske gesten mener de at de kaster bort all fysisk og moralsk ondskap som akkumuleres i løpet av året.

Vil du lære mer om italienerne og deres tradisjoner kan du lese flere artikler i kategorien «Folk og Tradisjoner» her på bloggen.

Rødt undertøy – ikke bare for romantikkens skyld

Det er uklart hvor denne tradisjonen kommer fra, men med tanke på de trivelige aspektene er det egentlig ingen som bryr seg. Historien forteller at selv de antikke romerne kledde seg i rødt ved nyttår, men for dem var det en måte å avverge redsel for blod og krig. I andre kulturer har man kledd husveggene i rødt med ønske om fertilitet og lykkelige ekteskap. Dagens italienere har tatt opp tradisjonen på nytt, men for at den virkelig skal ha noen virkning må to kriterier oppfylles: du kan ikke kjøpe det røde undertøyet selv, de skal ha kommet i din eie som en gave fra noen. Dessuten må du kaste dem på nyttårsdagen, ellers er de helt verdiløse hjelpemidler.

Den første du møter spiller en stor rolle

Det er ikke bare hva du gjør ved midnatt som spiller noen rolle for det nye året. Første januar skal du være veldig oppmerksom på hvem den første personen du møter på gaten er. Om det er en gammel (eller pukkelrygget) mann kan du være sikker på at det nye året kommer til å bli fullt med herlige opplevelser og hendelser. Om du istedet møter et barn eller en prest bør du være litt obs de neste 365 dagene da dette fører med seg mye uhell.

Gamla män
Å møte en gammel mann på første nyttårsdag gir mer hell enn å møte en prest. Men om du møter en gammal mann som også er en prest vet jeg ikke hva som skjer…

Ja, det er virkelig en heltidsjobb å holde styr på alle tradisjoner og skikker som skal klaffe for å få et lykkelig år. Om de virkelig fungerer gjenstår å se for den som velger å tro på dem – jeg tror nok mer på at vi skaper våre egne muligheter og vår egen lykke.

Nå gjenstår det bare å ønske dere Tanti auguri di felice anno nuovo – jeg håper deres nye år blir fullt av vennskap, kjærlighet, glede og velstand.

Vil du reise til Italia under noen av årets høytider?

Da er du hjertelig velkommen til å besøke vår hjemmeside som er full av trivelige hoteller og feriehus i hele Italia. Se for eksempel alle våre feriehus i Roma her eller alle våre hoteller på Sicilia her.

Du er også velkommen til å bestille en reise til Italia gjennom å kontakte oss på 239 60 873 eller gjennom å skrive til oss her.

Tags fra artikkelen
, ,
Mer fra Louise Laurenius

Bruschette con fichi e noci

La Bruschetta (flertall: le bruschette) er opprinnelig en piatto povero, det vil si...
Les mer