Oktoberfest i Torino – mange spennende øl i Italia

Oktoberfest
Oktoberfesten i München er forbildet. Foto: Roman Boed, CC.

Oktoberfest er noe som de fleste av oss forbinder med Tyskland. Men er du fan av lederhosen, øl og schlagermusikk kan du også reise til Italia. Landets største Oktoberfest arrangeres i Torino og er en av de få som har fått offisiell anerkjennelse fra Bayern. Men det er heldigvis langt fra den eneste muligheten du har til å nyte godt øl i Italia.

Italias største Oktoberfest

Det var i Genova man i 2009 arrangerte Italias første offisielle Oktoberfest, men festivalen i Torino overgår nå sin forgjenger i både størrelse og popularitet. I 2016 hadde Oktoberfest i Torino hele 130.000 deltagere, noe som gjør den til den største av sitt slag i Italia.

Når Oktoberfest i Torino løper av stabelen i første halvdelen av måneden, er det alltid med et hav av tradisjonelle folkedrakter, Weisswurst og Hofbräuhaus-øl i tønnevis. Festivalen avholdes i Oval Lingotto, en stor innendørs-arena på 20.000 kvadratmeter, som ble bygget i forbindelse med Vinter-OL 2006.

Du kan finne mer informasjon om Oktoberfest i Torino på den offisielle hjemmesiden.

Italia kan lage annet enn vin

Italia er blant verdens mest vinproduserende land, og mange reiser da også hit for å bruke ferien på å utforske berømte vinregioner som Piemonte og Toscana. Men til tross for de stolte tradisjonene for vindyrkning er  det også mange muligheter for å få en god øl til maten din her – ikke kun til Oktoberfest.

I en oversikt over antallet bryggerier i europeiske land fra 2015, befinner Italia seg i den øverste delen med 688 registrerte bryggerier. Til sammenligning er det ifølge Bryggeriforeningen 199 bryggerier i Belgia og 140 i Danmark.

Selv om man ifølge Assobirra ser en stigning i ølforbruket i Italia sammenlignet med vin i varme somre, og det til hverdags like ofte står øl som vin på bordet hjemme hos italienerne, halter Italia likevel fortsatt etter resten av Europa når det kommer til konsumering per innbygger. Ifølge Assobirra – den italienske forening for bryggerier – drakk hver italiener i 2015 i gjennomsnitt «knapt» 31 liter øl. Det europeiske gjennomsnittet ligger på nesten 70 liter med Tsjekkia (143 liter), Tyskland (106) og Østerrike (105) som de mest ølglade nasjonene.

Øl til pizza
Du kan saktens bestille en øl til din pizza i Italia uten å få skjeve blikk. Foto: David Michalczuk, CC.

Mikrobryggerier eksperimentere med lokale ingredienser

Mens det til for få år siden var noen få store produsenter som satt på ølmarkedet i Italia, finnes det i dag et hav av spennende mikrobryggerier – spesielt i den nordlige delen av landet. Blant ølkjennere ansees mikrobryggeriene i Italia for å være blant de mest kreative og innovative i Europa. Reiser du gjennom Italia vil du da også oppleve at det, som med vinene, kan være store forskjeller på ølene fra region til region. De små bryggeriene liker å eksperimentere med lokale ingredienser som kastanjer, honnig, sitrusfrukter og vindruer. Det er derfor en like spennende smaksopplevelse å bruke ferien på utforske de italienske ølene som vinene.

Skal din neste ferie stå i gastronomiens tegn? Så sjekk utvalget av reiser til Piemonte hos In-Italia, der du både kan besøke gamle vingårder og spennende, nye mikrobryggerier. Du kan naturligvis også finne reiser til resten av Italia, der det også venter deg mange spennende kulinariske opplevelser.

Tags fra artikkelen
,
Skrevet av
Mer fra Mikkel H.

Generasjonsferie i Italia i egen villa

Ferie med flere generasjoner skaper felles minner for livet. Flere og flere reiser...
Les mer